joi, 2 februarie 2012

Centrul de relaţii comunitare la Bucium

Localnicii din comuna Bucium îsi pot exprima sugestiile, observatiile, dar si îngrijorarile, cu privire la proiectul minier Rosia Montana direct la sediul Centrului de Relatii Comunitare deschis special pentru ei în localitatea din inima Apusenilor.
“Pentru a fi mai aproape de comunitatea de acolo si pentru a raspunde nevoilor de informare în legatura cu Proiectul Rosia Montana, compania Rosia Montana Gold Corporation a deschis un Centru de Relatii Comunitare la Bucium. Centrul din comuna Bucium face parte dintre proiectele RMGC si urmareste stabilirea unei relatii directe si strinse între companie si localnici. Rosia Montana Gold Corporation doreste sa contribuie activ la dezvoltarea sustenabila a zonei, invitind locuitorii comunei Bucium la dialog permanent”, a precizat primarul comunei Bucium, Cornel Napau.
“Informarea, consultarea, implicarea comunitatilor si a autoritatilor locale din zona de influenta a proiectului minier propus la Rosia Montana în luarea deciziilor constituie atit o obligatie pentru compania noastra, cit si una dintre valorile pe care se bazeaza întreaga noastra activitate. Dorim sa îmbunatatim permanent si legatura cu localnicii din comuna Bucium”, declara Claudia Buruiana, manager Conformitate Stramutare în cadrul companiei Rosia Montana Gold Corporation.
Andreia Marciuc, referent al Centrului de Relatii Comunitare din Bucium spune ca pina acum au trecut pragul acestui centru citeva sute de persoane, în special localnici. Acestia au fost interesati de mai multe aspecte ale investitiei miniere propuse la Rosia Montana - siguranta barajului si a iazului de decantare, modul de utilizare al cianurii, tehnologia folosita în procesul de exploatare etc. Cei mai multi însa se intereseaza de momentul demararii proiectului minier si de posibilitatile de angajare în cadrul companiei Rosia Montana Gold Corporation.
“Acest Centru de Relatii Comunitare apartinind companiei Rosia Montana Gold Corporation functioneaza în sediul Primariei comunei Bucium si aici locuitorii comunei noastre se pot informa asupra viitorului proiect minier de la Rosia Montana. Oamenii din comuna, atunci cind ne trec pragul pentru a-si rezolva diferite probleme, au astfel posibilitatea de a se informa direct de la reprezentantii companiei asupra unor aspecte legate de aceasta investitie si despre beneficiile ei. În cadrul acestui centru se primesc cereri pentru viitoarele angajari care vor avea loc în cadrul companiei, buciumanii nemaifiind nevoiti sa parcurga zeci de kilometri pina la sediul din Rosia Montana”, spune Cornel Napau, primarul comunei Bucium.
“Consider înfiintarea acestui Centru de Relatii Comunitare ca fiind benefica. Chiar si eu am avut curiozitatea sa particip la o dezbatere publica organizata în acest centru. De acum înainte cred ca oamenii de aici au ocazia de a se informa direct de la sursa, de la reprezentantii companiei si nu vor mai da crezare zvonurilor. Majoritatea locuitorilor comunei Bucium se declara multumiti de utilitatea acestui centru si de informatiile primite”, este de parere si Marcela David, consilier local.
Initiativa binevenita
“Initiativa companiei de a deschide acest centru în comuna noastra este binevenita. Astfel, comunitatea din Bucium are posibilitatea de a se informa direct de la specialistii companiei cu privire la proiectul minier de la Rosia Montana. Am avut ocazia sa particip si la o dezbatere publica organizata de aceasta companie, în urma careia am reusit sa înteleg foarte multe lucruri si aspecte ale acestui proiect, pe care nu le stiam ori nu le puteam întelege. Foarte multa lume stia pina acum ceva despre acest proiect doar din zvonuri, astazi însa le recomand sa participe la aceste dezbateri si sa se informeze direct de la sursa. Si eu am avut la început unele temeri, îndeosebi legate de poluare, de cianura, însa acum mintea îmi este limpede, acest proiect nu poate fi un pericol. Am lucrat de mai multe ori ca sezonier în Germania. Proiectul ar trebui sa demareze cit mai curind pentru a nu mai fi nevoiti sa ne parasim familiile si sa muncim în strainatate”, crede Petru Duna din Bucium.
Interes ...fara teama
“Înca de la înfiintarea acestui centru îi trec pragul aproape saptaminal. Îmi doresc un loc de munca, dar sint interesata si de procedeul de exploatare a minereului. Daca pina acum aveam temeri destul de mari, astazi va pot spune ca nu mai am nici o teama. Am reusit sa aflu toate aspectele legate de prepararea minereurilor, de fluxul tehnologic, de siguranta iazului de decantare. Toti oamenii ar trebui sa se informeze de la acest centru pentru a avea o imagine corecta despre acest proiect. Multi cetateni nu s-au informat direct de la sursa, stiu cite ceva despre acest proiect doar din zvonuri, din discutii private”, este de parere Dana Mirza, localnica Bucium. Majoritatea localnicilor din comuna Bucium sustin investitia în minerit de la Rosia Montana si asteapta cu nerabdare deschiderea minei.
Benefic...
Ioan Nicoara- localnic Bucium: “Am lucrat în cadrul companiei timp de 4 ani si am venit la acest centru pentru a-mi depune o noua cerere de angajare. Este benefic ca a fost deschis acest centru în comuna noastra, pina acum am fost nevoit sa merg la Rosia Montana pentru a ma informa si pentru a-mi depune o cerere de angajare. Astazi m-am putut informa chiar de la acest centru, de la reprezentantul companiei. Bine ar fi ca aceasta companie sa extinda prospectiunile si aici la Bucium. Oamenii de aici traiesc la coada vacii, înainte traiau din minerit. Nu au oamenii de ce sa se teama, se tem doar cei care nu sint informati corect”.
Informare...
Eugenia Macavei-localnica Bucium: “Am venit la acest centru de relatii comunitare pentru a ma informa despre stadiul acestui proiect minier. Copiii mei lucreaza în Italia, au plecat de linga noi pentru a-si cistiga o piine. Peste doar doua zile voi pleca alaturi de sotul meu în Italia pentru a-i vizita, m-au rugat sa ma interesez ce sanse ar avea daca s-ar întoarce acasa. Astazi am depus si doua cereri de angajare, pentru fiica si ginerele meu. Sper ca odata cu demararea acestui proiect minier sa fim din nou o familie mare. Nu am nici o temere legata de acest proiect, de folosirea cianurii. Si aici la Bucium s-a folosit cianura si aici exista halde de minereu, nimeni nu a murit, acum oamenii nu mor din cauza poluarii, mor din cauza saraciei”. Angajatii Centrului de Relatii Comunitare RMGC din Bucium au vizitat toate gospodariile din comuna, au purtat discutii cu oamenii pentru a afla opinia lor în ceea ce priveste proiectul minier si le-au oferit materiale informative.
Cristi FLESCHIN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu