Ca urmare a negocierilor cu ministrul Culturii, compania miniera Rosia Montana Gold Corporation a dublat saptamana aceasta bugetul destinat patrimoniului din Rosia Montana. Astfel, 70 de milioane de dolari vor fi investiti de canadieni pentru conservarea si punerea in valoare a elementelor arheologice si arhitectonice.
In colaborare cu RMGC, ministerul Culturii a elaborat un plan de actiune concentrat asupra a 80% dintre vestigiile culturale ale Rosiei Montane. Astfel, galeriile romane din zona Piatra Craiului si Catalina Monulesti vor fi restaurate si redate circuitului turistic. Alti 100 de km de galerii miniere vor fi investigati de specialisti pentru eventuale descoperiri arheologice, 41 de cladiri monument istoric vor fi restaurate alaturi de centrul istoric al comunei si incinta funerara romana Tau Gauri, iar lista continua.
Desigur, si de aceasta data, oponentii proiectului au contestat cu vehementa valabilitatea acestei decizii. Acestora tin sa le spun doar ca suma investita la Rosia Montana reprezinta o treime din bugetul total al Ministerului Culurii, bani pe care statul roman nu i-ar fi putut directiona niciodata catre un astfel de proiect. Suma este colosala, iar acesteia I se adauga alti 11 milioane de dolari, investiti pana acum de canadieni in patrimoniul local.
In concluzie, propun sa privim cu mai multa deschidere acest parteneriat intre stat si sectorul privat. Va invit sa vedem lucrurile in ansamblu si sa acceptam ca Romania inca se afla intr-un impas economic, iar un profit direct de 4 miliarde de dolari de pe urma proiectului minier, fara niciun fel de investitie, este o oportunitate ce nu trebuie ratata. De acord cu mine?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu