vineri, 23 martie 2012

Salvarea patrimoniului de la Rosia Montana, doar cu ajutorul exploatarii - cercetator


Salvarea patromoniului istoric de la Rosia Montana e aproape imposibil de realizat fara deschiderea exploatarii aurifere de la Rosia Montana, intrucat ar costa pana la 250 de milioane de euro, considera cercetatorul Cosmin Popa, de la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", care a realizat un studiu pe aceasta tema.
"Grupul nostru si-a propus sa monitorizeze strict patrimoniul, si nu sa-si dea cu parerea despre oportunitatea sau nu a proiectului respectiv.

O prima simulare a fost pastrarea unei incertitudini economice, o criza pronuntata sociala, popularea tipica a satelor romanesti si am incercat sa vedem ce se intampla cu patrimoniul. Intr-o a doua simulare, ne-am inchipuit cu totii cum ar arata Rosia Montana in contextul unui program investitional coerent care sa puna accent pe exploatarea vestigiilor arhitectonice, de suprafata, a celor arheologice, dar si care sa excluda activitatea industriala.

A treia situatie a fost aceea in contextul activitatii industriale. Ne-am cantarit sansele de reusita - pentru ca e un proces foarte laborios care nu tine cont doar de sursele de finantare, ci si de precedentul din zona, din tara si de capacitatea autoritatilor de a gestiona asa ceva - si am ajuns la o opinie care din pacate multora nu le place, dar e realista. Avem de-a face cu un patrimoniu in pericol", spune Popa pentru Cotidianul, intr-un articol publicat pe 21 martie.

El spune ca, pentru a valorifica potentialul turistic al zonei, trebuie restaurat centrul, insa asta o poate face doar compania care administreaza Rosia Montana. Chiar si asa, e putin pentru zona, in conditiile in care exploatarea din acest punct de vedere a zonei costa aproximativ 250 de milioane de euro.

El ii acuza pe cei care vor salvarea Rosiei Montane si nu fac nimic pentru asta.

"Degeaba tinem discursuri sforaitoare si avem o activitate intensa pe bloguri. Este mult prea putin pentru salvarea acestui patrimoniu", mai afirma Popa.

N-avem o asemenea estimare, dar va spun ca, in lume, sunt foarte putine obiective turistice profitabile din punct de vedere comercial, mai ales cand vorbim despre patrimoniu. Trebuie sa fim onesti si sa discutam totul in functie de precedentele din aceasta tara. Sunt cateva exemple fericite si multe nefericite. Nu este realist sa vorbim despre aceste sume, bazandu-ne doar pe capacitatea si vointa statului de a finanta aceste investitii.  



(sursa articol)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu