În cel mult doi ani, minele romane de la Rosia Montana vor putea fi deschise turistilor cu sprijinul Rosia Montana Gold Corporation. O echipa formata din arheologi francezi a început deja lucrul pentru a reconstitui reteaua de galerii sapate în stinca în urma cu 2.000 de ani. Sectorul vizat este cel cunoscut sub numele de galeria Catalina- Monulesti.
Fondurile companiei miniere au permis începerea amenajarilor turistice, iar startul proiectului minier va fi garantia faptului ca Rosia Montana va avea un viitor si din punct de vedere turistic.
Comori înca nedescoperite
Santierul arheologic din mina Catalina- Monulesti a fost deschis imediat dupa avizul semnat în vara anului 2011 de ministrul Culturii, Kelemen Hunor. La Rosia Montana au fost adusi cei mai buni specialisti din Europa, coordonati de profesorul Beatrice Cauuet, de la Universitatea din Toulouse. Pe baza hartilor, acestia au început reconstructia vechilor galerii romane.
Pina acum, au fost reconstituite galerii în lungime de peste 500 de metri, dispuse pe patru niveluri, la care se adauga zilnic noi descoperiri. „Din datele pe care le avem în prezent, se pare ca mai exista înca o data pe atitea galerii ca cele cunoscute deja. Mergem în toate directiile sa le gasim si facem cartarea în toate colturile galeriilor”, a declarat arhitectul Beatrice Cauuet.
Minele au fost create în timpul ocupatiei romane, la mijlocul anilor 100 dupa Hristos. Înca de atunci, imperialistii foloseau sisteme complexe de drenare a apelor din mine. Semnul distinctiv al sapaturilor romane e galeria cu sectiunea trapezoidala, vizibila si în descoperirile de la Mina Monulesti.
„Aproape ca nu e nevoie de nici o sustinere pentru acest tip de galerie. Cu tehnica folosita atunci nu era nevoie de lemn; la cele mai recente s-a folosit doar lemnul, care putrezeste, si de aceea unele galerii se prabusesc. Astea romane s-au mentinut foarte mult timp”, a spus Alexandru Vulpe, presedintele Comisiei de Arheologie a Academiei Române
O atractie turistica unica
În Europa, exista mine romane în Franta, Anglia, dar si în Peninsula Iberica. Astazi, turistii pot vizita galerii antice doar în Portugalia si Spania. Astfel, Mina Catalina-Monulesti ar putea fi primul obiectiv de acest gen din Estul Europei. „Ceea ce e special în aceasta mina e calitatea conservarii în cazul uneltelor din lemn”, explica Beatrice Cauuet. De altfel, arheologii francezi au gasit nenumarate bucati din tortele utilizate de romani, dar si scari din lemn folosite pentru a interconecta etajele galeriilor. „Aici avem o scara din lemn dintr-o singura bucata, lunga de 5 metri. Romanii le sculptau pentru a realiza scari pe care sa urce”, a explicat arhitectul Beatrice Cauuet.
Model pentru istoria Rosiei
Pe linga semnele din perioada romana, în Catalina-Monulesti exista si urme ale civilizatiei medievale, din secolele XV-XVI, dar si urme recente, din perioada comunista. Toate vor fi conservate si expuse din momentul în care mina va fi introdusa în circuitul turistic. „Eu ma gindesc în primul rind la cum va fi turismul cultural aici, la cum vor intra oamenii, cum vor îmbraca aceste echipamente. Oamenii vor învata foarte mult despre ceea ce a însemnat Rosia Montana din epoca romana si pina în secolul 20, pe viu”, a aratat Razvan Theodorescu, fost ministru al culturii.
Reprezentantii RMGC spun ca galeriile ar putea fi deschise publicului în mai putin de doi ani. În paralel, acestia investesc în reabilitarea cladirilor de patrimoniu din zona protejata a Rosiei Montane. „Ne gindim la un turism cultural, dar si unul montan de agrement. De aceea, vom crea în parteneriat cu Consiliul Local doua hoteluri, în asa fel încit turismul pe care ni-l dorim cu totii sa aiba o baza reala de discutie”, a spus Adrian Gligor, vicepresedinte Patrimoniu RMGC.
Pe lista se afla peste 300 de case vechi din centrul localitatii care vor fi reabilitate si incluse în circuitul turistic. Valoarea totala a investitiilor în patrimoniu depaseste suma de 70 de milioane de euro. „Pe plan mondial, cercetarile arheologice de la Rosia Montana sint de un interes imens si trebuie sa realizam acest lucru. Statul român nu ar fi investit niciodata bani în aceste lucrari”, a declarat Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii.
Ultima sansa pentru galeriile romane
Astazi se mai pastreaza doar portiuni din galeriile romane, pentru ca exploatarile din Evul Mediu si de mai tirziu s-au facut prin prelungirea si largirea galeriilor existente. O mare parte din ele au fost complet distruse în 1970, cind în zona Cetate a fost amenajata o cariera chiar în locul unde se afla un întreg sistem de galerii, denumit „cetatile romane”, fara a se face nici un fel de cercetari, inventariere si conservare in situ, acolo unde era cazul. Cercetarile arheologice finantate de RMGC si amenajarile finantate de companie constituie o ultima sansa pentru conservarea si valorificarea acestor vestigii unice.
O istorie aparte
Rosia Montana este una dintre cele mai vechi localitati din Europa cu traditie în exploatarea metalelor pretioase; atestarea acestei activitati prin celebrele tablite de lut din anul 131 semneaza practic si certificatul oficial de nastere al comunei de astazi. În minele romanilor lucrau sclavi si colonisti, care au amenajat primele galerii pentru extractie de aur si argint. Ei foloseau cele mai eficiente tehnici miniere pentru perioada aceea. Galeriile erau sapate cu ciocanul, dalta si tirnacopul si erau de multe ori ramificate sau chiar supraetajate. Cind roca era foarte dura, peretii stincii se încalzeau cu foc, dupa care erau apoi stropiti cu apa si otet pentru a se raci brusc. Datorita diferentei termice create, se crapau, si apoi, cu tirnacopul, erau desfacute bucatile de roca din care era separat aurul.