vineri, 20 aprilie 2012

Roşia Montană: locuri de muncă şi respectarea legislaţiei

Directorul general al RMGC, Dragoş Tănase, este convins că proiectul minier va demara.
Proiectul minier de la Roşia Montană va crea locuri de muncă într-o zonă cu un grad ridicat de şomaj şi va aduce beneficii atât localnicilor, cât şi tuturor românilor, a explicat Dragoş Tănase, directorul general al Roşia Montană Gold Corporation, în cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro. Potrivit acestuia, compania a răspuns tuturor întrebărilor din partea autorităţilor şi aşteaptă un răspuns, după mai bine de şase ani de evaluare a proiectului din perspectiva mediului.
Procedura de mediu a început în 2006.

Tănase a declarat că problema constă în amânarea răspunsului de către statul român. "La procedura de mediu începută în 2006 încă nu avem un răspuns. Din 2006 până în 2012 sunt totuşi 6 ani, eu nu cred că a mai auzit cineva de un proiect în România sau într-o altă ţară a Uniunii Europene unde să stai într-o evaluare 6 ani şi să nu primeşti un răspuns", a spus el. Tănase a completat că RMGC a răspuns la absolut toate întrebările Comitetului de analiză tehnică, în 2011 lucrându-se intens asupra acestui aspect, iar acum compania aşteaptă răspunsul autorităţilor.
"Cred că politicienii ar trebui, mai ales în această perioadă de criză, să fie orientaţi către crearea de locuri de muncă. Oamenii sunt şi ei parte a mediului, nu poţi să separi patrimoniul şi mediul de oameni - oamenii din Roşia Montană, din zona respectivă, vorbim aici de mii de oameni care nu au un loc de muncă şi care aşteaptă o soluţie. Cred că politicienii trebuie să-şi îndrepte atenţia în primul rând asupra oamenilor", a completat sursa citată.
Comunitatea sprijină proiectul.

În ceea ce priveşte sprijinul populaţiei, sondajele arată că mai bine de două treimi dintre români susţin proiectul de la Roşia Montană, în timp ce comunitatea locală aşteaptă începerea proiectului, care va aduce locuri de muncă, mai ales că este vorba de o comunitate de mineri din tată-n fiu, a mai arătat Dragoş Tănase. De altfel, o mare parte a beneficiilor proiectului minier se va răsfrânge asupra românilor. "În primul rând, statul impozitează proiectul de la Roşia Montană atât prin redevenţă, cât şi printr-o serie întreagă de alte impozite şi taxe percepute din proiect. Dacă luăm valoarea adăugată a proiectului constatăm că undeva la 70% din valoarea adăugată creată de acest proiect rămâne în România, pentru români, şi de-abia undeva în zona de 20-30% merge la investitori pentru recuperarea investiţiei şi, evident, profitul pentru care a venit investitorul", a completat acesta.
Se propune o tehnologie de ultimă generaţie.

Cât despre diversele procese în care este implicată compania, Tănase a adăugat că una din strategiile ONG-urilor care se opun proiectului este să lanseze zeci de procese împotriva companiei, dar fără succes. "Istoria ne-a arătat că noi am câştigat marea majoritate a acestor procese, de altfel în ultimii trei ani noi am câştigat 14 din cele 15 procese pe care le-am avut cu aceste ONG-uri care folosesc strategia de a duce proiectul în litigii: atacă în două-trei-patru curţi fiecare hârtie emisă de o autoritate. Noi considerăm că respectăm legislaţia românească şi europeană şi suntem convinşi că prin respectarea legislaţiei şi a procedurilor vom avea succes şi vom dezvolta acest proiect", a declarat Dragoş Tănase în interviul pentru Hotnews.ro.

Reprezentantul RMGC a evidenţiat şi noutatea tehnologică propusă de proiectul minier. "Roşia Montană e primul proiect de tipul acesta care aduce o tehnologie nouă şi de aici rezultă o oarecare temere sau întrebări legate de această tehnologie. Românii n-au mai văzut tipul acesta de minerit şi Roşia Montană se împiedică cumva în tot felul de temeri sau în tot felul de întrebări. Noi suntem convinşi că vom merge mai departe", a explicat Dragoş Tănase, adăugând că planul de lucru al companiei este să construiască mina.
În prezent se aşteaptă răspunsul Comitetului de analiză tehnică, urmând ca apoi guvernul să decidă asupra începerii proiectului minier.
(sursa articol)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu