miercuri, 12 octombrie 2011

Scrisoare deschisa a unei locuitoare din Rosia Montana adresata opozantilor proiectului RMGC:”De ce refuzati sansa oamenilor din Rosia de a trai mai bine?”


Astazi, va prezint SCRISOAREA DESHISA adresata romanilor de catre Maria C. (foto). Numele acestei femei este unul comun si (poate!) multora nu spune nimic. Maria este o femeie simpla. E una dintre milioanele de femei din aceasta tara care s-a saturat de saracie. Si de aceea nu mai vrea sa taca. Maria traieste de zeci de ani la Rosia Montana. Acolo s-a nacut, acolo a trait, acolo si-a intemeiat o familie… Cunoaste mai bine ca oricine zona. Stie ca de pe urma profesiei de miner a sotului sau a avut bani sa-si dea copii la scoala si a avut de-ale gurii. Insa, de ani buni, mineritul e o amintire la Rosia Montana. De cand s-a inchis mina, barbatul si feciorii Mariei nu au o slujba, asemenea altor mii de tineri. Acum, pentru Rosia Montana mai exista o sansa, poate ultima: proiectul propus de RMGC. Un business minier modern, in urma caruia oamenii din Rosia Montan pot prospera. Satula de vorbele celor care nici macar nu au calcat pe la Rosia Montana, dar care se opune proiectului miner propus de RMGC, Maria a decis ca e vreme sa vorbeasca. Si, prin intermediul unei SCRISORI DESCHISE remise redactiei noastre, a adresat cateva randuri opozantilor proiectului de la Rosia Montana.
“Am tot citit parerile celor care voteaza impotriva proiectului si opiniile lor impotriva a ceea ce se “intimpla” la Rosia Montana! Si traind in zona nu-mi pot explica de ce atita impotrivire. Incepand de la onoratii membrii ai Academiei Romane, care, oare pe unde se aflau in anii “70, cind s-a inceput exploatarea Cetatii Romane de la Rosia? Nu s-au cutremurat cind a disparut “scaunul imparatului”? Pentru cine nu stie ce va sa zica “scaunul imparatului”, nu dau explicatii! Dar daca tot se implica si isi dau cu pararea, ar trebui sa stie! Toate opiniile acestea rauvoitoare sint lipsite de o gandire corecta a situatiei. Ce aparati de fapt? Si de cine? Ce doriti pentru locuitorii din Rosia Montana? Spuneti ca Rosia apartine Romaniei. De acord. Dar pana acuma cui a apartinut? De ce n-a venit nimeni pana acum sa sprijine oamenii de la Rosia Montana? Sigur ca o parte a locuitorilor au dus-o si o duc bine inca. Dar va spun eu de ce. Fie pentru ca au lucrat la vechea Exploatare miniera, sau la Cuprumin, de unde “descurcareti” fiind si-au facut “plinul”, fie ca au avut de-a face cu alte “invirteli” care le-a adus prosperitate, spre deosebire de cei multi, care numai din salariu, a fost foarte greu sa faca mare lucru. Ca sa nu mai vorbesc de padurarul comunei. Oare cum a putut el sa-si ridice ditamai casoaiele din leafa de bugetar ? Oare cum ? Ei bine, toti acestia nu au nici un motiv sa admita schimbarea ! Pentru ei, poate este Rosia un colt de rai. Dar pentru cei multi ? Citeam in ziare ce bogatii inestimabile sunt la Rosia! Eu m-am nascut si traiesc aici de ceva vreme, dar nu le-am descoperit. In afara de pietroaie, noroi si mocirla, ape rosii de galita, sase luni de iarna grea, drumuri rele si in guste, mizerii si gunoaie nu mai e nimic la Rosia Montana. Ati fost vreodata iarna la Rosia, pentru a vedea ce colt de rai e atunci cind trebuie sa cari lemnele printre ziduri si carari inguste de la distanta mare de casa, pentru a te incalzi? Ati facut drum prin zapada mare pentru a ajunge la magazin ca sa-ti cumperi cele de trebuinta? Daca nu, de ce refuzati sansa oamenilor din Rosia de a trai mai bine? E usor de facut comentarii cind vii o data pe an, eventual vara, si tragi concluzia: acest “colt de rai” trebuie pastrat asa! Pentru cine? Toti fac atita caz de vestigiile arheologice. Oare daca nu era aceasta companie RMGC, cine aloca banii pentru a face sapaturi si cine ar fi creat santiere arheologice ani de-a rindul, santiere in care au lucrat sute de oameni din zona, oameni care au avut de bine de rau, asigurata existenta cel putin sase luni pe an. De ce nimeni nu spune aceste lucruri pozitive care s-au intimplat si se intimpla la Rosia Montana? Pentru ca sintem ingusti la minte si ne dam cu parerea fara a privi realitatea asa cum este. De ce o fi devenit Rosia Montana o problema nationala, iarasi nu imi dau seama! Singurii care au dreptul sa decida asupra viitorului acestui loc suntem doar noi, cei din Rosia Montana!”

Sursa articolului: http://ovidiuzara.wordpress.com/2011/10/12/95-dintre-localnicii-din-rosia-montana-sustin-proiectul-rmgc/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu