vineri, 27 mai 2011

Proiectul Roşia Montană, gura de oxigen pentru economia ţării

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) va investi două miliarde de dolari în proiectul minier Roşia Montană, a anunţat, ieri, Cătălin Hosu, purtătorul de cuvânt al RMGC, în cadrul unei conferinţe de presă găzduită de Hotel Concordia din Târgu-Mureş. „Până acum s-au investit peste 400 de milioane de dolari, iar investiţia totală pe care noi vrem să o facem la Roşia Montană se apropie de două miliarde de dolari. Nu cred că mai există vreo investiţie străină de anvergura aceasta în România. Cercetarea geologică a costat 48-50 milioane de dolari, costurile lunare ale firmei sunt de două milioane de dolari, peste 11 milioane de dolari a costat cercetarea arheologică, am construit un cartier la Recea pentru strămutarea localnicilor care a costat peste 30 de milioane de dolari, am făcut achiziţii de proprietăţi şi am avut cheltuieli de proiectare”, a declarat Cătălin Hosu.
Beneficii pentru economia României
Potrivit acestuia, estimările RMGC arată că suma de bani care va intra în economia României după implementarea proiectului va depăşi patru miliarde de dolari. „Există nişte calcule făcute, noi vorbeam în urmă cu doi ani de suma de patru miliarde de dolari care intră în economia României în urma unui singur proiect, cel de la Roşia Montană. Acele cifre sunt calculate la un preţ al aurului de 900 de dolari uncia şi un preţ de 12,5 dolari uncia la argint. Sunt nişte calcule care durează luni de zile până le faci, ele se fac după anumite reguli: se ia un preţ mediu al aurului pe o perioadă şi se fac nişte proiecţii. Noi vom încerca să actualizăm în acest an această sumă. Vă daţi seama că dacă vorbeam de patru miliarde în urmă cu doi ani, acum când preţurile la aur şi argint sunt mai mari, suma care ar urma să intre în economia României este şi ea mai mare”, a explicat Cătălin Hosu. „Geologii au descoperit un zăcământ de 314 tone de aur şi 1500 tone de argint, din care putem obţine aur în proporţie de 80%, adică 245 de tone şi circa 900 de tone de argint”, a adăugat Cătălin Hosu.
Se aşteaptă acordul de mediu
În momentul de faţă, proiectul minier Roşia Montană se află în procedură de autorizare pe mai multe planuri, necesitând obţinerea a diverse avize, permise, certificate, acorduri, cel mai important dintre acestea fiind acordul de mediu, document emis de Ministerul Mediului şi Pădurilor din România. „În momentul de faţă încercăm să obţinem acordul de mediu care conform legislaţiei din România trebuie obţinut de la Guvernul României, prin Hotărâre de Guvern. Acum proiectul se află în analiză la Ministerul Mediului unde este constituită o comisie de analiză tehnică formată cu specialişti din mai multe ministere ,dar şi specialişti independenţi. Aşteptăm cu nerăbdare un răspuns. Important este să primim răspunsul, noi sperăm să se întâmple cât mai repede acest lucru pentru că am depus la Ministerul Mediului studiul de evaluare a impactului asupra mediului din mai 2006 şi încă nu avem un răspuns. După obţinerea acordului de mediu, ultimul pas este autorizaţia de construcţie”, a precizat Cătălin Hosu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu