marți, 8 mai 2012

“Turismul? Ălă nu e lucru !” – zic ortacii de la Roşia Montană

Galeriile spectaculoase din fosta mină Cătălina Monuleşti vor putea fi vizitate de turişti de anul viitor, alături de clădirile de patrimoniu din Roşia Montană. Vor fi deschise publicului galerii datând din perioada medievală, modernă şi contemporană, studiate în prezent de specialişti din Franţa. Aproape 15 milioane de euro au fost investiţi în cel mai grandios proiect de restaurare din istoria modernă a României. Peste 300 de case din centrul istoric vor fi consolidate. Aşa îl înţeleg pe Piso, arheologul de la Cluj, care înghite sughiţuri că nu a coordonat lucrarea. Totdată şi pe Zeno Cornea, că moare de ciudă că nu a fost angajat şi el la “Gold” şi acum stă la războiul de ţesut carpete ecologiste.

Galeria Cătălina-Monulești este situată în centrul istoric al comunei Roşia Montană, fiind una dintre minele romane, clasificate ca monument protejat. Aici s-a descoperit cel mai mare număr de tăblițe cerate datând din anii 131-167 după Hristos. viitorii turişti vor primi câte o copie din acest artefact unic pe teriotoriul României. Pentru cei care nu ştiu, celebrele plăcuţe sunt contracte prin care lucrătorii se angajau să dea jumătate trezoreriei imperiale.

Galeria păstrează urme de exploatare din toate epocile istorice. Având o structură instabilă şi fiind pe alocuri surpată, accesul a fost blocat pentru o lungă perioadă de timp. Lucrările de restaurare realizate de Roşia Montană Gold Corporation permit, la ora actuală, accesul ȋn galerie.  Ȋn continuare se fac cercetări arheologice pentru punerea ȋn valoare a galeriei şi transformarea acesteia ȋntr-un obiectiv turistic de interes.
În viitor, în paralel cu proiectul minier, vor fi amenajate spre vizitare mai multe secţiuni de galerii din diferite perioade istorice, astfel încât vizitatorul va putea să vadă cum a început şi cum s-a dezvoltat mineritul în Roşia Montană, din perioada romană şi până în epoca contemporană.
Pentru consolidarea, întreținerea şi securizarea accesului la Cătălina Monuleşti lucrează în prezent peste 50 de mineri, îndrumati de specialişti din Franţa în arheologie minieră de subteran.

În timpul lucrrărilor au fost descoperite mai multe artefacte, care au fost deja expuse în prima casă din centrul istoric care găzduieşte expoziţia de istorie a mineritului. În fiecare an, circa 10.000 de turişti trec pragurile casei nr 325.

Galeria va face parte din viitorul Muzeu Modern al Mineritului din Roşia Montană. Dar pentru ca toate acestea să se întâmple guvernul trebuie să treacă peste închistarea ultimilor şase ani.
92 % dintre locuitorii comunităţii doresc să înceapă proiectul. Oamenii vor să muncească, spune Adrian Gligor, directorul de patrimoniu al RMGC. Deja şi-au pierdut răbdarea. Turism? Aia nu-i lucru, spun mai mereu moţii ortaci.
(sursa articol)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu