miercuri, 14 septembrie 2011

Ion Popescu, la adresa lui Surupăceanu și Ivan: “Îi invit să pună mâna pe carte să studieze mineritul românesc. Altfel, gafează într-un mod penibil!”


Confederatia Sindicala Nationala Meridian (CSN Meridian) respinge recentele declaratii politice ale lui Mugurel Surupaceanu, deputat in Parlamentul Romaniei, si ale lui Catalin Ivan, membru al Parlamentului European, referitoare la proiectul minier Rosia Montana.
In data de 12 septembrie, europarlamentarul Catalin Ivan, conform celor declarate de dumnealui, s-a adresat de la tribuna Parlamentului European la Strasbourg, acuzand Comisia Europeana de complicitate la distrugerea regiunii miniere a Muntilor Apuseni din Romania, facand referire directa la Proiectul Rosia Montana, prin aceea ca reprezentantii Comisiei Europene au aprobat si sprijinit in mod constant utilizarea tehnologiei bazate pe cianura in mineritul aurifer, ca fiind singura testata indelung si sigura. Presedintele CSN Meridian, Ion Popescu, declara: “In intreaga lume se foloseste cianura in mineritul aurifer. Asa se extrage aurul. Celelalte trei metode care ar mai exista sunt mult mai inconfortabile si nocive din punctul de vedere al mediului si al sanatatii publice. Resursele de la Rosia Montana nu numai ca nu distrug zona, dar o pot ajuta enorm, prin dezvoltarea economica ce o pot genera si prin locurile de munca ce se vor crea acolo. Vom avea de castigat prin intreaga infrastructura, educatie, sanatate si politica demografica ce vor fi influentate in bine, astfel incat poporul si traditiile miniere din Muntii Apuseni sa nu dispara. Eu astept de la domni precum dl. Ivan solutii concrete de iesire din criza, nu acuze nefondate. Putem sa discutam solutiile impreuna.”
O alta declaratie care ne surprinde este cea a deputatului Mugurel Surupaceanu, postata pe blogul personal in data de 13 septembrie. . Surupaceanu face, in opinia sa, mari dezvaluiri despre adevaratele resurse din subsolul Rosiei Montane, unde s-ar afla metale rare in cantitati impresionante, lucruri care ar fi pastrate secrete de autoritati si compania miniera din zona. Presedintele CSN Meridian, care a vizitat in repetate randuri zonele miniere din Muntii Apuseni, documentandu-se la fata locului, precizeaza urmatoarele: “Pe domnul Surupaceanu il invit sa studieze tabelul lui Mendeleev. E vremea sa puna mana pe carte! Una-i politica si alta-i geografia economica, pe care-l invit sa o studize, de asemenea. Politica-i otrava care ucide mai tare decat cianura, mai ales ca cianura, daca-i folosita corespunzator, ajuta la dezvoltarea economica”. 

Despre declaratiile presedintelui Romaniei referitoare la relansarea mineritului si la repornirea minelor de aur si cupru, presedintele CSN Meridian, Ion Popescu, adauga urmatoarele: “Numai activitatea miniera poate scoate tara din criza. Eu salut initiativa presedintelui statului de a deshide minele inchise pana la finalul anului. Pretul aurului si al cuprului pot scoate cu adevarat tara din prapastia in care se afla. Nimic nu-i posibil fara industria non-energetica. Si huila e la moda la nivel mondial. Iar cele 2 complexe energetice Hunedoara si Oltenia ar fi benefice pentru industria miniera energetic, mai ales pentru energie, care e problema nr. 1 a planetei. Eu sustin toti investitorii romani si straini de buna credinta, care pot contribui la bunastarea comunitatilor si creeaza locuri de munca”.



Sursa articolului: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/ion-popescu-la-adresa-lui-surupaceanu-si-ivan-ii-invit-sa-puna-mana-pe-carte-sa-studiez.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu