luni, 7 mai 2012

Celebra galerie romana Catalina-Monulesti se poate vizita in siguranta

Zece ani de cercetari arheologice la Rosia Montana - aceasta este tema unei dezbateri care reuneste la Alba Iulia circa o suta de istorici si arheologi din tara si strainatate, in cadrul unui simpozion organizat de Muzeul National al Unirii Alba Iulia si Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Programul evenimentului include prezentari si dezbateri, o expozitie amenajata in cladirea Rectoratului Universitatii si o vizita la Galeria Catalina-Monulesti din Rosia Montana, aflata in curs de restaurare.

Printre invitatii prezenti se numara specialistii Beatrice Cauuet, Laboratoire TRACES-CNRS, Universite Le Mirail, Toulouse; David Jennings, Oxford Archaeology; Acad. Alexandru Vulpe, Presedintele Sectiei de Arheologie si Stiinte Istorice a Academiei Romane; Acad. Razvan Theodorescu, membru al Sectiei de Arte, Arhitectura si Audio-Vizual a Academiei Romane; Paul Damian, director adjunct al Muzeului National de Istorie a Romaniei, Bucuresti; Moise Achim, prorectorul Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia; Constantin Inel, director adjunct al Muzeului National al Unirii Alba Iulia.

Specialistii prezinta istoricul cercetarilor arheologice de la Rosia Montana, rolul autoritatilor in conservarea patrimoniului si proiectele de punere in valoare a acestuia, cu accent pe restaurarea galeriei Catalina-Monulesti.

Pana in prezent, in conformitate cu angajamentele luate pentru dezvoltarea proiectului minier, compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a sustinut ample cercetari si a reabilitat o parte importanta a acestei galerii cunoscute la nivel international, astfel incat publicul poate vizita o zona in siguranta. "Galerii similare exista si la Brad, Bucium sau Almasu Mare, dar Catalina-Monulesti este prima galerie romana reabilitata pentru accesul publicului in siguranta si ea poate fi integrata, dupa finalizarea lucrarilor, in circuitul turistic", declara Adrian Gligor, Vicepresedinte Patrimoniu si Dezvoltare Durabila, RMGC.

Expertii in arheologie miniera au stabilit pe baza datarii cu radiocarbon ca artefactele descoperite in galeria Catalina-Monulesti, provenind de la scarile de acces si de la o instalatie hidraulica de evacuare a apei, dateaza din epoca romana (secolul al II-lea d.H.). Galeria va face parte din viitorul muzeu al mineritului pe care RMGC il va dezvolta in paralel cu proiectul minier. Datarea certa a artefactelor este cu atat mai importanta cu cat acestea se afla intr-o excelenta stare de conservare, fapt care va da o si mai mare relevanta viitorului traseu turistic.

"Descoperirea in-situ a acestui ansamblu coerent de artefacte de epoca romana este deosebit de importanta. Se contureaza in acest fel un ansamblu unitar si coerent de vestigii ce vor constitui o atractie turistica deosebita in viitorul muzeu al mineritului pe care RMGC s-a angajat sa il amenajeze in sectorul Catalina-Monulesti.
 Acest perimetru minier va putea fi vizitat in conditii de siguranta deplina, iar vizitatorii vor avea ocazia sa descopere calitatea inginereasca deosebita a minerilor romani, atat din perspectiva lucrarilor miniere propriu-zise (galerii trapezoidale, planuri inclinate), cat si a amenajarilor si instalatiilor utilizate in subteran in vederea asigurarii securitatii (armaturi), circulatiei (scari monoxile etc.) si a evacuarii apelor subterane", subliniaza dr. Beatrice Cauuet, specialist in arheologie miniera si coordonatorul lucrarilor de cercetare.

Conform specialistilor care studiaza zona, un proiect minier modern reprezinta singura solutie viabila pentru salvarea patrimoniului cultural de la Rosia Montana. "Cazul Rosia Montana trebuie tratat cu foarte multa responsabilitate, dar fara prejudecati si fara subiectivism exagerat.

Pana acum, prin argumente emotionale si punerea in circulatie a unor informatii false, s-a incercat acreditarea ideii ca principalul pericol la adresa patrimoniului vine din partea proiectului minier, ignorandu-se atat preocuparile RMGC de a investi masiv in salvarea si restaurarea acestuia, cat si starea avansata de degradare in care se gasea deja acesta la momentul in care RMGC si-a anuntat intentia de a desfasura activitati in zona.
Pe langa acestea, din partea organizatiilor si persoanelor care s-au pronuntat pentru interzicerea activitatilor industriale nu a venit nicio propunere constructiva reala de dezvoltare alternativa sau o initiativa de compromis rezonabil.", este de parere academicianul Razvan Theodorescu, membru al Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPRCM).
Inca din vara anului trecut, GIMPCRM recomanda autoritatilor competente sa urgenteze procesul de decizie cu privire la implementarea proiectului minier propus de RMGC.

Simpozionul de la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia gazduieste si expozitia "Mineritul, o istorie continua la Rosia Montana", care prezinta artefacte descoperite la Rosia Montana in cadrul Programului National de Cercetare "Alburnus Maior" (2001 - 2006), initiat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National si coordonat de Muzeul de Istorie a Romaniei, cu finantarea RMGC conform obligatiilor legale.
(sursa articol)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu