joi, 19 mai 2011

La Rosia Montana - Mineritul vazut cu ochi de artist


La Rosia Montana a fost inaugurata astazi expozitia temporara de pictura „Rosia Montana la 1900”, compusa din 20 de tablouri care surprind clipe reprezentative din trecutul localitatii si traditiile acesteia, in viziunea artistica a unui localnic: dr. Andrei Jurca. Colectia completeaza expozitia permanenta de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”, gazduita de casa de la numarul 325 – prima cladire integral restaurata din centrul istoric al comunei. 
Expozitia de pictura este organizata de ONG Pro Rosia Montana, cu sprijinul Rosia Montana Gold Corporation, si va putea fi admirata pana pe 31 august a.c.
Picturile din noua colectie au fost realizate in decurs de un an (2010-2011) si reflecta peisaje de odinioara, dar si ipostaze definitorii pentru traditia minereasca a locului – de la rugaciunea dinaintea intrarii in mina si viata copiilor de miner, pana la petrecerile mineresti care dadeau viata comunei din Apuseni.
"Pentru mine, Rosia Montana este o poveste. Tocmai de aceea, in lucrarile mele de pictura, aceasta localitate a devenit «eroul principal». Prin aceasta expozitie, doresc sa transmit si altora amintirile mele si povestile auzite de la bunici si parinti despre aceasta «insula» din Muntii Apuseni, in speranta ca vor ramane amintiri vii si in sufletele lor”, a declarat dr. Andrei Jurca.
Creatiile artistice poarta nume sugestive pentru traditia locului, precum „Cartier de mineri – Vaidoaia”, „Copilarie in mina”, „steampuri”, „Piatra Corbului”, „Familie de miner” sau „Masurarea aurului” si sunt realizate intr-un stil de inspiratie impresionista, cu culori pure si paste terne, care redau pamantul si piatra.
„Pentru o parte din lucrari am folosit atat pensulatia, cat si tehnica picturii in cutit, o tehnica aparte, utilizand ca instrument de aplicare a culorii pe panza cutite si spatule de pictura de diferite forme, cu o lama fina si flexibila. La pictura «in cutit» am folosit culorile de ulei si acrilice vascoase”, explica artistul.
„Rosia Montana Gold Corporation sprijina cultura si valorile comunitatii locale. Credem ca punerea lor in valoare este primul pas spre un viitor si o dezvoltare pe termen lung a localitatii. Ne bucuram ca, alaturi de expozitia permanenta de istorie a mineritului «Aurul Apusenilor» gazduita in casa de la numarul 325, turistii vor avea un motiv in plus sa viziteze comuna in aceasta vara si sa ii descopere patrimoniul cultural. Mineritul a facut si face parte din structura acestui loc si a oamenilor sai si este reflectat in mod inspirat si de tablourile noii expozitii”, a declarat Adrian Gligor, vicepresedinte Patrimoniu si Dezvoltare Durabila al RMGC.
Casa de la numarul 325, datand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, se afla in Zona Istorica Protejata, care cuprinde centrul Rosiei Montane si care va fi restaurata integral in paralel cu dezvoltarea proiectului minier.
Rosia Montana Gold Corporation a pus pana in momentul de fata la dispozitie 11 milioane USD pentru cercetarea patrimoniului cultural din zona si a mai alocat alte 35 de milioane USD pentru restaurarea, renovarea si punerea in valoare a acestui patrimoniu, odata cu demararea proiectului minier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu