miercuri, 30 mai 2012

Dezvoltarea durabila exista prin fair-play (P)


“Intr-un fel, exista lucruri in comun intre rugby si minerit: iti trebuie minte agera, brate si picioare puternice, iar daca le pui la treaba serios si cu fair play, la capatul drumului te asteapta aurul”, declara Dragos Tanase, director general Rosia Montana Gold Corporation. In Romania, rugby inseamna un veac de noblete pe teren si in tribune. Un veac de victorii atat pentru jucatori, cat si pentru suporteri. Pentru cei dintai, reusitele inseamna performanta, recunoastere si medalii de aur. Pentru suporteri, victoria e insasi bucuria de a fi alaturi de sportivii pe care ii sustin.


Traditia rugby-ului romanesc dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, cand studenti romani veniti de la Paris au adus cu ei si pasiunea pentru noul sport. Primul club romanesc de rugby a fost fondat in 1913, sub numele de „Stadiul Roman“, iar interesul pentru jocul cu balon oval creste in atat de mare masura incat sase ani mai tarziu, Romania cere Comitetului Olimpic International reintroducerea rugbyului ca proba olimpica. – Stejarii -, cum au fost numiti in mod traditional jucatorii de rugby din echipa Romaniei, au jucat primul lor meci international in 1919, impotriva Statelor Unite.

La a opta editie a Jocurilor Olimpice (1924, Paris), echipa romana de rugby a adus prima medalie din istoria participarilor romanesti la Olimpiada: bronz, dupa o confruntare cu cele mai puternice echipe ale momentului.


In doar cateva decenii, Stejarii au devenit o forta mondiala, care lupta de la egal la egal cu marile puteri ale lumii. Romania s-a indepartat de stilul altor tari si si-a creat propria strategie, una puternic ofensiva, care a devenit o adevarata marca a jocului Stejarilor. In anii ’80, in Romania existau peste 100 de cluburi, cu un total de aproximativ 12000 de jucatori inregistrati.

Dupa 1990, sportul a intrat intr-un con de umbra, in principal din cauza lipsei de finantare a cluburilor locale, de unde se facea selectia pentru echipa nationala. In ciuda acestui fapt, Romania a ramas angajata in lumea rugby-ului international, fiind una din doar 12 tari care au participat la toate editiile Campionatului Mondial de Rugby, de la infiintarea competitiei in 1987.


Rosia Montana Gold Corporation a sustinut rugby-ul romanesc la toate nivelurile. De la parteneriatul cu Federatia Romana de Rugby, pentru „Cupa Romaniei la Rubgy Rosia Montana Gold Corporation“ si pana la investitiile pentru relansarea clubului local de rugby Unirea Alba-Iulia, compania sustine fair-play-ul si onoarea la toate nivelurile. De la mici comunitati in care sportul inseamna speranta si mandrie, la echipa nationala, care poarta stindardul tarii in meciurile de anvergura mondiala, Rosia Montana Gold Corporation sustine excelenta si performanta in sport si in economie.
(sursa articol)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu