luni, 30 ianuarie 2012

1200 de oameni au cerut sâmbătă demararea proiectului Roşia Montană

Oamenii au manifestat paşnic sâmbătă în piaţa din Roşia Montană, cerând guvernului urgentarea autorizării  proiectului  minier,  pentru  crearea de locuri de muncă, potrivit Sindicatului Viitorul Mineritului, organizatorul protestului.
Pe pancartele demonstranţilor s-au putut citi mesaje precum: „Jos Şomajul!”, „Stăm  pe  aur şi murim de foame”, „Roşia Montană se salvează la Roşia Montană”, „Vrem loc de muncă, nu loc de veci”.

„Oamenii din Roşia Montană şi din împrejurimi sunt mineri din tată-n fiu şi ştiu că mineritul este activitatea de bază în zonă. Atata vreme cât sub picioarele noastre este aur şi argint, noi vrem să facem minerit. Vrem să ne putem trimite copiii la şcoală şi să îmbatranim decent, în zona în care ne-am născut”, spune Cristian Albu, preşedintele sindicatului Viitorul Mineritului.

„Multe sate din România se află într-o situaţie grea, oamenii o duc greu şi au nevoie de locuri de muncă, dar spre deosebire de multe alte localităţi, din fericire Roşia Montană are şansa unei investiţii. Oamenii s-au săturat de atâta aşteptare şi s-au săturat ca alţii să vorbească în numele lor, la Bucureşti. Noi suntem Roşia Montană şi dorim să avem un cuvânt de spus pentru viitorul nostru”, a mai spus liderul sindical.

Cristian Albu şi-a exprimat dezamăgirea ca o formaţiune sindicală mare precum Cartel Alfa, în componenţa căreia se regăsesc sindicate miniere, se împotriveşte unui proiect industrial care creează locuri de muncă. „Cerem solidaritate sindicală, le cerem fraţilor noştri din alte sindicate să nu se opună creării de locuri de muncă. Locurile de muncă şi investiţiile sunt singura soluţie ca România să depaşească aceste vremuri grele”, adaugă el.

Declaraţia vine în urma mitingului de protest împotriva proiectului de la Roşia Montană organizat tot sâmbătăde CNS Cartel Alfa şi Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană, în faţa Ministerului Mediului. Deşi iniţial erau anuntaţi 5.000 de participanţi, la protest au venit doar câteva sute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu