vineri, 6 aprilie 2012

Proiectul Rosia Montana, apreciat de catre liderii de opinie targmureseni

Zeci de personalităţi din Tg Mureş au putut afla povestea unui proiect ambiţios: Roşia Montană. Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană a organizat miercuri seara un elegant eveniment la Grand Hotel din Tg Mureş: Premium People Dinner.
Oameni de afaceri, lideri de opinie, oameni de cultură şi reprezentanţii unor prestigioase instituţii de învăţământ universitar şi preuniversitar au dovedit un interes real în cunoaşterea proiectului, chiar de la cei în măsură să ofere aceste informaţii: Ionuţ Tănase, manager relaţii guvernamentale Rosia Montana Gold Corporation şi Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii şi membru in consiliul coordonator al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană.
Mă bucur că cei prezenţi au dovedit interes pentru proiectul minier şi că au înţeles că are un impact pozitiv în economia României, că aduce beneficii pentru moştenirea culturală a Roşiei Montane dar şi pentru mediu, prin ecologizarea zonei afectate de vechile exploatări miniere. Apreciez interesul şi disponibilitatea comunităţii locale de antreprenori de a înţelege impactul semnificativ pe care o asemenea investiţie îl are la nivel naţional”, a declarat Ionuţ Tănase.
La rândul său, Tiberiu Andrioaiei a explicat care au fost motivele pentru care un segment important de profesionişti au iniţiat şi dezvoltat Grupul de Susţinere a proiectului, reprezentativ la nivelul societatii civile. Cei doi au răspuns întrebărilor invitaţilor, dar au primit cu interes şi sugestiile venite din partea acestora, dovadă că, deşi sunt departe de zona Roşia Montană, ca distanţă geografică, târgumureşenii sunt interesaţi să contribuie la proiecte care ar putea deveni parte importantă din motorul economiei naţionale.
Planul de afaceri al proiectului minier prevede beneficii totale de peste 4 miliarde de dolari pentru economia României. Dintre aceştia, 1,8 miliarde USD vor intra direct la bugetul de stat. Aceste fonduri sunt constituite din dividendele obţinute de statul român, care deţine 19,31% din acţiunile companiei RMGC, redevenţele plătite de RMGC, precum şi alte taxe şi impozite achitate direct către bugetul statului, local, regional şi naţional.
Restul de 2,4 miliarde USD reprezintă bani cheltuiţi în România pentru resurse umane, construcţii, energie electrică, materiale, transport, reactivi, piese de schimb şi altele. Aceste sume reprezintă o investiţie directă în economia României şi vor ajunge la forţa de muncă, întreprinzătorii şi companiile româneşti ce vor furniza produse şi servicii pentru RMGC, în faza de construcţie şi cea de operare.
Investiţia necesară pentru a realiza proiectul minier de la Roşia Montană este de aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Din aceştia, aproximativ 450 milioane de dolari au fost deja investiţi de companie. Faza de construcţie va mai aduce încă 876 milioane de dolari.
După obţinerea autorizaţiei, compania va investi în zonă aproximativ 1 milion USD/zi în timpul fazei de construcţie, care va dura aproximativ 2 ani.
Experţii de la Oxford Policy Management estimează că impactul potenţial, direct şi indirect, al proiectului minier în economia României este de 19 miliarde USD, luând în calcul efectul de multiplicare a beneficiilor economice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu