Aurul de la Roşia Montană ar putea însemna doar debutul unei serii de investiţii în economia românească, cu beneficii de care statul şi românii să aibă parte mulţi ani, a afirmat recent fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu.
Cred că demararea proiectului Roşia Montană înseamnă o deschidere către alte proiecte de acelaşi gen din România," a declarat Vlădescu, subliniind că acest lucru ar "însemna multe procente în PIB pentru următorii 20 de ani". Nu în ultimul rând, acesta a evidenţiat faptul că bugetul statului este printre principalii beneficiari ai investiţiilor de această natură, datorită activităţii economice impozabile generate.
Alţi experţi internaţionali par a fi mai optimişti decât oficialul român. Nivelul taxelor indirecte pe care statul român le-ar putea încasa graţie activităţii economice generate de proiect este de până la patru ori mai mare decât fondurile încasate prin impozite directe, este de părere profesorul James Otto de la Universitatea Colorado, expert cu reputaţie internaţională în domeniul industriei miniere şi la serviciile căruia a apelat şi Banca Mondială. Acesta estimează că cifra totală a impactului fisdcal se poate ridica până la 8,8 miliarde de dolari pe durata proiectului.
Un alt aspect evidenţiat de Vlădescu este caracteristica aurului ca activ de investiţii preferat în vremuri de criză. Fostul ministru de finanţe susţine că actualul context indică o decredibilizare a monedelor principale ale lumii în următorii ani, lucru care va duce la o cerere susţinută pentru aur şi, implicit, la menţinerea preţului acestuia la niveluri ridicate. în acest context, statutul de producător de aur principal al Europei, pe care România l-ar câştiga demarând proiectul de la Roşia Montană, ar aduce avantaje strategice ţării noastre.
Sursa articolului: http://www.ziuadecj.ro/eveniment/vladescu-rosia-montana-poate-duce-la-multe-procente-in-pib-in-urmatorii-20-de-ani--72832.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu