joi, 26 aprilie 2012

Relansarea mineritului este o sansa enorma

Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana a organizat miercuri, la Bucuresti, conferinta nationalaa "O sansa pentru Romania: locuri de munca prin relansarea mineritului".



Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana saluta si sprijina initiativa Sindicatului Viitorul Mineritului din Rosia Montana de a lansa o actiune de strangere de semnaturi pentru locuri de munca in minerit si implicit la Rosia Montana.

Lansarea oficiala a actiunii a avut loc la Bucuresti, in cadrul conferintei nationale "O sansa pentru Romania: locuri de munca prin relansarea mineritului", organizata de Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana.

Initiativa vine in contextul in care 76,1% din oamenii cu varsta de munca din zona Rosia Montana nu au venituri din salarii (conform Directiei Judetene de Statistica, 2011), iar proiectul minier Rosia Montana, cel care ar avea capacitatea sa revitalizeze din punct de vedere economic zona si sa transmita un semnal pozitiv altor investitori interesati de industria miniera romaneasca, este in continuare in asteptarea avizelor necesare pentru relansarea mineritului in zona.

Cristian Albu, presedintele Sindicatului Viitorul Mineritului din Rosia Montana, a lansat semnalul campaniei de strangere de semnaturi in sprijinul locurilor de munca din minerit si, implicit, pentru pornirea proiectului minier de la Rosia Montana: "Fac un apel la solidaritatea romanilor, care intotdeauna au stiut sa se sustina unii pe altii in vremuri dificile, in vremuri de criza. In ziua de azi, avem cu totii nevoie de locuri de munca, mai mult decat de orice altceva. Noi, minerii din Apuseni, stim ca mineritul poate sa aduca prosperitate si locuri de munca. E momentul ca mineritul sa porneasca din nou, pe baze moderne, ca sa dea de lucru pentru mii de oameni, nu doar din Apuseni, ci si din alte zone miniere cu traditie. Noi, rosienii, avem o sansa doar daca proiectul minier aurifer incepe. De aceea, frati romani, va rog sa sustineti sansa noastra la o viata mai buna, pentru noi si pentru copiii nostri. Daca sunteti de acord ca trebuie sa facem tot ce depinde de noi ca sa avem locuri de munca, semnati pentru repornirea mineritului in Romania si pentru locurile de munca pe care le poate aduce la Rosia Montana si in toata tara".
Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana include 40 de primarii din zone miniere, in frunte cu primaria din Rosia Montana.

Eugen Furdui, primarul localitatii Rosia Montana, a sustinut de asemenea pozitia exprimata de Cristian Albu: "Oamenii din Rosia Montana nu mai au rabdare. Vin zilnic la primarie si ne intreaba daca avem vesti, daca stim ce se intampla cu proiectul. De ani buni le zicem acelasi lucru: ca asteptam autoritatile centrale sa-si aplece putin privirea si asupra Rosiei Montane si sa analizeze proiectul minier. Iar pentru ca noi nu avem raspunsuri si pentru ca ei s-au saturat de asteptat, rosienii fac acum un apel la toti romanii sa le sustina cauza. Speram ca aceasta initiativa sa fie un semnal puternic pentru cei in masura sa avizeze startul proiectului care ar face Rosia Montana sa renasca."
Conferinta a beneficiat si de expertiza a doi invitati internationali: Johannes Drielsma, Director Adjunct al Euromines, si Seppo Maula, expert in dezvoltare durabila pentru comunitati miniere din Finlanda.

Invitatii au dezbatut subiectul strategiilor pentru resurse minerale din tarile UE precum si legatura dintre proiectele de investitii in minerit modern si numarul mare de locuri de munca pe care acestea le genereaza la nivel european. Un exemplu in acest sens l-a adus Seppo Maula, a carui experienta in implementarea unui proiect minier de anvergura, intr-o mica localitate din Finlanda, s-a dovedit foarte utila pentru cei prezenti la conferinta.
In Europa, tot mai multe state au inteles cat de importante sunt resursele naturale pentru cresterea economica
In Raportul Anual din 2011, intitulat "Materiile Prime si Viitorul", Asociatia Europeana a Industriilor Miniere Euromines subliniaza importanta mineritului in Europa, avand in vedere cresterea preconizata a cererii de resurse minerale ca urmare a cresterii demografice la nivel mondial.
Johannes Drielsma, Director Adjunct Euromines, a accentuat importanta resurselor pentru calitatea vietii precum si pentru crearea de locuri de munca: "Datorita proprietatilor lor unice, resursele minerale sunt o sursa constanta de servicii esentiale si chiar indispensabile. Fara resursele minerale, nu am beneficia de locuinte sau de mobilitate, de servicii de sanatate, comunicare sau educatie. Fara acestea, putini oameni ar avea un loc de munca si nimeni nu s-ar putea bucura de siguranta locului de munca. Majoritatea produselor minerale au o durata de folosinta indelungata, cum este cazul infrastructurii si locuintelor. De la otel la aluminiu, de la cupru la aur, toate au o viata indelungata la finalul careia pot fi reutilizate in alte aplicatii sau reciclate".

"Mineritul modern nu este o utopie", a continuat reprezentantul Euromines. "Este o certitudine si se intampla la scara larga in Europa, unde multe state au inteles cat de importante sunt resursele naturale pentru cresterea economica. Asemenea state dezvolta proiecte miniere moderne, atat viabile economic, cat si in deplin acord cu principiile dezvoltarii durabile. Este recomandabil ca Romania sa se foloseasca mai bine de aceste resurse intr-un sector cu traditie, revitalizat, pentru binele cetatenilor sai. Sa nu uitam ca exista multe exemple de proiecte miniere de succes in tari ale Uniunii Europene, cum sunt Finlanda, Portugalia, Grecia si Suedia, proiecte care si-au dovedit viabilitatea in timp si din care Romania si alte tari se pot inspira cu succes."
Si in Romania exista toate premisele pentru minerit modern
Finlanda, o tara predominant agrara pana in anii '50, s-a dezvoltat ulterior intr-un ritm sustinut datorita industrializarii accelerate. In prezent, Finlanda este pe primul loc intre statele membre UE producatoare de aur.

Exemplul Finlandei a fost prezentat in detaliu de Seppo Maula, fost primar al localitatii Kittilla si actual consultant in domeniul industriei miniere. "In 2010, sectorul minier din Finlanda a generat 2.200 de locuri de munca directe, in companii miniere, si 1.700 indirecte, in companii subcontractoare. In 2014 ne asteptam la alte 3.300 de locuri de munca generate de acelasi sector. Consider ca si in Romania exista toate premisele pentru minerit modern, responsabil fata de mediu si generator de locuri de munca. Cred ca la Rosia Montana aveti resursele, aveti priceperea si dorinta de munca a oamenilor din comunitate si aveti si un investitor serios, de incredere, cu un proiect minier solid.", a declarat in cadrul conferintei Seppo Maula.
Despre Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana
Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana s-a lansat oficial in cadrul unei conferinte organizate in iunie 2011, la Bucuresti, in prezenta a peste 100 de participanti, sustinatori ai proiectului minier.

In prezent, Grupul are peste 70 de membri si este format din organizatii importante din Romania: sindicate, asociatii patronale, primarii de orase si comune din comunitati cu traditie miniera si nu numai, fundatii si organizatii nonguvernamentale din diverse medii si chiar persoane fizice. Lista completa a membrilor, precum si actiunile Grupului de Sustinere vor fi prezentate permanent pe site-ul organizatiei, www.sustinemrosiamontana.ro, pe pagina dedicata de Facebook, dar si in publicatii tiparite si electronice.
Cei care doresc sa devina membri ai Grupului de Sustinere a Proiectului Rosia Montana sunt invitati sa contacteze Secretariatul Grupului la office@sustinemrosiamontana.ro.
(sursa articol)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu