Ghidul turistic, „CĂLĂTORIE ÎN ŢARA AURULUI – O DESTINAȚIE DE LEGENDĂ ÎN APUSENI”, prezintă cele câteva destinaţii posibile azi, dar şi pe cele – mult mai multe – care vor deveni posibile odată cu investiţiile aduse de reluarea mineritului. Publicaţia se distribuie gratuit în Roşia Montană şi împrejurimi.
Toată lumea a auzit de Roşia Montană, dar puţini au şi ajuns aici. Ghidul turistic al Roşiei Montane, „Călătorie în Ţara Aurului - o destinaţie de legendă în Apuseni", este o carte pentru toţi cei interesaţi de valoarea turistică a Roşiei Montane şi este disponibilă, gratuit, în pensiunile de pe Valea Arieşului, în cadrul Expoziţiei „Aurul Apusenilor" din Centrul Istoric Roşia Montană şi în Centrele de Informare din zonă.
Călătoria pe care o propune ghidul începe cu parcursul istoric al localităţii Roşia Montană, de la prima atestare a acesteia, în anul 131 d.C, continuând cu perioada ocupaţiei austro-ungare (apogeul dezvoltării urbanistice a localităţii) şi până în prezent. Plasată într-o zonă cu o puternică tradiţie în minerit, Roşia Montană reprezintă un punct de atracţie datorită obiceiurilor şi sărbătorilor sale unice (precum Ziua Minerului, cea mai importantă sărbătoare a comunităţii), credinţelor şi legendelor locale vechi de mii de ani, dar şi simbolurilor strâns corelate cu mineritul.
Astfel, cei care vor vizita Roşia Montană cu ghidul turistic alături vor descoperi clădirile din centrul istoric al localităţii şi zonele protejate din împrejurimi, vor remarca detalii, simboluri şi monumente istorice conectate cu tradiţiile mineritului în Roşia Montană. Toate aşteaptă să fie puse în valoare prin programul de restaurare şi reabilitare propus de RMGC, în paralel cu proiectul minier.
Surpriza cea mai mare a ghidului se află la final: vizitatorii Roşiei Montane sunt invitaţi la o excursie imaginară în viitor, pentru a descoperi felul în care un proiect minier modern poate ajuta la dezvoltarea economică a localităţii, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări cu tradiţie minieră. Aurul din adâncuri încă are potenţialul de a schimba în bine viaţa oamenilor: vor fi alocate fonduri pentru construcţia infrastructurii necesare turismului (drumuri de calitate, condiţii de cazare adecvate, restaurante, apă curentă şi canalizare), clădirile din centrul istoric vor fi restaurate conform standardelor europene pentru turism, vor fi amenajate spre vizitare sectoare importante de galerii romane (precum cele de la Cătălina-Monuleşti, Păru Carpeni şi Piatra Corbului) şi va fi construit un Muzeu modern al Mineritului, dedicat istoriei de mii de ani a Roşiei Montane.
(Sursa articolului)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu