Pentru ca oamenii valorosi si preocupati de conservarea traditiilor ar trebui promovati mai des, am decis sa dedic articolul acestei saptamani, Angelei Buta. Fiica de miner, Angela a dezvoltat mai mult decat un scop ci o meserie in sine din valorificarea potentialului cultural al Rosiei Montane.
Dans popular, canto, poezie, pictura, confectionarea costumelor populare, toate acestea descriu activitatile zilnice ale Angelei. Cultura, indiferent de exprimarea ei, trebuie sa faca parte din viata oricarui om, fie el unul simplu de la tara. De aceea, Angela a decis sa insufle celor mici pasiunea ei pentru arta populara. Copiii din Rosia Montana s-au implicat cu entuziasm in aceste proiecte dand nastere unor grupuri artistice de invidiat, precum “Ratustele de Aur”.
Deschiderea catre oameni si catre cultura au motivat-o pe Angela sa studieze Psihologia, astfel incat in vara va deveni licentiata a acestei Facultati. Din planurile sale recente, face parte si initiativa de a crea o expozitie etnografica dedicata sotiilor de miner. Aceasta va ilustra preocuparile din trecut ale femeilor de la Rosia Montana, stilul de viata si obiceiurile locale.
In concluzie, activitatea Angelei Buta ar putea fi un exemplu sau un subiect de meditatie pentru fiecare dintre noi. Aplecarea ei catre cultura, in ciuda resurselor aproape inexistente, este demna de apreciere. Mai ales, privit totul dintr-un context urban, cu “delicii” culturale la tot pasul, dar care rareori reusesc sa atinga resorturi emotionale si sa poarte oraseanul grabit in vremuri de mult uitate.
Sunt convins ca exista multe alte persoane asemenea Angelei, in Rosia Montana, care merita sansa unui viitor mai bun. Proiectul minier poate fi aceasta sansa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu