vineri, 3 iunie 2011

Roşia Montană în Cartea Recordurilor


Roşia Montană nu este doar referinţa minieră a României ci şi localitatea care a reuşit să seteze un nou record mondial şi să ne poziţioneze în celebra Guiness World Records Book.  Conform tradiţiei locale, roşienii au căutat aur cu şaitrocul, cumulând cel mai mare număr de persoane care au practicat simultan această activitate.

 Din dorinţa de a conserva valorile şi simbolurile mineritului  din timpuri străvechi, Roşia Montană  a devenit singura comunitate minieră în care 100 de localnici, de la cei mai tineri până la cei mai în vârstă, şi-au reunit  eforturile pentru a stabili un record mondial.

În anul 2009, de ziua Minerului, sărbătorită la 30 august, roşienii s-au întâlnit pe stadionul “Minerul”, determinaţi să intre în Cartea Recordurilor. Evenimentul a fost organizat de Primăria Roşia Montană cu sprijinul companiei RMGC, care a pus la dispoziţia participanţilor peste 100 de şaitrocuri lucrate manual de meşterii locali. Apoi, în jurul unui jgheab cu o lungime de aproape 50 de metri, roşienii au căutat aur în aluviunile aduse de râurile din zonă.

Căutarea s-a finalizat şi cu rezultate concrete, fiind găsite paiete de aur care au fost trimise mai departe, pentru evaluare, Universităţii Babeş Bolyai, la catedra de minerologie.

Mândri că au clasat tradiţiile Roşiei Montane la loc de cinste, roşienii sunt un exemplu pentru fiecare dintre noi. Mă uimeşte constant determinarea acestor oameni, în ciuda traiului greu şi a problemelor cu care se confruntă comunitatea, în general. Uniţi de acelaşi destin, roşienii sunt hotărâţi să lupte pentru o zi de mâine mai bună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu