vineri, 16 martie 2012

Restaurarea cladirilor din Rosia Montana, in plina desfasurare

Cercetarilor arheologice din Galeria Catalina Monulesti, Rosia Montana, si lucrarile de restaurare a cladirilor din Centrul Istoric al localitatii se afla in plina desfasurare.
Cea de-a VII-a reuniune a Grupului Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural (GIMPCRM) din Rosia Montana, consacrata stadiului cercetarilor arheologice al lucrarilor de restaurare, a avut loc la inceputul lunii martie, informeaza Evenimentul Zilei intr-un articol publicat in 10 martie.

Astfel a fost prezentata situatia detaliata a lucrarilor de cercetare arheologica si de amenajare a Galeriei Catalina Monulesti, coordonate de arheologul francez Beatrice Cauuet (Laboratoire TRACES-CNRS, Universite Le Mirail, Toulouse).

Membrii Grupului au fost informati cu privire la rezultatele procesului de datare a artefactelor descoperite in galeriile secundare din Catalina Monulesti, analizele de laborator, efectuate in Franta, aratand ca fragmentele, provenind de la scarile de acces si de la o instalatie hidraulica de evacuare a apei, dateaza din epoca romana.

Datarea certa a artefactelor este cu atat mai importanta cu cat acestea se afla intr-o excelenta stare de conservare, fapt care va da o si mai mare relevanta viitorului traseu turistic din Galeria Catalina-Monulesti.

In ceea ce priveste restaurarea cladirilor din Centrul Istoric, membrii Grupului au fost informati si cu privire la stadiul lucrarilor.

15 imobile din Centrul vechi al localitatii Rosia Montana sunt in stadiul final al lucrarilor de restaurare si refunctionalizare. Pentru alte 50 de case, care urmeaza si acestea sa fie restaurate, au fost intocmite proiectele de specialitate pentru demararea lucrarilor de restaurare. Acestora li se adauga alte 60 de imobile, aflate de asemenea in curs de proiectare.

Totodata, constituirea dosarului de autorizare prealabila de restaurare a monumentului funerar de la Taul Gauri se afla in stadiul final.

In cadrul reuniunii, GIMPCRM a propus, printre altele, infiintarea, in anul 2012, a unei scoli interuniversitare de vara pentru arheologie si restaurare la Rosia Montana, la care sa participe arheologi, arhitecti si studenti de la Universitatile nationale din Romania.

Totodata, Grupul a propus si realizarea unor sondaje arheologice in centrul istoric al satului, care poate si trebuie facut cu ocazia realizarii lucrarilor de modernizare a infrastructurii. 
(Sursa articolului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu