Timp de sase ani, intre 2001 si 2006, Rosia Montana Gold Corporation a investit la Rosia Montana peste 11 milioane de dolari in cercetari arheologice. O initiativa inspirata a condus la implementarea Programului de Cercetare “Alburnus Maior”, cel mai important proiect de acest gen din Romania.
Cercetarea a fost sprijinita de Ministerul Culturii si Cultelor si de Muzeul National de Istorie a Romaniei, care au coordonat investigatiile arheologice in zona de implementare a viitorului proiect minier. Acestui demers I s-au alaturat 21 de institutii romanesti si 3 din strainatate, care au dorit sa se implice activ in program.
Scopul general al acestui proiect a fost de a identifica si proteja zonele cu obiective arhitecturale si arheologice conservate in situ. De asemenea, investigatiile au permis si delimitarea atenta si preventiva a zonelor din Rosia Montana care pot fi redate circuitului economic fara ca patrimoniul cultural local sa fie pus in pericol.
In urma investigatiilor, au fost descoperite 13 situri arheologice, cladiri romane, zone sacre si de habitat si de asemenea, au fost explorati 140 de km de galerii.
Programul nu se sfarseste aici insa, compania miniera hotarand sa aloce alte 35 de milioane de dolari valorificarii si restaurarii obiectivelor identificate, in vederea dezvoltarii turismului local.
Am scris acest articol pentru cei care sustin ca proiectul minier va distruge in totalitate zona si implicit patrimoniul cultural. Dimpotriva, dupa cum indica si rezultatele concrete, proiectul va respecta toate standardele din domeniu, fiind poate una dintre cele mai complexe initiative de business de la noi. Ma indoiesc ca statul roman s-ar fi implicat cu atata responsabilitate, in conditiile in care, in momentul de fata, la Rosia Montana, inca se mai pot vedea efectele devastatoare ale exploatarii improprii din trecut.
Ce alta companie privata mai cunoasteti care sa fi facut investitii in arheologie, in Romania?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu