miercuri, 14 martie 2012

La Rosia Montana oamenii traiesc in saracie desi stau pe o mina de aur

Localnicii din Rosia Montana asteapta cu nerabdare demararea proiectului minier de exploatare a aurului. Somajul in zona este de 80%, iar oamenii nu stiu cum sa isi mai imparta banii ca sa le ajunga, la fel si primarul, care se intreaba cum sa dramuiasca finantele comunei.
"In 2011, de la populatie si societatile mici am incasat 150.000 de lei. Factura de energie electrica, in lunile de iarna, ajunge la 20.000 de lei in fiecare luna. Ceea ce incasam de la populatie nu ne-ar ajunge decat sa avem lumina in sat jumatate de an, si cam atat. Ce sa mai vorbim de alte servicii publice!", a declarat primarul Rosiei Montane, Eugen Furdui, citat de Ziarul Unirea.

In plus, acesta spune ca oamenii au 50% reducere la taxele si impozitele locale, pentru ca este zona defavorizata.

"Colectarea gunoiului este un serviciu gratuit, nu luam bani pentru el, apa este subventionata, iar transportul elevilor de pe raza comunei la scoala este gratuit. Cum sa le maresti taxele unor oameni care nu au salarii?", spune primarul Rosiei Montane, Eugen Furdui.

Lumea nu se inghesuie sa vina, chiar daca usa Primariei e deschisa investitorilor si 75% din suprafata comunei nu are nicio legatura cu proiectul minier. 

"Sunt bineveniti orice investitori, sa creeze locuri de munca, sa creasca, sa contribuie la dezvoltarea zonei. Dar am ramas cu sugestiile. La Rosia Montana economia consta intr un atelier de prelucrare a lemnului, o societate de panificatie, doua service-uri auto si doua-trei magazine in zona care impreuna au in jur de 100 de angajati. Asa merge activitatea! Conteaza insa foarte mult ca avem un investitor precum RMGC, care isi plateste taxele aici", explica Eugen Furdui.

Discutia se indreapta spre posibilitatea antreprenoriatului, mai ales ca sunt multi care recomanda turismul ca solutie. 

"Ca sa incepi o afacere iti trebuie bani. Nu stiu daca as avea curaj. Dar noi stam jos, la Gura Rosiei, si de 17 ani pot sa va zic ca n-a venit nimeni sa ne intrebe daca le oferim o camera sau ceva... nu stiu daca as avea curajul sa imi fac pensiune", a explicat una dintre localnice, care si-ar dori mai degraba un loc de munca permanent. 

(Sursa articolului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu