miercuri, 20 iulie 2011

Asociatia Studenţilor din Roşia Montană - Scrisoare către Kelemen Hunor

Stimate domnule ministru,

În timp ce unii protestează la sute de kilometri depărtare, noi, studenţii din Roşia Montană, vă susținem. Nu putem să rămânem indiferenţi la gestul dumneavostră care arată că sunteţi implicat şi că vă pasă de comuna noastră. Vă respectăm pentru faptul că aţi luat decizia de a acorda o şansă roşienilor prin eliberarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică a masivului Cârnic, în condiţiile în care acest document va fi sigur contestat de opozanţi. Vă susţinem în decizia dumneavoastră şi am rămas plăcut impresionaţi de profesionalismul şi verticalitatea de care aţi dat dovadă.

Am crescut printre mineri, părinţii şi bunicii noştri au trăit din această meserie. Acum vedem cum
totul se stinge şi vrem să facem ceva. La Roşia oamenii trebuie să aibă un loc de muncă. Mulţi vorbesc în numele roşienilor fără să facă ceva concret pentru oamenii de aici. Iar singura soluţie de la opozanţii
proiectului a fost ca după terminarea studiilor în marile oraşe ale ţării să venim acasă, să culegem fructe de pădure și ciuperci sau să împletim coșuri de nuiele. Nu ştim dacă ar alege această viaţă pentru
copiii lor. Dacă nu ni se oferă şansa de a avea locuri de munca în zonele în care ne-am născut şi am crescut, vom lua cu toţii calea străinătăţii.

Atunci când ne-am constituit în această organizaţie scopul nostru a fost să ne implicăm activ în comunitatea în care ne-am născut, am crescut şi în care vrem să trăim după finalizarea studiilor.
Vrem să promovăm tradițiile locale şi să scoatem în evidență obiceiurile care dau valoare zonei, iar gestul dumneavoastră de a aduce 70 de milioane de dolari pentru cercetarea, restaurarea şi punerea în valoare a istoriei Roşiei Montane ne face să vă respectăm.

Dorim şi noi creşterea capacității comunităţii de a-şi pune în valoare potenţialul şi resursele pentru a se dezvolta, ne dorim proiecte de dezvoltare durabilă şi suntem convinşi că atât dumneavoastră cât şi Guvernul României poate să ne ajute în acest sens. Avem nevoie de un catalizator pentru
dezvoltarea unei societăţi civile reale în Apuseni, prin încurajarea şi pregătirea tinerilor de a se implica activ şi de a genera la rândul lor programe de dezvoltare pentru comunităţile din care fac parte. În lipsa unei investiţii aici, zona va fi depopulată. Starea de indecizie privind exloatarea zăcământului aurifer de la Roşia Montană nu vine deloc în ajutorul locuitorilor comunei şi îndepărtează orice şansă de dezvoltare durabila a zonei.

Sperăm ca mina de la Roşia Montană să pornească cât mai curând, pentru că doar aşa zona va fi pusă în valoare, mediul va fi mai curat iar noi ne vom întoarce acasă să fim alături de părinţi, să muncim aici şi să ne întemeiem o familie.

Cu respect,
ASOCIAŢIA
STUDENŢILOR DIN ROŞIA MONTANĂ
PREŞEDINTE,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu