luni, 14 noiembrie 2011

Vechea primărie din Roşia Montană ar putea deveni monument istoric

Vechea primărie din comuna Roşia Montană, judeţul Alba, ar putea devenit monument istoric. Clădirea este restaurată, alături de sediul unei vechi şcoli, pe cheltuiala companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation.


Vizită la faţa locului
Cele două şantiere din Roşia Montană au fost vizitate de către mai mulţi experţi în conservarea patrimoniului, reuniţi în Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană. Printre aceşti experţi se numără preşedintele Secţiei de Arheologie şi Ştiinţe Istorice din cadrul Academiei Române, academicianul Radu Vulpe, fostul ministru al Culturii şi Cultelor, academicianul Răzvan Theodorescu, ori profesorul Nicolae Gudea, de la Universitatea Babeş-Bolyai. De asemenea, în grupul de experţi au intrat cadre didactice ale universităţilor "1 Decembrie" din Alba Iulia, "Valahia" din Târgovişte" şi "Ovidius" din Constanţa, dar şi reprezentanţi ai Muzeului Naţional de Istorie a României. Din grup mai fac parte şi reprezentanţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti. Ei au apreciat calitatea lucrărilor de restaurare şi au cerut începerea grabnică a demersurilor pentru clasarea vechii primării drept monument istoric.
"Membrii GIMPCRM s-au declarat impresionaţi de calitatea lucrărilor de restaurare a clădirii vechii primării a localităţii, coordonate de arh. Mircea Sabau Tatar, şi recomandă demararea neîntârziată a procesului de întocmire a dosarului de clasare a clădirii ca monument istoric", spun reprezentanţii Grupului.
Cele două clădiri de epocă urmează să fie transformate în unităţi hoteliere. Experţii în patrimoniu au vizitat şi galeria de mină Cătălina - Monuleşti. Ei au recomandat transformarea galeriei într-o destinaţie turistică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu