joi, 26 mai 2011

Calatorie in Tara Aurului

Rosia Montana se bucura de foarte multa notorietate in randul romanilor si chiar al turistilor straini, dar foarte putine persoane au ajuns aici si au avut sansa sa descopere farmecul celei mai vechi zone miniere din Romania.

Pentru cei care isi doresc sa cunoasca cu adevarat povestea Rosiei Montane, RMGC a lansat ieri un ghid turistic, intitulat “Calatorie in Tara Aurului- o destinatie de legenda in Apuseni”. Cele 15 capitole ale cartii propun o incursiune in istoria si traditiile locului, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. Cititorii vor descoperi Rosia Montana a anului 131 d. Hr. si galeriile romane, apoi Rosia Montana sub ocupatie austro-ungara si apogeul dezvoltarii urbanistice, pentru ca treptat sa se ajunga la Rosia Montana din prezent, care isi asteapta minerii si turistii pentru a-si redobandi statutul de odinioara.

Povestea locului se impleteste cu cea a oamenilor, care si-au pastrat de mai bine de doua milenii obiceiurile si sarbatorile specifice. Pe langa monumentele din centrul istoric al localitatii, ghidul te invita sa afli simbolurile si legendele locale ale mineritului.

Personal, mi se pare o initiativa extraordinara, intr-un context in care este greu sa iti formezi o imagine despre Rosia Montana data fiind multitudine de puncte de vedere si de mituri care s-au creat in legatura cu acest subiect. Ghidul reflecta indeaproape realitatea si este scris intr-o maniera care te convinge sa alegi Rosia Montana ca destinatie de vacanta.

Pentru cei interesati sa descopere cuprinsul ghidului, pot accesa varianta online a acestuia. Editia printata este distribuita gratuit in centrele de informare din zona, in Centrul Istoric al Rosiei Montane dar si in pensiunile de pe Valea Ariesului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu