joi, 3 noiembrie 2011

Proiectul minier de la Roşia Montană aduce în zonă şi dezvoltarea “pe orizontală”

Orice investiţie solidă atrage după sine dezvoltarea industriilor conexe şi, implicit, crearea de noi locuri de muncă şi în alte domenii ale economiei, adică o dezvoltare “pe orizontală”. 


Jurnaliştii de la Evenimentul zilei au prezentat efectele de multiplicare ale unor proiecte precum Dacia şi Ford şi au arătat ce impact va avea, din acest punct de vedere, proiectul minier de la Roşia Montană.
Conform sursei citate, efectul de multiplicare este cel care dă valoarea reală a unei afaceri. O investiţie nu are doar efecte imediate, iar dimensiunile impactului său cresc odată cu extinderea pe orizontală a investiţiei. Apar locurile de muncă "indirecte", în unele cazuri mult mai multe decât cele ale investiţiei iniţiale. Cu cât o afacere produce efecte mai importante în jurul său prin alte afaceri conexe, furnizori şi parteneri, cu atât se va considera că are un "efect de multiplicare" mai pronunţat. În sectorul auto, efectele secundare de dezvoltare ale investiţiei Ford de la Craiova abia încep să se vadă şi se vor resimţi pe o zonă destul de mare, dincolo de limitele oraşului şi ale judeţului. Ford preconizează că va angaja aproximativ 4.500 de oameni în primăvara anului viitor, cifra totală urmând să fie de 6.000 de locuri de muncă direct create la Craiova. Acestora li se adaugă locurile de muncă din reţeaua de furnizori, care începe acum să prindă contur.

De exemplu, în luna octombrie la Caracal s-a deschis o fabrică a unui furnizor Ford, unde vor lucra 400 de oameni. Pe termen lung, Ford preconizează că fiecare loc de muncă din uzinele de la Craiova va mai crea încă cinci în alte companii. Astfel, de la cele 6.000 de locuri de muncă iniţial menţionate ajungem la 30.000, în România.

Un alt exemplu este cel al fabricii Dacia de la Mioveni. Uzina face parte din grupul francez Renault, care are aproximativ 17.000 de angajaţi în România - un număr mare, dar numai până la calcularea efectelor indirecte: de pe urma prezenţei francezilor în România a luat naştere o întreagă reţea de furnizori şi alte companii - peste 800. Însumate, aceste companii au peste 120.000 de angajaţi, conform sursei citate. Astfel, fără cei 17.000 de angajaţi ai Renault n-ar avea de lucru nici ceilalţi peste 100.000 de români. Efectele benefice sunt duble: statul câştigă bani din taxe şi impozite, iar de salariile acestor angajaţi beneficiază familiile lor.

Aceeaşi dezvoltare se va întâmpla şi cu proiectul Roşia Montană - pentru fiecare loc de muncă de la mina auriferă vor fi create multe altele. Analiştii englezi de la Oxford Policy Management vorbesc de un factor mediu de multiplicare a locurilor de muncă în industria minieră de patru locuri de muncă indirecte la unul direct. Astfel, mina va fi responsabilă, în mod direct şi indirect, de câteva mii de locuri de muncă: utilaje şi cei care le manevrează sau le repară, cei care produc piesele lor de schimb, şoferi, ingineri, energeticieni, chiar şi bucătari. Şi toate aceste câteva mii de locuri de muncă vor fi create într-o zonă în care şomajul este mult peste media României, iar de ele vor beneficia şi familiile angajaţilor.

(Sursa articolului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu