luni, 30 mai 2011

CURIOZITĂŢI LA ROŞIA MONTANĂ


La doar 12 km de Abrud se întinde Roşia Montană, una din cele mai vechi localităţi atestate documentar din România. Faimoasă în toată lumea pentru rezervele uriaşe de aur, exploatate încă din perioada stăpânirii romane, Roşia Montană atrage în continuare valuri întregi de turişti.
Iată câteva curiozități locale, pe care merită să le știi înainte să pornești la drum. Știai că…
… Roşia Montană a intrat în cartea recordurilor, în 2009? Este vorba despre cel mai mare număr de oameni care au căutat aur folosind simultan şaitrocul, un instrument tradiţional. Peste 100 de căutători de aur au coborât la râu cu vestitele unelte, de Ziua Minerului, pentru a găsi preţiosul metal în aluviunile aduse de ape. Unii au găsit fragmente mari chiar şi de 2-3 mm. Şaitrocul este din lemn, e confecţionat de către localnici, are fundul curbat şi foloseşte la separarea aurului de minereul sfărâmat.
… la Roşia Montană funcţionează cea mai reprezentativă staţie meteo din judeţ? Este situată la 1.196 m altitudine, în Munţii Metaliferi, fiind mult mai precisă în prognozarea vremii decât oricare altă staţie din judeţ.
… la Roşia Montană s-au descoperit 7 km de galerii romane şi 80 km de galerii medievale, unice in lume? Cele mai spectaculoase descoperiri au avut loc, însă, între 1786 – 1855, în galeriile romane aflate din Muzeul Mineritului, unde au fost găsite 25 tăbliţe cerate despre dreptul roman (care dau informaţii despre condiţiile de muncă din zona minieră), pe care populaţia le ascunsese în momente de primejdie. Ele au supravieţuit timp de mai bine de 1.600 de ani.  De asemenea, în galeriile romane au fost descoperite fragmente de lemn datând de pe vremea dacilor.
… soţia lui B. P. Haşdeu, Iulia, era o frumoasă moaţă din Roşia Montană, născută Faliciu? Haşdeu a întâlnit-o în timpul călătoriilor pentru documentare istorică şi filologică şi îi va dedica drama romantică Răzvan şi Vidra.
… vechile controverse dintre compania privată și contestatarii proiectului a născut și un eveniment: FânFest? Este vorba despre un festival la care artiștii participă pro-bono, pentru susținerea campaniei „Salvați Roșia Montană” inițiată de contestatarii proiectului. Festivalul se desfășoară în fiecare an, timp de trei zile, la sfârșitul lunii august și adună la un loc trupe rock, folk, jazz și trupe de teatru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu