Marius Ghilezean, unul dintre fondatorii asociatiei "Bucurestiul istoric", este de parere ca romanii nu au o traditie in conservarea patrimoniului, dar "fac parada" atunci cand vine vorba de apararea siturilor arheologice.
"Pentru a se opune proiectului de la Rosia Montana, activistii ecologisti au descoperit recunostinta pierduta din simtamantul lor national", scrie Marius Ghilezean, la 20 martie, pe Hydepark, platforma de comentarii si analize politice a cotidianului Evenimentul Zilei.
Potrivit spuselor sale, pana la venirea canadienilor de la Gold Corporation se exploata aur, la Rosia Montana, de 2.000 de ani. Nimeni nu a avut nici o treaba cu Devamin, compania de stat care actiona in zona.
"Niciun intelectual nu voia sa stie despre patrimoniul de pe Masivul Carnic, nici de incinta funerara romana de la Taul Gauri Pai daca un fost presedinte si geolog pe deasupra sustinea ca istoria nu tine de foame, ce poti pretinde la tinerii de azi?
A trebuit sa vina Fundatia Soros sa deschida primul Centru de Informare la Rosia Montana si sa ajute la creearea primelor asociatii punand la dispozitia celor interesati de patrimoniu intreaga retea intelectuala, pregatita in ani. Vorbe si iar vorbe", mai scrie Ghilezean.
In continuare, ONG-istul porneste intr-un periplu imaginar prin Bucuresti, afirmand ca "patrimoniul se salveaza altfel decat prin comedia puburilor de pe Covaci, unde salvam orasul ridicand Gosser-ul la inaltimea 'nasului pe sus' si coborand micul spre burdihanul de jos".
(sursa articol)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu