miercuri, 2 noiembrie 2011

Opozitia proiectului Rosia Montana, asteptata cu solutii

Primarul Abrudului, Tiberiu Ratiu, vede in proiectul minier singura solutie pentru dezvoltarea zonei
Tiberiu Ratiu este primar de 7 ani, iar inainte a lucrat 20 de ani in minerit. Face parte din Grupul de sustinere a proiectului Rosia Montana, alaturi de multi alti primari din zona, dar si de specialisti si organizatii nationale. Crede ca proiectul minier reprezinta singura solutie pentru dezvoltare zonei.
„Un trai decent pe aceste meleaguri este conditionat de o activitate economica productiva, altfel nu se poate. Oamenii nu pot sa traiasca ca in Evul Mediu, ci trebuie sa traiasca in secolul XXI. Singura optiune este punerea in valoare a substantelor minerale de care aceasta zona dispune. La un investitor care-ti bate la usa trebuie sa-i deschizi usa si sa-l intrebi ce vrea – ar fi o greseala din partea oricarui edil sa nu o faca. Eu am facut-o cu draga inima si sunt convins ca suntem pe drumul cel bun, pentru ca am studiat si ce pasi doresc sa faca si ce anvergura are aceasta investitie”, si-a explicat Tiberiu Ratiu adeziunea la proiect.
Potrivit acestuia, RMGC propune metode si tehnologii avansate de extragere a substantelor minerale, isi prezinta in mod transparent proiectul si este in permanenta deschisa la dialog. „Aceste lucruri m-au determinat sa sustin investitia de la Rosia Montana, cu precizarea ca, in calitate de reprezentant al administratiei publice locale, voi fi primul care sa atraga atentia daca ceva nu se va intampla conform celor scrise si prezentate. Daca se respecta regulile si legislatia in vigoare sunt convins ca nu vor exista niciun fel de probleme. Sustin proiectul pentru ca pune in valoare resursele minerale de la noi cu un randament sporit, cu forta de munca de aici si cu beneficii pentru intreaga zona”, a adaugat primarul.
Acesta are si un mesaj pentru opozantii proiectului minier: „Vreau sa le transmit un mesaj foarte clar: asa cum usa mea e deschisa investitorilor, asa ramane deschisa si pentru cei care vin cu opozitie. Daca vin cu argumente, ii astept cu placere sa discutam. Sa imi explice argumentele lor si sa le explic si eu, ca primar, ce inseamna investitori, ce beneficii aduc comunitatii. Daca vin fara solutii si doar spun „Nu e bine”, ii ascult, dar nu ma pot convinge. Deocamdata nu am vazut ceva consistent in opozitia care se face proiectului. Sa ne dea o solutie – cum sa punem in valoare zona fara drumuri, cu pensiuni neadaptate, fara atractii? Ce imi ofera pentru aceasta zona moarta fara o investitie, fara crearea de locuri de munca? Din pacate, argumentele le lipsesc. Eu vreau sa discut pe argumente.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu