vineri, 30 septembrie 2011

Preşedintele României, Traian Băsescu cere guvernului să deblocheze proiectul Roşia Montană



Şeful statului cere miniştrilor din Cabinetul Boc să işi asume răspunderea politică şi să işi dea acordul pentru deblocarea unor exploatări miniee de aur, argit şi cupru.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut apel la Guvern să dea drumul unor proiecte mari care sunt blocate de multă vreme.

„Nu vă faceţi iluzia creşterii economice de 3,5%-4%, dacă nu veţi lua decizia de deschidere de exploatări miniere”, a declarat şeful statului, adresându-se miniştrilor prezenţi la Cotroceni cu ocazia depunerii jurământului de investire al noului ministru al Muncii, Sulfina Barbu.

Şeful statului a precizat că este un moment favorabil pentru deblocarea unor „proiecte care zac de prea mulţi ani”. În opinia sa, astfel de proiecte vor genera noi locuri de muncă. Băsescu a spus că trebuie create locuri de muncă inclusiv prin proiecte cum sunt exploatările de aur, argint, cupru.

El a mai adăugat că în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, din 1997 nimeni nu a luat nicio decizie.
Din punct de vedere legal, al mediului, există o directivă europeană care sta bileş te că, din 2018, în exploatările de aur, în iazurile de decantare, nu pot fi den sităţi de cianuri mai mari de 10 părţi pe milion.

“Proiectul Roşia Montană este proiectat la o poluare de 5 părţi pe milion de cianuri, la fel cum este cel mai modern proiect minier în Suedia. Am văzut specialişti care spuneau că în cafea sunt şase părţi pe milion cianuri. Eu o să-i invit când începe exploatarea, dacă va începe, să fie primii care beau apă din iazul de la Roşia Montană, să ne demonstreze că apa nu are cianuri la nivel toxic”, a afirmat preşedintele.

Traian Băsescu este de părere că Guvernul trebuie să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, mai ales după ce dezechilibrele macroeconomice au fost rezolvate.

“ În mod categoric, aşa cum lucrurile au fost puse la punct acum, sunt convins că România va avea o creştere puternică a utilizării banilor europeni, care nu sunt însă suficienţi pentru a rezolva problema echilibrului între angajaţi şi pensionari”, a concuzionat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că Guvernul trebuie să nu ezite să ia decizii care pot ajuta economia să treacă peste această perioadă de criză. El a declarat că România trebuie să-şi exploateze resursele pentru a crea locuri de muncă şi pentru a ajuta trecerea mai uşoară peste perioada de criză, care, crede că se va întinde pe termen mediu, respectiv 2, 3, 4 ani.

“Acolo e un dezastru acum, să vedeţi Arieşelul, care e poluat şi de la Roşia Poeni şi de la Roşia Montană(…) Am cerut Guvernului să-şi asume răspunderea nu numai cu proiectul Roşia Montană. Nu discutăm numai de Roşia Montană. Am cerut curaj să ia decizii pentru deschideri de exploatări de aur, argint, cupru… Nu numai la Rosia Montană, nu numai acolo este aur (..) Mai sunt cel puţin încă două zone cu prezenţă mulţumitoare a aurului(..) Cuprul la Roşia Poieni, trebuie reluată exploatarea. Trebuie reluate în forţă exploatările de uraniu, prospecţiunile şi exploatările de ţiţei. Avem resurse, trebuie exploatate pentru crearea locurilor de muncă şi pentru a ne ajuta să trecem mai uşor perioada de criză”, a declarat Băsescu.

Prezentă la Alba Iulia în urmă cu peste o săptămână, actualul ministru al Muncii, Sulfina Barbu a afirmat şi ea că este de părere că proiectul minier de la Roşia Montană este necesar pentru România.

“Eu cred că proiectul Roşia Montană este un proiect necesar pentru România, deoarece tot realitatea ne demonstrează, a crizei economice, că resursele naturale reprezintă un punct extrem de important în dezvoltarea economică. Dar amintesc că au avut loc dezbaterile publice în timpul mandatului meu, vreo 12 dacă îmi amintesc bine, în care publicul interesat a formulat toate întrebările şi titularul de contract trebuia să răspundă la aceste întrebări, inclusiv cu date tehnice. Eu cred că astăzi proiectul ar trebui să fie matur. Nu cunosc detaliile, el este la Ministerul Mediului, l-am invitat pe domnul ministru Laszlo Borbely în Comisia pentru administraţie să ne facă o informare pe această temă în viitoarea perioadă, dacă sunt îndeplinite condiţiile de mediu şi trebuie să fie îndeplinite şi trebuie să dea investitorul toate asigurările că respectă legislaţia de mediu. Eu cred că nu există nici un impediment, sigur, şi dacă din punct de vedere economic lucrurile sunt clarificate privind partajarea beneficiilor între stat şi investitorul privat. Este un proiect necesar pentru România, dar cu această condiţie-să fie îndeplinite toate condiţiile de mediu”, crede ministrul Muncii, Sulfina Barbu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus şi cu alte ocazii că aurul reprezintă în momentul de faţă locuri de muncă, iar cine nu poate crea locuri de muncă nu îşi poate scoate ţara din dificultate. Iar România are investiţiile actuale, programe de infrastructură, resursa naturală care se află în pământ: aur, argint şi cupru care trebuie exploatate şi aşa se pot crea locuri de muncă.

Sursa articolului:
http://www.zda.ro/home/presedintele-romaniei-traian-basescu-cere-guvernului-sa-deblocheze-proiectul-rosia-montana.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu