marți, 14 februarie 2012

TRAIAN GLIGOR, PRIMARUL DIN BISTRA : "Mineritul în Apuseni poate fi din nou o şansă la o viaţă mai bună a oamenilor"

In ultimii ani, pe fondul accentuarii crizei economice, tot mai multe state (Finlanda, Canada, SUA, Peru, China etc) au luat decizia dezvoltarii sectorului minier, fapt care a contribuit la crearea a mii de locuri de munca si la acoperirea unor imense deficite bugetare. Din pacate, desi Romania detine zacaminte minerale importante, Guvernul de la Bucuresti a evitat sa ia o decizie in privinta dezvoltarii acestui sector de activitate. Astfel, tot mai multe zone in care minele au fost inchise se zbat acum in saracie. 


Unul dintre exemple este comuna Bistra, situată pe cursul mijlociu al râului Arieş, cunoscuta ca fiind una din localitatile din Apuseni in care mineritul a fost ocupatia de baza a oamenilor. Atestata documentar încă de la 1437 si cunoscută fiind ca “sat cnezial”, condus de cneazul de Bezere, Bistra are la ora actuala o populaţie de circa 5200 locuitori şi are în componenţă 35 de sate care se întind pe o suprafaţă de 132 kilometri pătraţi. "Chiar dacă avem obiective turistice aici şi o infrastructură prielnică, localnicii nu ar putea trăi din turism, nu este o alternativă”, spune primarul, Traian Gligor (foto), care provine dintr-o familie de mineri cu opt copii. 

Absolvent al Facultăţii de Roboţi Industriali din cadrul Universităţii Tehnice Cluj şi al Facultatii de Cadastru din cadrul Universităţii Tehnice Timişoara, primarul sustine ca "in trecut la Bistra se putea vorbi de minerit, astăzi însă această ocupaţie de bază aproape că a dispărut". "Într-o ţară aflată într-o permanentă criză economică, investiţiile sunt mici si prin urmare toţi avem de suferit. Cetăţenii nu au unde munci, iar la bugetul local veniturile sunt infime. Ocupaţia de bază a locuitorilor este în prezent prelucrarea primară a lemnului, agricultura, creşterea animalelor şi comerţul, spune Gligor. El sustine ca până la închiderea minelor din zonă, activitatea de bază în rândul locuitorilor comunei Bistra era mineritul. 


"Oamenii noştri lucrau la minele de la Roşia Montană, Haneş, Roşia Poieni şi Baia de Arieş. Mineritul în Apuseni poate fi din nou o şansă la o viaţă mai bună a oamenilor de aici. Şi eu sunt fiu de miner şi nu cred că există vreo familie aici în zona noastră care să nu fi avut vreun miner", sustine Gligor, care a adaugat ca sustine neconditionat "orice proiect minier care respectă legislaţia de mediu" si, implicit proiectul minier de la Rosia Montana.


 “În aceste vremuri tulburi pentru economia României, orice investiţie, ca cea a RMGC, este binevenită. Avem nevoie de investiţii ale unor companii serioase, româneşti şi străine. Avem nevoie de locuri de muncă. Trebuie să revigorăm economia acestei ţări. În concluzie, orice investiţie care creează locuri de muncă, lucrează transparent şi în conformitate cu toate legile acestei ţări şi cu normele europene privind protecţia mediului este binevenită”, a conchis Traian Gligor, facand referire la necesitatea demararii proiectului minier propus de RMGC. 


(Sursa articolului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu