joi, 1 martie 2012

Ipocrizie si manipulare

Organizatiile Pro Rosia Montana si Pro Dreptatea se declara profund dezamagite ca singurele ONG-uri invitate la emisiunea „Judeca tu” (TVR 1, 23 februarie) nu reprezinta localitatea.
Am sperat ca vocea rosienilor se va face în sfirsit corect auzita în „Razboiul aurului”, cum a fost denumita emisiunea „Judeca tu” de joi, 23 februarie 2012. Concluzia? Ipocrizia si manipularea celor care s-au declarat de la sine putere „salvatori” ai Rosiei Montane atinge noi cote alarmante!
Peste 90 la suta dintre localnicii din Rosia Montana se declara pentru demararea proiectului minier Rosia Montana, dar ce-am vazut în studiourile TVR prezinta o realitate deformata a ceea ce traim zilnic aici. Ne spuneti ca nu sinteti partinitori, dar ati invitat doar doua organizatii care se opun fatis mineritului modern în Rosia Montana. Dupa cum chiar presedintele uneia dintre aceste organizatii o recunoaste, asociatia Alburnus Maior mai numara doar citeva familii. Iar ONG-ul „Arhitectura, Restauratie, Arheologie” nu reprezinta nimic pe plan local.
Noi, organizatiile Pro Rosia Montana si Pro Dreptatea, reprezentam peste 90% din populatia comunei! Cum se face ca la emisiunea „Judeca tu” nici macar unul dintre reprezentantii de drept ai comunitatii nu a fost invitat? Nici macar primarul, omul care a fost ales sa reprezinte interesele comunitatii de aici!
Rosienii au fost numiti “localnici tristi” de unul din participantii la emisiune, ceea ce ne-a indignat profund, caci stim cel mai bine problemele reale cu care se confrunta localnicii. Oamenii s-au simtit insultati de acest apelativ! Pe ei îi întristeaza mai degraba incertitudinea viitorului lor si al copiilor.
Argumentele aduse pentru dezvoltarea economica au fost supuse aproape de fiecare data unui tir de întrebari si situatii ipotetice fara legatura cu realitatea. Reprezentantii companiei RMGC ne-au raspuns deja de nenumarate ori noua localnicilor, precum si autoritatilor. Ne-au convins prin argumente si prin grija aratata problemelor noastre de zi cu zi.
Vrem un minerit modern si responsabil, vrem locuri de munca, vrem un mediu curat si o dezvoltare durabila a zonei. Toate acestea le putem avea prin proiectul minier, care respecta legislatia în vigoare si cele mai înalte standarde în domeniu. Asta îsi doresc rosienii. Aceasta este dorinta comunitatii si vom lupta pentru ceea ce ne aduce bunastare.
Romanii îsi doresc, ca si rosienii, locuri de munca pe termen lung, în proiecte de lunga durata care pun în valoare resursele si potentialul incredibil al tarii noastre. Romanii sint de acord intr-o larga majoritate cu proiectul minier de la Rosia Montana, dupa ce a confirmat în emisiune un sondaj prezentat de însusi Mircea Toma, care este cunoscut pentru opozitia sa constanta vizavi de mineritul în Apuseni.
Opozantilor proiectului minier nu le pasa citusi de putin de oamenii din aceste locuri, de starea economiei nationale sau de dezvoltarea tarii. Speram ca toti romanii sa-si dea seama din noianul de minciuni al opozantilor ce este adevarat si ce este doar prezentat ca adevar. Opozantii nu au facut niciodata altceva decit sa critice fara nici un argument logic, sa intimideze atit investitorii, cit si autoritatile care au menirea de a decide relansarea mineritului în Apuseni. Intimidarea prin presiune publica este cea mai josnica arma, pe care organizatiile asa-zise “de mediu” o folosesc pentru a se opune supravietuirii unei zone care nu poate trai decit din minerit.
Stim ca este greu, dar faceti ce-am facut si noi, localnicii: studiati problema înainte sa va dati cu parerea, preferabil chiar aici, în Rosia Montana, printre oamenii care stiu ce a însemnat si ce poate însemna dezvoltarea generata de minerit. Aratati ca va pasa de oameni, nu de interese ascunse!
Sintem aici zi de zi, sperind cu optimism ca lucrurile se vor îndrepta si ca aceasta minunata comunitate nu o sa dispara sub presiunea nepasarii si a dezinformarii.
Avem încredere ca autoritatile îsi vor face datoria si vor tine cont de problemele noastre. Avem nevoie de o decizie urgenta de aprobare a proiectului minier, în lipsa caruia nu mai avem certitudinea zilei de miine. Asteptam ziua în care sa zimbim iarasi în fata copiilor nostri, sa le putem spune ca mergem iarasi la lucru.
Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu!”
Dr. Andrei Jurca
Presedinte ONG PRO ROSIA MONTAN|
Marcu Blajan
Presedinte ONG PRO DREPTATEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu