vineri, 4 noiembrie 2011

Roşia Montană Gold Corporation a ajutat primăria Abrud să finalizeze lucrările la noul teren de sport

Abrudenii au, din această lună, un teren de sport la standarde competiţionale, dotat cu gazon sintetic şi instalaţie de nocturnă. Aflaţi povestea acestei investiţii, dificultăţile întâmpinate şi cum au fost ele rezolvate de la primarul localităţii, Tiberiu Raţiu.

- Domnule primar Tiberiu Raţiu, cât de necesar era noul teren de sport pentru locuitorii din Abrud?
-Acest teren era deosebit de necesar pentru Abrud, pentru ca tinerii şi nu numai ei să poată face mişcare. Vorbim de un număr de peste 1.200 de familii care nu aveau un asemenea spaţiu de agrement în proximitate.
Terenul se poate introduce în orice competiţie, are dimensiunile şi dotările corespunzătoare, inclusiv instalaţie de nocturnă. Astfel, avem acum un spaţiu pentru evenimente sportive şi am creat o oază de sănătate pentru locuitorii de toate vârstele.

- Cine va putea beneficia de teren?
-Toţi doritorii vor putea beneficia de el. Se vor ţine aici ore de sport, apoi avem asociaţii sportive în oraş care doresc să aibă un abonament la teren şi sunt şi alte persoane, din oraş şi din împrejurimi, care doresc să facă sport într-un mod organizat în timpul liber.

- Cum aţi realizat această investiţie?
-Am accesat un fond de la Banca Mondială unde am cuprins terenul de sport şi o sală multifuncţională. La teren ne-am lovit de dificultăţi când cei care au câştigat licitaţia pentru gazonul sintetic ne-au impus nişte condiţii ca să ne dea garanţia, condiţii care au depăşit calculele noastre iniţiale: a trebuit rezolvată infrastructura într-un mod deosebit, a trebuit să facem drenaje, apoi împrejmuirea care să corespundă normelor de siguranţă şi din acest motiv am fost blocaţi.
Eram puşi în imposibilitatea de a termina: aveam banii de cumpărat gazonul sintetic şi nu aveam posibilitatea să realizăm amplasamentul. Aşa că am încercat să respectăm normele – fiind o finanţare proprie şi având acordul Consiliului Local am început şi am parcurs etapele de amenajare a suprafeţei pentru covorul sintetic. Aveam nevoie în timp scurt de multă forţă de muncă , inclusiv caificată: era vorba de aşezarea unor borduri, de săpat, de realizarea împrejmuirilor, de ridicarea unor stâlpi, de montarea plasei de sârmă şi aşa mai departe. Un ajutor deosebit am primit aici de la Roşia Montană Gold Corporation, companie cu care noi colaborăm foarte bine şi care ne-a mai sprijinit de-a lungul timpului.

- Aţi mai avut şi alte colaborări cu Roşia Montană Gold Corporation?
-Sigur că da. Roşia Montană Gold Corporation are un program amplu de punere în valoare a vestigiilor şi a tot ceea ce înseamnă istorie pe plaiurile noastre. Sunt preocupaţi şi de Abrud şi de păstrarea identităţii oraşului. Vedeţi, veniturile noastre sunt relativ scăzute, aproape inexistente; oraşul e mic, sufocat; arterele sunt înguste şi aşa mai departe. Noi vrem să ne păstrăm identitatea – prin tradiţii, prin obiceiuri, prin clădiri.
Avem o biserică din secolul al XIII-lea, care este astăzi în picioare şi poate fi vizitată. La o populaţie de mai puţin de 10 mii de locuitori avem 11 locaşe de cult, 6 dintre acestea fiind în zona centrală, pe o rază de 3 km. Vă daţi seama cât de grăitoare sunt aceste clădiri şi altele vechi din centru, chiar şi clădirea primăriei are peste 100 de ani, şi ce important este ca ele să fie păstrate şi restaurate. Iar cei de la Roşia Montană Gold Corporation au înţeles acest lucru şi ne sprijină în mod constant.


- Vă mulţumim şi aşteptăm să ne întrecem pe noul teren!

A consemnat Sorin Poparadu


(Sursa articolului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu