joi, 1 martie 2012

Gust amar si multe intrebari

Membrii Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Rosia Montana au urmarit cu interes emisiunea „Judeca tu” difuzata joi, 23 februarie, pe canalul public de televiziune TVR 1. Rosia Montana este un subiect care nu are voie sa fie tratat cu usurinta, pentru ca de felul în care e prezentat depind viitorul si bunastarea generatiilor viitoare de moti. La finalul emisiunii, în loc sa fim lamuriti despre viitorul nostru, am ramas cu un gust amar si cu multe întrebari.
Cum se poate ca postul public de televiziune, dupa 15 ani de analiza a Proiectului, sa prezinte lucrurile atit de deformat, ca si cind acest subiect a aparut ieri în constiinta nationala?
Cum se poate ca dupa atitia ani, o emisiune TVR sa prezinte lucrurile ca si cind localnicii nu si-ar dori proiectul minier?
Rosienii stiu ca mineritul este unica sansa pentru zona. Oamenii din Rosia Montana îsi doresc acest proiect minier! În emisiune, punctul de vedere al localnicilor a fost aproape inexistent, la fel si imaginile prezentate. „Toate punctele de vedere”, asa cum s-a afirmat ca vor fi prezentate, nu au inclus cu adevarat pozitia comunitatii din Rosia Montana: proiectul minier Rosia Montana trebuie demarat cit mai urgent. Aceasta este adevarata voce a comunitatii din Rosia Montana si nu cea prezentata tendentios în emisiune!
Daca doriti sa fiti cu adevarat echilibrati în ceea ce prezentati, veniti la Rosia Montana. Comunitatea de aici are dreptul sa îsi exprime punctul de vedere. Cei citiva care nu sint de acord cu dezvoltarea miniera vorbesc împotriva intereselor întregii comunitati.
Cu îngrijorare observam ca situatia devine, dupa cum spunea si titlul emisiunii, un adevarat razboi. Un razboi în care noi, localnicii, sintem considerati simpli pioni de sacrificiu de catre „salvatorii” ecologisti. Opozantilor vrem sa le spunem urmatorul lucru: nu aveti moralitatea sa vorbiti în numele cetatenilor din Rosia Montana si sa spuneti ca acest proiect nu este bun. De ani de zile nu se vede nici o realizare palpabila facuta de voi pentru comunitate.
Încercati sa apareti peste tot în mass-media pentru a discredita un proiect viabil care doreste sa dezvolte si sa continue aici mineritul responsabil. Un minerit care tine cont de legile romanesti si internationale, care ar face din aceasta zona una de invidiat în tara si poate chiar în lume.
Nu aveti solutii viabile pentru zona si atunci faceti tot posibilul ca vocea oamenilor de aici sa nu fie auzita. Si noi, cei care dorim sa muncim într-un proiect minier sigur, modern si durabil, sintem tot romani si avem la fel de mult, daca nu chiar mai mult discernamint decit ei sa stim ce e mai bine pentru noi si pentru copiii nostri.
Dorim ca pe viitor sa nu fim exclusi din dezbaterile care vorbesc despre Rosia Montana. Consideram ca avem acest drept. Este vorba de viata noastra si de viitorul copiilor nostri.
Pe cei care analizeaza proiectul minier în Comisia de Analiza Tehnica, dar si pe ceilalti factori de decizie, îi rugam sa nu se lase influentati de atacurile agresive ale persoanelor putine la numar care se opun relansarii mineritului în Apuseni si în Romania. Dorinta noastra este sa se autorizeze proiectul minier, venind în sprijinul miilor de localnici din Muntii Apuseni, care se confrunta cu somaj si saracie.
Noroc bun!
Cristian Albu, presedintele Sindicatului „Viitorul Mineritului” Rosia Montana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu