miercuri, 25 mai 2011

Proiectul minier, oportunitate de dezvoltare a patrimoniului cultural

Este deja o certitudine faptul ca turismul fara dezvoltare industriala ar insemna un esec pentru Rosia Montana. Doua milenii de traditie a mineritului nu pot fi anulate, ci trebuie valorificate, pentru ca istoria sa se scrie in continuare in acest colt uitat de lume.

Rosia Montana este cunoscuta pentru patrimoniul sau cultural de o vechime impresionanta. Aici au fost consemnate cele mai vechi activitati miniere, datand din anul 131, d.Hr. Tablitele romane cerate stau drept argument pentru istoria indepartata a locului. Elemente ale dreptului civil roman au fost inscriptionate cu milenii in urma pe aceste placute, dovedind faptul ca subteranele Rosiei Montane au fost populate inca de pe atunci de locuitorii zonei.

Alaturi de tablitele cerate, galeria Catalina-Monulesti gazduieste si o structura antica de exploatare miniera, dotata cu un sistem de evacuare a apelor si un ansamblu de roti hidraulice. In prezent, accesul in galerie este blocat pentru securizare, urmand ca aceasta sa fie integrata in cadrul Muzeul Mineritului , initiativa a companiei RMGC.

Un alt element de patrimoniu ce urmeaza sa fie restaurant la Rosia Montana este monumentul funerar Tau Gauri. Conservat in situ si considerat zona protejata, Tau Gauri este o exprimare complexa a arhitecturii funerare din secolele II-III.

In final, recomand celor care blameaza proiectul minier sa se informeze si sa descopere faptul ca dezvoltarea industriala a zonei va reprezenta un beneficiu pentru patrimoniul cultural de la Rosia Montana, care se va bucura de investitii majore in lucrari de conservare si restaurare. Turismul si mineritul nu sunt doua chestiuni incompatibile, dimpotriva, sunt elemente care ar putea fuziona si asigura succesul unui proiect atat de complex.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu