marți, 28 iunie 2011

Campionatul Muntilor Apuseni 2011 debuteaza in 3 iulie

Recent, la Ocolis, a avut loc sedinta cu reprezentantii primariilor din zona rurala a Muntilor Apuseni, pentru stabilirea grupelor si calendarului competitional al celei de a doua editii a Campionatului Muntilor Apuseni.
Cele 18 echipe inscrise au fost impartite, in urma tragerii la sorti, in 4 grupe: doua grupe de 5 echipe si doua grupe de 4 echipe, dupa cum urmeaza:
Grupa A: Poiana Vadului, Ciuruleasa, Rosia Montana, Vadu Motilor, Salciua;
Grupa B: Ocolis, Albac, Horea, Bistra, Arieseni;
Grupa C: Almasu Mare, Lupsa, Mogos, Posaga;
Grupa D: Avram Iancu, Sohodol, Bucium, Vidra.
"Pe langa faptul ca avem mai multe echipe inscrise in campionat, castigul mare al acestei editii este faptul ca reprezentantii primariilor din zona rurala au fost de acord, la propunerea organizatorilor, sa inscrie intr-o competitie paralela, echipe de copii cu varsta de 10-15 ani (nascuti 1996-2001), jocurile acestora fiind intercalate cu ”jocul mare”, jucandu-se astfel in deschiderea ”jocului mare” meciul copiilor. Dupa faza grupelor se vor califica in faza superioara - cea a sferturilor de finala - primele doua echipe din fiecare grupa, de la copii, respectiv de la echipa mare, in functie de clasamentul grupei. Asta inseamna ca, dupa desfasurarea meciurilor din faza grupelor, vom avea in mod sigur angrenate in sferturile de finala mai mult de 8 localitati, pentru ca este aproape imposibil ca sa avem calificate in cele doua competitii paralele, aceleasi localitati, atat la copii, cat si la seniori", precizeaza Sorin Corpodean, presedintele AJF Alba.
Au fost stabilite si locatiile in care se vor disputa meciurile din grupe, urmand ca dupa aceasta etapa sa se decida terenurile pe care se vor desfasura sferturile de finala, semifinalele si finalele.
Potrivit reprezentantilor AJF Alba, fata de anul trecut, pe langa cele 3 terenuri puse la dispozitie de primariile localitatilor: Bistra, Ciuruleasa si Horea, in acest an in faza grupelor au fost programate jocuri si la Rosia Montana (Carpenis), respectiv Ocolis, iar alte doua terenuri: Salciua si Lupsa sunt in faza de finalizare, urmand sa fie luate in calcul pentru etapele finale ale competitiei, daca vor corespunde la acel moment.
Regulamentul competitiei (actualizat fata de prima editie cu cateva modificari adoptate) a fost inmanat celor prezenti, dar va fi afisat si pe site-ul oficial al AJF Alba. La fel, tabelul nominal cu lotul echipei, pentru cei care nu au fost prezenti la Ocolis (acesta trebuind prezentat organizatorilor la primul joc oficial al echipei in campionat, cu 30 de minute inainte de joc), poate fi descarcat de pe site de la sectiunea Documente.
Iata localitatile unde se vor disputa meciurile: 
* 3 iulie - Bistra-grupa A (etapa 1) si grupa B (etapa 1);
* 10 iulie - Ciuruleasa - grupa A (etapa 2) si grupa C (etapa 1)
- Bistra  - grupa B (etapa 2) si grupa D (etapa 1);
* 17 iulie- Horea - grupa B (etapa 3) si grupa D (etapa 2)
- Ciuruleasa - grupa A (etapa 3) si grupa C (etapa 2);
* 31 iulie - Rosia Montana (Carpenis) - grupa A (etapa 4) si grupa D (etapa 3)
- Ocolis - grupa B (etapa 4) si grupa C (etapa 3);
* 7 august
- Rosia Montana (Carpenis) - grupa A (etapa 5) si grupa B (etapa 5).

Calendarul complet al jocurilor va fi afisat pe site-ul AJF Alba la sectiunea Competitii si va fi inmanat echipelor participante la primul joc programat.

vineri, 24 iunie 2011

Forta naturii si creatiile sale

Articolul de azi este dedicat unor situri geologice care aduna in fiecare an sute de turisti la Rosia Montana: Piatra Despicata si Piatra Corbului.  Dincolo de cunoscutul centrul istoric al Rosiei Montane, aceste locuri, mai putin promovate, sunt impresionante prin stilul lor ahitectural natural.

Piatra Despicata este un bloc izolat de andezit, care a luat nastere cel mai probabil in urma materiei aruncate de o eruptie vulcanica puternica la baza masivului Carnic. Aflata in prezent la intersectia a doua drumuri industriale, acest monument natural va fi mutat in Zona Protejata a Rosiei Montane. Schimbarea va fi facuta cu avizul Comisiei pentru Ocrotorie Monumentelor Naturii, devenind mult mai usor accesibil turistilor. 

Piatra Corbului este unul dintre simbolurile consecrate ale Rosiei Montane. Clasat de asemenea ca monument natural si istoric, Piatra Corbului se intinde pe o lungime de 5 hectare si este situat la o altitudine de 1078 de m. Acest sit geologic uneste drumurile care conduc la fosta exploatare de stat si exploatare miniera de cupru de la Rosia Poieni.  Lucrarile intense din aceasta zona au condus la modelarea stancii sub forma unui cap de corb. Subteranul acestei stanci din dacit a relevat exploatari miniere din epoca romana, in galerii sapate cu delta si ciocanul.

O calatorie la Rosia Montana trebuie sa cuprinda si aceste obiective care au purtat cu ele in timp istoria locului. Natura ne pune la dispozitie cele mai frumoase creatii ale sale. Voi ce locuri ati vizitat cand ati fost la Rosia Montana?

miercuri, 15 iunie 2011

Cum pastreaza copiii legende ale mineritului?

De 1 iunie, copiii de la Rosia Montana si-au sarbatorit ziua printr-un carnaval menit sa reinvie legendele apusene ale mineritului. Daca la o serbare in orice oras al tarii, copiii si-ar fi dorit sa se costumeze in Superman, Spiderman sau Zana Maseluta, prichindeii de la Rosia Montana si-au dorit sa fie pentru o zi “vâlve”.

Probabil ca putini dintre voi cunoasteti semnificatia acestui personaj care face parte din tradiitiile si legendele rosienilor. “Vâlva băii” este o zana despre care se spune ca  stapaneste si protejeaza aurul din mina.  Devine astfel usor de inteles importanta acestui duh pentru comunitatea din Rosia Montana.

Fascinati de aceste legende, micutii rosieni  au intruchipat in desene vâlvele si mai apoi, si-au creat, cu ajutorul parintilor si invatatorilor, costume pe masura. Astfel, la serbarea de pe 1 iunie vâlvele au putut fi admirate sub diversele lor ipostaze: vâlve – zâne, vâlve – cătane, vâlve – fantome şi vâlve –moşi. Copii au transpus in poezii si cantece povestea lor si au incantat audienta cu talentul si entuziasmul specifice acestei varste.

“ Bunicii noştri mineri erau avertizaţi de vâlve când se aflau în pericol, când mina era pe cale să se surpe sau le arătau locul unde se găsea mult aur”, ne explica cu chipul senin si inocent Claudia, din clasa I.

Claudia Buruiana, sociolog al companiei RMGC, lucreaza in acest moment, impreuna cu cei mici, la elaborarea unei enciclopedii cu legende ale mineritului. In urma discutiilor cu bunicii, fosti mineri, copiii culeg zilnic informatii pentru realizarea acestui proiect.

In final, vreau sa imi exprim bucuria pe care am resimtit-o in momentul in care am citit despre modul in care acesti copii au sarbatorit 1 iunie. Nu si-au dorit ipod-uri, telefoane cu touch screen, play station 3 sau costume scumpe, ci au vrut sa redea cat mai orginal povestile de demult ale minerilor. Acest fapt ma face sa imi pun diverse semne de intrebare si sa ma gandesc la ce inseamna copilaria astazi, intr-un oras supraaglomerat si prins in goana timpului?

vineri, 10 iunie 2011

Investitii in cercetari arheologice

Timp de sase ani, intre 2001 si 2006, Rosia Montana Gold Corporation a investit la Rosia Montana peste 11 milioane de dolari in cercetari arheologice. O initiativa inspirata a condus la implementarea Programului de Cercetare “Alburnus Maior”, cel mai important proiect de acest gen din Romania.

Cercetarea a fost sprijinita de Ministerul Culturii si Cultelor si de Muzeul National de Istorie a Romaniei, care au coordonat investigatiile arheologice in zona de implementare a viitorului proiect minier. Acestui demers I s-au alaturat 21 de institutii romanesti  si 3 din strainatate, care au dorit sa se implice activ in program.

Scopul general al acestui proiect a fost de a identifica si proteja zonele cu obiective arhitecturale si arheologice conservate in situ. De asemenea, investigatiile au permis si delimitarea atenta si preventiva a zonelor din Rosia Montana care pot fi redate circuitului economic fara ca patrimoniul cultural local sa fie pus in pericol.

In urma investigatiilor, au fost descoperite  13 situri arheologice, cladiri romane, zone sacre si de habitat si de asemenea, au fost explorati 140 de km de galerii.

Programul nu se sfarseste aici insa, compania miniera hotarand sa aloce alte 35 de milioane de dolari valorificarii si restaurarii obiectivelor identificate, in vederea dezvoltarii turismului local.

Am scris acest articol pentru cei care sustin ca proiectul minier va distruge in totalitate zona si implicit patrimoniul cultural. Dimpotriva, dupa cum indica si rezultatele concrete, proiectul va respecta toate standardele din domeniu, fiind poate una dintre cele mai complexe initiative de business de la noi. Ma indoiesc ca statul roman s-ar fi implicat cu atata responsabilitate, in conditiile in care, in momentul de fata, la Rosia Montana, inca se mai pot vedea efectele devastatoare ale exploatarii improprii din trecut. 

Ce alta companie privata mai cunoasteti care sa fi facut investitii in arheologie, in Romania?

luni, 6 iunie 2011

Se pune la cale Muzeul Țării Moților cu artefacte de la Roşia Montană


În vederea atenuării efectelor distructive pe care le are asupra patrimoniului incertitudinea legată de dezvoltarea Roșiei Montane, academicianul Răzvan Theodorescu și prof. univ Ioan Opriș au recomandat Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia să demareze neîntârziat discuțiile cu Muzeul Național de Istorie a României și cu Muzeul Național al Satului, în vederea realizării unui Muzeu al Țării Moților.
Se pune la cale Muzeul Țării Moților cu artefacte de la Roşia Montană mediu
Expozitia permanenta Aurul Apusenilor - Sala Minerit
Prof. univ. dr. Ioan Opriș a mai recomadat Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia adoptarea unei strategii de achiziție pentru artefactele provenind din Roșia Montană, se arată într-un comunicat al GIMPCRM.
La sfârșitul lunii mai, în Alba-Iulia, a avut loc cea de a IV-a reuniune a Grupului Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural din Roșia Montană (GIMPCRM), consacrată politicilor locale de dezvoltare, problemelor comunității locale și influenței pe care o au acestea asupra situației patrimoniului cultural.
Pe  lângă membrii GIMPCRM, la reuniune au participat arhitectul șef al județului Alba, Eugenia Mărginean; primarul localității Roșia Montană, Eugen Furdui;  directorul Direcției Județene de Cultură Alba, Matei Drîmbărean; directorul general și directorul-adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba-Iulia, Gabriel Rustoiu, respectiv Inel Constantin; prof. univ. dr. arh. Alexandru Sandu de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” și reprezentanți aicompaniei miniere.
Principalele obiective ale reuniunii au fost acelea de a determina locul pe care îl ocupă Roșia Montană în strategiile de dezvoltare ale autorităților județene și locale și cunoașterea exactă a problemelor comunității din Roșia Montană, având în vedere că acestea sunt hotărâtoare pentru succesul oricărui efort de conservare și de valorificare a patrimoniului, se mai spune în comunicat.
Participanții la reuniune au fost unanimi în a sublinia faptul că o bună conservare a patrimoniului nu se poate face în condițiile unei dezvoltări economice precare a zonei în care se află Roșia Montană. Potrivit arhitectului șef al județului Alba, Eugenia Mărginean, vocația localității este una minieră, dar aceasta presupune o abordare modernă, durabilă, responsabilă față de mediu și patrimoniu.
Despre GIMPCRM
Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roșia Montană a fost constituit în luna februarie 2011, din acesta făcând parte, ca membrii fondatori, Acad. Alexandru Vulpe, Preşedintele Secţiei de Arheologie şi Ştiinţe Istorice a Academiei Române, Acad. Răzvan Theodorescu, membru al Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audio-Vizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene (UNESCO), Acad. Ioan Aurel Pop, membru al Secţiei de Arheologie şi Ştiinţe Istorice a Academiei Române, Prof. Univ. Dr. Doc. Nicolae Gudea, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Conf. Univ. Dr. Vasile Moga, Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, Prof. Univ. Dr. Ioan Opriş, Universitatea Valahia din Târgovişte, Conf. Univ. Dr. Alexandru Diaconescu, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Conf. Univ. Dr. Florin Anghel, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii Ovidius din Constanţa. Acestora li s-a adăugat în luna aprilie Prof. Dr. Univ. Arh. Augustin Ioan, architect, scriitor și profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti.
Înființarea GIMPCRM este rezultatul preocupărilor fiecăruia dintre membri săi cu privire la soarta patrimoniului suprateran și subteran din Roșia Montană, dar, în egală măsură, și al unei reflecții adânci asupra necesității de a găsi modalitățile cele mai eficiente pentru a contribui în mod concret la conservarea vestigiilor istorice din localitate.

Pentru Rosia Montana

Asociatia „Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana”, Cluj Life si Grupul de studenti „BreakTheWalls”, de la Facultatea de Stiinte Politice Administrative si ale Comunicarii de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, au pornit campania „Serveste o carte!” Este vorba despre o actiune care se desfasoara pina in 6 iunie sub titlul complet „Serveste o carte! Hrana pentru minte si suflet”, o campanie publica a carui scop este acela de a promova si a creste interesul tinerilor pentru lectura. In timpul campaniei sint organizate petreceri cu bratari cu mesaje referitoare la frecventa cu care citeste purtatorul, sub sloganul „Have Fun, being Smart – Serveste o carte!”. Tot in cadrul acestei campanii va avea loc si o dezbatere cu privire la lectura si relevanta sociala a acesteia si o actiune de donare de carte sub sloganul “Un zimbet pentru o carte! – Serveste o carte”, în cadrul careia vor fi donate 150 de carti. Totodata, in licee, vor avea loc sesiuni de informare asupra importantei lecturii în dezvoltarea personala.  
Sursa articolului:http://www.monitorulab.ro/cms/site/m_ab/news/_pentru_rosia_montana_101153.html

vineri, 3 iunie 2011

Roşia Montană în Cartea Recordurilor


Roşia Montană nu este doar referinţa minieră a României ci şi localitatea care a reuşit să seteze un nou record mondial şi să ne poziţioneze în celebra Guiness World Records Book.  Conform tradiţiei locale, roşienii au căutat aur cu şaitrocul, cumulând cel mai mare număr de persoane care au practicat simultan această activitate.

 Din dorinţa de a conserva valorile şi simbolurile mineritului  din timpuri străvechi, Roşia Montană  a devenit singura comunitate minieră în care 100 de localnici, de la cei mai tineri până la cei mai în vârstă, şi-au reunit  eforturile pentru a stabili un record mondial.

În anul 2009, de ziua Minerului, sărbătorită la 30 august, roşienii s-au întâlnit pe stadionul “Minerul”, determinaţi să intre în Cartea Recordurilor. Evenimentul a fost organizat de Primăria Roşia Montană cu sprijinul companiei RMGC, care a pus la dispoziţia participanţilor peste 100 de şaitrocuri lucrate manual de meşterii locali. Apoi, în jurul unui jgheab cu o lungime de aproape 50 de metri, roşienii au căutat aur în aluviunile aduse de râurile din zonă.

Căutarea s-a finalizat şi cu rezultate concrete, fiind găsite paiete de aur care au fost trimise mai departe, pentru evaluare, Universităţii Babeş Bolyai, la catedra de minerologie.

Mândri că au clasat tradiţiile Roşiei Montane la loc de cinste, roşienii sunt un exemplu pentru fiecare dintre noi. Mă uimeşte constant determinarea acestor oameni, în ciuda traiului greu şi a problemelor cu care se confruntă comunitatea, în general. Uniţi de acelaşi destin, roşienii sunt hotărâţi să lupte pentru o zi de mâine mai bună.