miercuri, 18 mai 2011

Campania Globală pentru Educaţie a ajuns la Roşia Montană


Toţi copiii, băieţi şi fete deopotrivă, au dreptul să meargă la şcoală: acesta este mesajul Campaniei Globale pentru Educaţie, care a ajuns şi în Apuseni. Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de asociaţii de caritate, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume şi care, începând cu anul 2001, este coordonat în România de organizaţia Salvaţi Copiii.


Campania Globală pentru Educaţie doreşte să reprezinte un factor de presiune la nivelul liderilor de opinie şi autorităţilor, arătând că este timpul demarării de acţiuni pentru a nu se permite încă unei generaţii de copii şi adulţi să nu beneficieze de educaţie.

La lecţia “Marea Povestire”, organizată în 4 mai 2011, au participat şi elevii Şcolii cu clasele V-VIII “Simion Balint” din Roşia Montană, Şcoala de la Gura Minei, Şcoala cu clasele IVIII “Cloşca” Cărpiniş şi Şcoala cu clasele I-IV Vârtop. Ei au fost coordonaţi de doamna director Margareta Szekely, prof. Goia Florina, prof. Gabriela Caproş, prof. Mi no – dora Popeiu, prof. Laura Eftime, prof. Adela Pleşa, prof. Cristian Câra, înv. Sonia Crâsnic, prof. Marina Stanciu, educ. Virginia Vasiu, înv. Cipriana Anca, prof. Anca Bancă şi prof. Maria Stană. Evenimentul a fost unul de solidaritate pentru fetele şi femeile care nu au avut şi nu au dreptul la educaţie. Shriti Vadera, fost Ministru al Dezvoltării Internaţionale din Marea Britanie, spunea în 2007: „Educaţia, mai ales educaţia fetelor, are un efect profund asupra dezvoltării unei ţări. Ea este cheia pentru şansele indivizilor şi creşterea naţiunii… Nicio ţară nu s-a ridicat din sărăcie fără a-şi educa poporul… Educaţia este, deci, una dintre cele mai bune investiţii pe care le poate face omenirea”.

În acest an, la lecţie au participat, alături de elevi, cadre didactice şi părinţi, dar şi alţi invitaţi: primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui; reprezentanţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, respectiv Elena Lorincz, director Relaţii Comunitare, Claudia Buruiană, sociolog şi Marius Todor, manager administrativ; dar şi câteva doamne din localitate – Rodica Toma, Maria Caproş şi doamna meteorolog Cristina Trifan, în calitate de bunici şi mame, care leau povestit copiilor despre educaţia pe care o primeau fetele în urmă cu câţiva ani.
Primarul localităţii, Eugen Furdui, a felicitat organizatorii pentru iniţiativă şi i-a asigurat de tot sprijinul şi pe viitor, pentru ca generaţiile tinere din Roşia Montană să aibă parte de o educaţie cât mai bună. “Mulţi cred că dacă ai un loc de muncă şi ai bani, eşti bogat. Să ştiţi că nu e adevărat. Cea mai mare bogăţie e educaţia. Aşa că învăţaţi, dragii noştri, pentru a va construi un viitor solid şi pentru a deveni oameni de frunte ai Roşiei Montane”, a spus primarul.

„Educaţia unui om începe din copilărie, dar se face pe tot parcursul vieţii, întrucât cu fiecare competenţă nou dobândită omul îşi lărgeşte evantaiul şanselor în viaţă”, a completat Claudia Buruiană, sociolog Roşia Montană Gold Corporation. “Roşia Montană a avut şi are educatori deosebiţi care s-au implicat în şcoală şi în comunitate, în transmiterea tradiţiilor, a culturii, a valorilor spirituale ale zonei. Felicit cadrele didactice şi toţi participanţii pentru implicarea în astfel de campanii de conştientizare a importanţei educaţiei şi a egalităţii şanselor la educaţie. În ceea ce priveşte compania Roşia Montană Gold Corporation , sprijinim întotdeauna educaţia şi valorile culturale din zonă”, a mai spus ea.

“O poveste” pentru educaţie “
Ediţia din acest an a Campaniei Globale pentru Educaţie, al cărui concept central a fost acela de povestire, şi-a propus să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei accesului la educaţie al femeilor şi fetelor. A fost lansat un apel în vederea alocării resurselor necesare, pentru ca autorităţile să ia măsurile oportune şi să dea dovadă de sprijin activ, încât femeile şi fetele să aibă şanse egale în domeniul educaţiei. Împreună cu ceilalţi invitaţi, le-am explicat copiilor cât de importantă este educaţia, cât de important este, mai ales pentru fete, să fii independent şi să nu depinzi de nimeni. Nivelul de educaţie influenţează direct şi egalitatea de şanse a femeilor în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii. Astfel, în condiţiile în care, în România, rata de ocupare a femeilor este mult mai mică decât a bărbaţilor şi mult mai scăzută decât în celelalte ţări europene, se constată că doar femeile care au studii superioare au şanse egale cu bărbaţii de a intra pe piaţa muncii. Femeile reprezintă două treimi din persoanele descurajate să intre pe piaţa muncii şi de aceea le-am invitat pe doamnele Cristina Trifan – meteorolog şi Maria Caproş – absolventă a Facultăţii de Farmacie, să le împărtăşească copiilor din experienţa lor, ce viaţă au dus acum câteva zeci de ani şi cum au reuşit să se realizeze profesional, aici în Roşia ”, a declarat Margareta Szekely, director Şcoala cu clasele I-VIII “Simion Balint” Roşia Montană.seni. Şi compania Roşia Montană Gold Corporation sprijină educaţia.

Sursa articolului: http://www.zda.ro/home/campania-globala-pentru-educatie-a-ajuns-la-rosia-montana.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu