Beneficiile proiectului minier de la Rosia Montana au fost recunoscute de comunitatea oamenilor de afaceri din Bucuresti. Investitia propusa de Rosia Montana Gold Corporation a fost data drept exemplu de investitie majora intr-un seminar organizat la Bucuresti de Camera de Comert si Industrie a municipiului, in beneficiul comunitatii de afaceri. In cadrul unei serii de trei seminarii, proiectul a devenit centrul unor dezbateri menite a clarifica modul in care investitorul va proteja mediul si patrimoniul Rosiei Montane, dar si a discuta avantajele economice pe care viitoarea exploatare le va aduce regiunii si Romaniei in general.
Discutiile se desfasoara sub genericul “Investitii majore cu impact pe termen mediu si lung in Romania - Rosia Montana”. Prima dintre ele a avut loc in 14 aprilie si s-a axat pe protectia mediului in zona. Aspectele legate de patrimoniul national au fost discutate in 21 aprilie, iar in data de 4 mai sint programate discutiile privind impactul economic al proiectului.”Acest proiect este important pentru Romania si am dorit sa identificam parerea mediului de afaceri asupra acestuia, insa am tinut seama de faptul ca mediul de afaceri nu poate emite pareri fara a fi consultati specialistii”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, care a si moderat evenimentul.
Printre invitati s-au aflat reprezentanti ai comunitatii de afaceri si ai mediului academic, precum si conducerea companiei RMGC. Cei prezenti au avut posibilitatea de a discuta cele mai importante si controversate aspecte ale proiectului si a descoperi utilitatea acestuia pentru dezvoltarea zonei Rosia Montana.
Horea Avram, vicepresedinte pe probleme de mediu al RMGC, a vorbit despre tehnologia de extractie a minereurilor de aur si argint prin utilizarea cianurilor, neutralizarea cianurilor si depozitarea sterilului, transportul reactivilor, impactul proiectului asupra padurilor, apei, aerului, peisajului, florei si faunei, modul in care se va face reconstructia ecologica a zonei (incepind cu anul cinci de exploatare) si garantiile de mediu.”Oamenii s-au aratat interesati de oportunitatile de afaceri pe care le creeaza proiectul de la Rosia Montana. Majoritatea celor prezenti au fost din sectorul de consultant, proiectare sau servicii de mediu. Au fost si reprezentanti ai Academiei Romane si ai ONG-urilor. Dupa prezentarea aspectelor de mediu ale proiectului, fiecare a putut adresa intrebari legate de acest subiect sau face comentarii. Cei mai multi au fost interesati de aspectele tehnice, dupa cum era de asteptat. Cei din sectorul ONG au adresat intrebari emotionale. Moderatorul intilnirii a incercat sa pastreze discutiile in limitele decentei. A ramas sa le furnizam celor interesati detalii legate de alternativele avute in vedere inainte de selectarea tehnologiei si un bilant al cianurii, intrari, iesiri ale acestei substante din procedeul tehnologic”, a explicat Horea Avram. La rindul sau, presedintele Camerei de Comert si Industrie, Sorin Dimitriu, a recomandat ca in Programul Watch de monitorizare a proiectului de catre societatea civila si experti sa fie incluse si alte structuri reprezentative, inclusiv sistemul cameral din care face parte.
Articolul a fost publicat pe site-urile:
http://www.ziare-pe-net.ro/stiri/proiectul-rmgc-apreciat-de-oamenii-de-afaceri-623192.html
http://www.monitorulab.ro/cms/site/m_ab/news/proiectul_rmgc_apreciat_de_oamenii_de_afaceri_100440.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu