vineri, 24 iunie 2011

Forta naturii si creatiile sale

Articolul de azi este dedicat unor situri geologice care aduna in fiecare an sute de turisti la Rosia Montana: Piatra Despicata si Piatra Corbului.  Dincolo de cunoscutul centrul istoric al Rosiei Montane, aceste locuri, mai putin promovate, sunt impresionante prin stilul lor ahitectural natural.

Piatra Despicata este un bloc izolat de andezit, care a luat nastere cel mai probabil in urma materiei aruncate de o eruptie vulcanica puternica la baza masivului Carnic. Aflata in prezent la intersectia a doua drumuri industriale, acest monument natural va fi mutat in Zona Protejata a Rosiei Montane. Schimbarea va fi facuta cu avizul Comisiei pentru Ocrotorie Monumentelor Naturii, devenind mult mai usor accesibil turistilor. 

Piatra Corbului este unul dintre simbolurile consecrate ale Rosiei Montane. Clasat de asemenea ca monument natural si istoric, Piatra Corbului se intinde pe o lungime de 5 hectare si este situat la o altitudine de 1078 de m. Acest sit geologic uneste drumurile care conduc la fosta exploatare de stat si exploatare miniera de cupru de la Rosia Poieni.  Lucrarile intense din aceasta zona au condus la modelarea stancii sub forma unui cap de corb. Subteranul acestei stanci din dacit a relevat exploatari miniere din epoca romana, in galerii sapate cu delta si ciocanul.

O calatorie la Rosia Montana trebuie sa cuprinda si aceste obiective care au purtat cu ele in timp istoria locului. Natura ne pune la dispozitie cele mai frumoase creatii ale sale. Voi ce locuri ati vizitat cand ati fost la Rosia Montana?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu