vineri, 26 august 2011

Scrisoare deschisă a Grupului de Susţinere: Relansarea economică a Apusenilor depinde de minerit


Noi, cei 50 de membri ai Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană, reprezentând organizaţii nonguvernamentale, primării din județele Alba şi Hunedoara, universități cu tradiție, precum și asociaţii patronale și organizaţii sindicale reprezentative la nivel regional și național, solicităm demararea proiectului minier Roșia Montană și relansarea mineritului în Apuseni.
Investiţia minieră propusă pentru Roşia Montană, cu un impact potential direct şi indirect de 19 miliarde dolari în economia României, aduce un pachet de soluţii moderne şi eficiente pentru problemele economice şi sociale cu care se confruntă regiunea noastră și România, în general.
Realitatea Roșiei Montane înseamnă: zonă subdezvoltată, monoindustrială minieră, cu o populaţie şomeră în proporţie de cca 80%, care trăiește la limita subzistenței, cu tineret fără perspective.
Ne exprimăm îngrijorarea și indignarea faţă de amploarea acţiunilor de dezinformare și de intimidare practicate de către organizații implicate în campanii împotriva dezvoltării economice a Roşiei Montane şi a comunităţilor din jur.
În același timp, salutăm declarațiile de susținere pentru proiectul minier Roșia Montană făcute de președintele României. Ne dorim ca spusele decidenților să se transforme fără întârziere în fapte și proiectul minier pe care noi toți îl așteptăm să devină realitate.
Considerăm că Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană este reprezentativ atât la nivel național, cât și pentru zona Apusenilor și îndeosebi pentru Roșia Montană, având legitimitatea să vorbească în numele locuitorilor Roşiei Montane. O parte importantă din membrii Grupului de Susținere a Proiectului Roșia Montană sunt reprezentanții comunităților miniere din Munții Apuseni.
Toţi am fost la Roşia Montană de nenumărate ori, știm cum trăiesc oamenii de acolo, cum arată mediul, patrimoniul cultural și înțelegem nevoia implementării proiectului minier, în vederea rezolvării problemelor existente.
Proiectul minier este singura speranţă pentru o viaţă mai bună a oamenilor din Roşia Montană și din întreaga zonă a Munților Apuseni, iar starea de indecizie privind exploatarea zăcământului aurifer nu vine deloc în ajutorul locuitorilor comunei, anulând orice şansă de dezvoltare durabilă a zonei.
Așteptăm așadar decizia de pornire a proiectului minier Roșia Montană pentru a da o șansă comunităților miniere din Munții Apuseni, relansării mineritului în România, ceea ce va duce la crearea de noi locuri de muncă și la creșterea investițiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu