vineri, 29 iulie 2011

Nu exista patrimoniu fara dezvoltare economica

Saptamana aceasta au fost  “la moda” atacurile asupra academicienilor care si-au exprimat opinii favorabile asupra proiectului Rosia Montana. Evident, trebuie si opozantii sa isi mai schimbe din cand in cand obiectul atacurilor caci altfel ar intra in rutina si asta i-ar face si mai plictisitori decat sunt.

Membrii  Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPCRM)  au concluzionat ca cel mai rau scenariu pentru patrimoniul din Rosia Montana este sa ramana in stadiul in care se afla momentan.  Daca nu se intervine urgent, obiective valoroase vor fi pierdute definitiv iar atunci protestele ONG-urilor nu vor  putea inlocui aceste elemente esentiale ale fondului cultural romanesc. Vor ramane doar vorbe in vant, neancorate in realitate, ceea cesunt, de fapt, si in momentul de fata.

Pe baza cercetarilor realizate timp de sase luni, GIMPCRM  a elaborat un raport intitulat „Patrimoniul cultural din Roșia Montană – Stare de fapt și perspective reale”, o analiza realista si obiectiva care se distanteaza in mod evident de opiniile diletantilor care se inversuneaza sa se impotriveasca implementarii acestui proiect.

O perspectiva interesant argumentata este cea legata de faptul ca nu se poate conserva si restaura patrimoniul fara dezvoltare economica. Pe drept, fara infrastructura, utilitati, patrimoniul nu poate fi valorificat din punct de vedere turistic. Avem si un exemplu concret in sensul asta, dezvoltarea turistica a Vaii Jiului, un proiect esuat din cauza lipsei de fonduri si a unor actiuni coerente care sa fie integrate intr-un ansamblu logic.

In final, afirmatia academicianului Alexandru Vulpe este un argument imbatabil, din punctul meu de vedere: “Suma prevăzută de compania minieră pentru a fi investită în patrimoniu – 70 de milioane de dolari – este fără precedent în România, în condițiile în care, spre exemplu, anul acesta statul român a alocat pentru cercetări arheologice 240.000 RON, adică mai puțin de 70.000 de dolari. Simpla comparație între cele două cifre spune totul”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu