luni, 9 aprilie 2012

Decizia de anulare a PUG si A PUZ pentru RMGC nu afecteaza avizarea proiectului de la Rosia Montana

Desi Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil astazi, decizia din 2009 a Consiliului Local Roşia Montană prin care a fost validată procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) şi Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roşia Montană Gold Corporation, hotărârea nu afectează deciziile Consiliului Local Roşia Montană privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continuă. 
Compania Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, susţine că hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu afectează deciziile Consiliului Local Roşia Montană privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continuă. "Monitorizăm atent situaţia în România şi, odată ce vor fi disponibile mai multe detalii, vom face anunţurile potrivite. Pentru moment, procesul de avizare pentru proiect continuă", a declarat în comunicat Jonathan Henry, preşedinte şi director general al Gabriel Resources. 
"Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu se aplică în privinţa deciziilor din 2002 ale Consiliului Local Roşia Montană de a adopta documentaţia PUG şi PUZ, despre care ştim că sunt încă valide şi legale (...) Compania confirmă că toate procedurile existente de avizare, care sunt foarte avansate, vor continua în acord cu prevederile legale. În plus, noul proiect de documentaţie de urbanism pentru proiect este într-un stagiu avansat (...) şi va rezulta în emiterea unui noi PUZ. Comunităţile locale afectate de proiect au iniţiat de asemenea procedurile pentru un nou PUG", arată RMGC. 

În plus, compania a arătat că decizia de joi a Curţii nu afectează procesul de obţinere a avizului de mediu pentru proiectul Roşia Montană. 
Purtătorul de cuvânt al RMGC, Andreea Năstase, a declarat că nu există nicio legătură între decizia Curţii de Apel Alba Iulia şi procesul de obţinere a permisului de mediu pentru proiectul minier, ultimul aviz important necesar pentru demararea lucrărilor la Roşia Montană. "Am înţeles că decizia se referă la un plan zonal adoptat în 2009. Un plan zonal mai vechi, datând din 2002, este valid şi în vigoare", a spus Năstase. 
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că Executivul nu a primit de la Curte niciun document privind proiectul Roşia Montană. Premierul a declarat, luni, că a cerut miniştrilor Economiei, Mediului şi Culturii să îi explice motivele pentru care proiectul Roşia Montană înregistrează întârzieri "enorme", încă din 1997, arătând că astfel de întârzieri fac rău ţării şi "celor cu interes economic". 
(sursa articol)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu