miercuri, 16 noiembrie 2011

Avem istorie, dar degeaba. Mii de monumente zac sub moloz și noroi

Statul nu are bani să sape după artefacte şi nici fonduri pentru întreţinerea monumentelor.

Potrivit arheologilor şi arhitecţilor, statul român s-a grăbit să pună pe listă cât mai multe monumente, dar a uitat să elaboreze şi o strategie privind reabilitarea lor şi să aloce bani pentru întreţinerea imobilelor şi a siturilor protejate.

"Avem peste 29.000 de poziţii pe lista monumentelor protejate. Franţa are în jur de 14.000. Bani pentru întreţinerea lor nu avem", a declarat, ieri, Ioan Opriş, profesor universitar la Universitatea "Valahia" din Târgovişte, în cadrul dezbaterii "Patrimoniul cultural al României şi dezvoltarea industrială"- organizată, marți, de Editura Evenimentul şi Capital.

În opinia acestuia, domeniul arheologiei şi protecţiei monumentelor este subfinanţat.

Cel mai mare program de cercetare arheologică, sistat
Şi cel mai mare program de cercetare arheologică din ţară, "Alburnus Maior", a fost sistat, deşi statul nu a avut niciodată bani pentru a finanţa un asemenea proiect, care a beneficiat de fonduri private.

"Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPCRM) îşi exprimă regretul cu privire la stoparea Programului Naţional de Cercetare şi apreciază că această decizie a avut consecinţe grave asupra continuităţii cercetărilor şi a circulaţiei informaţiei ştiinţifice", se precizează într-un comunicat al Grupului.

Concluzia a fost exprimată în cadrul celei de a V-a sesiuni de lucru organizată în weekend-ul trecut, reuniune ce face parte din seria de programe de patrimoniu derulate de către Roşia Montană Gold Corporation.

În acelaşi context, organizaţia recomandă continuarea cercetărilor în zone precum Orlea şi Păru Carpeni, precum şi reluarea seriei de publicaţii ştiinţifice, prin intermediul căreia să fie diseminate rezultatele cercetărilor de la Roşia Montană, întreprinse atât de către arheologii români, cât şi de cei străini.

(Sursa articolului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu