joi, 15 septembrie 2011

Procesul tehnologic de la Rosia Montana asigura siguranţă deplină a utilizarii cianurii

* Anual, pe mapamond, se produc 1,4 milioane de tone de cianură, iar 87% din aceasta e utilizata în industria cosmetica, industria farmaceutica si chiar in industria alimentară


Una dintre „problemele” ridicate de opozantii proiectului Rosia Montana este utilizarea cianurii. In incercarea de a manipula opinia publica, adversarii proiectului omit sa aminteasca faptul ca RMGC a intocmit un „Plan de Management al Cianurii” extrem de detaliat, caredescrie amanuntit măsurile pe care compania miniera le va implementa în scopul reducerii la minim a riscurilor cu care se confruntă angajaţii, comunităţile învecinate şi mediul în cazul folosirii compusilor cianurii în procesul de extracţie a aurului.
Mai mult, opozantii proiectului „uita”, cu buna stiinta, sa spuna ca toate companiile miniere de pe mapamond (nu doar RMGC) sunt obligate să folosească cianura - una din puţinele substanţe cu proprietăţile chimice necesare extragerii aurului în condiţii de siguranţă şi eficienţă din minereu, din cauza ca aurul se găseşte în particule foarte mici în compoziţia rocii. Statisticile arata ca anual, în întreaga lume se produce o cantitate de 1,4 milioane de tone de cianură, din care 13% este utilizată în procesarea aurului, restul de 87% fiind utilizata în diverse industrii precum producţia de mase plastice, adezivi, produse de ignifugare, cosmetice, produse farmaceutice si chiar in industria alimentară. După mai bine de 100 de ani de folosire a cianurii în industria minieră, astazi se cunosc foarte bine modalităţile de utilizare şi neutralizare a cianurii astfel încât riscurile pentru oameni şi mediu să fie minime. Oamenii de stiinta sustin ca cianura nu este o substanţă periculoasă în condiţiile în care este folosită conform normelor stricte de protecţie.

În cazul proiectului minier de la Roşia Montană, RMGC asigură, prin procesul tehnologic şi planul de management al cianurilor, siguranţă deplină a folosirii acestei substanţe.
Planul de management al cianurilor pentru proiectul Rosia Montana a fost elaborat în conformitate cu Codul Internaţional de Management al Cianurilor (ICMC - www.cyanidecode.org) şi a fost revizuit de specialişti de renume internaţional.
De altfel, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este semnatară a Codului Internaţional de Management al Cianurilor, document care vizează:
PRODUCŢIA
· RMGC va achiziţiona cianură de sodiu doar în formă solidă, fabricată exclusiv de producători care sunt semnatari ai Codului Internaţional de Management al Cianurii.
TRANSPORTUL
· Cianura de sodiu va fi livrată în containere speciale cu pereţi dubli, extrem de rezistente.
· Se va maximiza transportul pe calea ferată, iar transportul rutier va fi escortat de un vehicul de intervenţie.
MANIPULARE ŞI DEPOZITARE
· Pentru prevenirea scurgerilor, la livrare, cianura în formă solidă va fi dizolvată direct în containerul cu care este transportată.
· După dizolvare, cianura de sodiu în formă lichidă va fi pompată direct în sistemul de pompare şi distribuţie, fără a fi manipulată deloc în spaţiu deschis.
PROCESUL TEHNOLOGIC
· Dozarea cianurii se va face prin sisteme automate, evitând manipularea acesteia de către personalul angajat.
· Amplasamentul uzinei dispune de o cuvă betonată care are o capacitate de captare a oricăror scurgeri accidentale (capacitate 110%)
· În zonele de manipulare a cianurii se vor construi canale pentru colectarea scurgerilor accidentale din conducte.
DEPOZITAREA FINALĂ
· După extragerea aurului şi argintului din minereu, o mare parte din cianură va fi recuperată şi refolosită în procesul tehnologic.
· Înainte de a părăsi uzina de procesare, sterilul va trece printr-o instalaţie de denocivizare care va reduce conţinutul de cianură în steril până la 5-7 mg/l, mult sub limitele impuse de legislaţia din România şi cea din Uniunea Europeană.
· Sub acţiunea razelor ultraviolete, cianura va continua să se descompună natural în iazul de decantare (după câteva luni va avea o concentraţie de 2-3 mg/l).
SIGURANŢA MUNCITORILOR ŞI INSTRUIRE
· Sistemele de monitorizare vor detecta orice scurgeri sau emisii accidentale de cianură sau compuşi ai acesteia.
· RMGC va efectua întruniri de rutină regulate şi va programa întâlniri formale regulate pentru a atrage atenţia angajaţilor asupra problemelor de securitate şi protecţie şi pentru a se asigura că angajaţii îşi îndeplinesc obligaţiile într-o manieră ce asigură protecţia muncii şi securitatea angajaţilor. 



Sursa articolului: http://soim.ro/story.php?title=procesul-tehnologic-de-la-rosia-montana-asigura-siguranta-deplina-a-utilizarii-cianurii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu