marți, 30 august 2011

Laszlo Borbely, la RFI: Proiectul Rosia Montana e o prioritate, oricum am lua-o!

 Proiectul minier de la Rosia Montana este "o prioritate, oricum am lua-o", spune, intr-un interviu la RFI, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. El precizeaza ca "tehnologia bazata pe cianuri este acceptata in UE". Borbely se intreaba ce tara din UE s-ar gandi sa nu exploateze un zacamant de trei sute de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Ministrul cere insa garantii ca proiectul aurifer nu va dauna mediului.

Intrebat cum comenteaza interventiile publice ale presedintelui Traian Basescu in favoarea acestui proiectul, Borbely a raspuns: "Punctul de vedere al presedintelui nu e o noutate. El a avut acelasi punct de vedere cred ca de la inceput, dansul a sustinut acest proiect. Punctul meu de vedere este acelasi de la preluarea mandatului: eu am spus ca o sa vin cu o propunere de Hotarare de Guvern pentru avizul de mediu cand voi fi convins suta la suta ca sunt respectate cele mai bune pratici din UE si ca nu va dauna mediului, deci nu va polua mediul aceasta investitie".

El a precizat ca "investitorul trebuie sa raspunda la cele peste cinci sute de intrebari care au fost puse dupa ce studiul de impact a fost in dezbatere pus pe site-ul ministerului". Personal, ministrul i-a cerut investitorului sa demonstreze ca "atunci cand ajunge cianura in lacul de acumulare nu mai e un pericol pentru mediu, chiar daca apare o fisura la lacul de acumulare".

In opinia sa, contractul ar trebui rediscutat, in conditiile in care, in opinia sa, statul roman putea sa incheie un contract mai avantajos.

Laszlo Borbely a subliniat ca "tehnologia bazata pe cianuri (...) este acceptata in UE".



Sursa articolului: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9970205-laszlo-borbely-rfi-proiectul-rosia-montana-prioritate-oricum-lua.htm

luni, 29 august 2011

Traian Băsescu, la Roşia Montană pentru a se informa despre proiectul minier

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, luni, la Roşia Montană, în judeţul Alba, la ora transmiterii acestei ştiri făcând o vizită în cariera din localitate. Preşedintele a ajuns la cariera din Roşia Montană în jurul orei 12.45, însoţit de prefectul de Alba, Ştefan Bardan.

Şeful statului a fost aşteptat de către reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation.
La ora transmiterii acestei ştiri, oficialii companiei miniere îi explică preşedintelui detalii despre proiectul minier care ar urma să fie dezvoltat în zonă.
Preşedintele Traian Băsescu ar urma să aibă întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale şi cu localnici.
Aproximativ 20 de localnici din Roşia Montană, opozanţi ai proiectului minier din zonă, s-au adunat, luni, în faţa Primăriei, spunând că aşteaptă să vorbească cu preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, Zeno Cornea, a declarat că ei nu doresc să protesteze, ci vor să discute "în mod civilizat" cu Traian Băsescu despre proiectul minier.
Cornea a mai spus că şeful statului a făcut "o mare greşeală" prin declaraţiile din ultima perioadă privind proiectul de la Roşia Montană, catalogându-le drept "afirmaţii gratuite".
"Îi vom transmite că noi suntem proprietarii Roşia Montană şi îi vom reaminti că este preşedintele tuturor românilor şi al nostru. Deocamdată Constituţia ne garantează proprietatea, noi nu plecăm de aici decât morţi", a afirmat Cornea.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei "Alburnus Maior", ONG care se opune proiectului minier, a criticat presa, spunând că "e singurul duşman al Roşia Montană" pentru că a acceptat să fie cumpărată.
Tot în faţa Primăriei, s-au adunat aproximativ 50 de angajaţi ai companiei Roşia Montană "Gold Corporation" îmbrăcaţi în uniforme de protecţie.
Vizita şefului statului la Roşia Montană vine după declaraţiile recente privind proiectul minier din zonă.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone.
Băsescu declara, recent, la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de acesta, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor", şeful statului adăugând că acest proiect nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene.
El mai spunea că Guvernul "trebuie să aibă curajul" să le spună românilor că acest proiect trebuie făcut.
Premierul Emil Boc reafirma, vinerea trecută, că nu este un "fan" al proiectului Roşia Montană şi că prevederile contractului, nefavorabile statului român, ar trebui "revăzute", subliniind totodată că aşteaptă specialiştii să îi spun dacă este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.
Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.
Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.
Circa 30 de organizaţii non-guvernamentale de mediu îi cer preşedintelui Traian Băsescu să îşi retragă recentele declaraţii referitoare la proiectul de la Roşia Montană, considerate "presiuni inadmisibile asupra autorităţilor abilitate" să ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia.

Sursa articolului: http://www.mediafax.ro/politic/traian-basescu-asteptat-la-rosia-montana-pentru-a-se-informa-despre-proiectul-minier-8667391/

vineri, 26 august 2011

Pro Roşia Montană: Susţinerea preşedintelui ţării ne aduce multă speranţă că proiectul Roşia Montană va fi demarat cât mai curând


SCRISOARE DESCHISA CU PRIVIRE LA CELE DECLARATE DE PRESEDINTELE ROMANIEI, DL TRAIAN BASESCU, PENTRU SUSTINEREA MINERITULUI LA ROSIA MONTANA 
Roşia Montană
24 august 2011
Noi, reprezentanţii ONG-ului Pro Roşia Montană dorim să ne arătăm aprecierea faţă de poziţia președintelui României, domnul Traian Băsescu, în legătură cu implementarea proiectului minier Roşia Montană.
În aceste timpuri, în care toată țara are nevoie de investiții, susținerea președintelui țării ne aduce multă speranță că acest proiect va fi demarat cât mai curând.
Toată lumea vrea să hotărască soarta noastră, a locuitorilor Roşiei Montane, şi a zonelor din împrejurimi, aşa că nu ne ramane decat sa il rugăm pe presedinte să sprijine decizia corectă aşa cum a facut-o pana acum, dând undă verde acestei investiţii miniere.
Noi căutăm investitori străini, ne uităm şi ne place să vedem cum s-au dezvoltat alte ţări, dar atunci când avem investitori la noi acasă, le întoarcem spatele, le punem beţe în roate, fără să ne dăm seama că ne facem rău în primul rând nouă, românilor, şi ţării întregi. Dacă aşa se va proceda, România nu va ieşi niciodată la suprafaţă, iar oamenii nu se vor putea bucura de un trai mai bun.
Prin acţiunile derulate în ultimii ani de anumite organizaţii care se erijează în reprezentanţi ai comunităţii noastre, au reuşit din păcate să împiedice dezvoltarea unei zone şi să îngrădească dreptul fundamental al unei comunităţi la o dezvoltare sănătoasă din punct de vedere economic, social şi cultural, condamnând-o la întuneric, foame şi izolare, recomandându-i cu căldură să se întoarcă la preocupările economice ale evului mediu: agricultura de subzistenţă şi culesul fructelor de pădure.
Aceste organizaţii fac un lucru nepermis într-o ţară democratică, adăugând o îngrijorare în plus în viaţa de zi cu zi a oamenilor, manipulând opinia publică să se pronunţe “împotrivă” în legătură cu un subiect asupra căruia nu se oferă informaţii corecte.
Vrem să ţineţi cont că noi, cei din Roşia Montană, dorim această investiţie privată în minerit, vrem să avem dreptul la o viaţă mai bună pentru noi şi familiile noastre, nu vrem să luăm calea străinătăţii şi să fim slugi la alţii.
Proiectul minier Roşia Montană este singura speranţă pentru o viaţă mai bună si pentru dezvoltarea socio-economică a zonei.
Dr. Andrei Jurcă
Preşedinte
Pro Roşia Montană

Scrisoare deschisă a Grupului de Susţinere: Relansarea economică a Apusenilor depinde de minerit


Noi, cei 50 de membri ai Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană, reprezentând organizaţii nonguvernamentale, primării din județele Alba şi Hunedoara, universități cu tradiție, precum și asociaţii patronale și organizaţii sindicale reprezentative la nivel regional și național, solicităm demararea proiectului minier Roșia Montană și relansarea mineritului în Apuseni.
Investiţia minieră propusă pentru Roşia Montană, cu un impact potential direct şi indirect de 19 miliarde dolari în economia României, aduce un pachet de soluţii moderne şi eficiente pentru problemele economice şi sociale cu care se confruntă regiunea noastră și România, în general.
Realitatea Roșiei Montane înseamnă: zonă subdezvoltată, monoindustrială minieră, cu o populaţie şomeră în proporţie de cca 80%, care trăiește la limita subzistenței, cu tineret fără perspective.
Ne exprimăm îngrijorarea și indignarea faţă de amploarea acţiunilor de dezinformare și de intimidare practicate de către organizații implicate în campanii împotriva dezvoltării economice a Roşiei Montane şi a comunităţilor din jur.
În același timp, salutăm declarațiile de susținere pentru proiectul minier Roșia Montană făcute de președintele României. Ne dorim ca spusele decidenților să se transforme fără întârziere în fapte și proiectul minier pe care noi toți îl așteptăm să devină realitate.
Considerăm că Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană este reprezentativ atât la nivel național, cât și pentru zona Apusenilor și îndeosebi pentru Roșia Montană, având legitimitatea să vorbească în numele locuitorilor Roşiei Montane. O parte importantă din membrii Grupului de Susținere a Proiectului Roșia Montană sunt reprezentanții comunităților miniere din Munții Apuseni.
Toţi am fost la Roşia Montană de nenumărate ori, știm cum trăiesc oamenii de acolo, cum arată mediul, patrimoniul cultural și înțelegem nevoia implementării proiectului minier, în vederea rezolvării problemelor existente.
Proiectul minier este singura speranţă pentru o viaţă mai bună a oamenilor din Roşia Montană și din întreaga zonă a Munților Apuseni, iar starea de indecizie privind exploatarea zăcământului aurifer nu vine deloc în ajutorul locuitorilor comunei, anulând orice şansă de dezvoltare durabilă a zonei.
Așteptăm așadar decizia de pornire a proiectului minier Roșia Montană pentru a da o șansă comunităților miniere din Munții Apuseni, relansării mineritului în România, ceea ce va duce la crearea de noi locuri de muncă și la creșterea investițiilor.

miercuri, 24 august 2011

Vlădescu: Roşia Montană poate duce la "multe procente în PIB" în următorii 20 de ani

Aurul de la Roşia Montană ar putea însemna doar debutul unei serii de investiţii în economia românească, cu beneficii de care statul şi românii să aibă parte mulţi ani, a afirmat recent fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu.

Cred că demararea proiectului Roşia Montană înseamnă o deschidere către alte proiecte de acelaşi gen din România," a declarat Vlădescu, subliniind că acest lucru ar "însemna multe procente în PIB pentru următorii 20 de ani". Nu în ultimul rând, acesta a evidenţiat faptul că bugetul statului este printre principalii beneficiari ai investiţiilor de această natură, datorită activităţii economice impozabile generate.

Alţi experţi internaţionali par a fi mai optimişti decât oficialul român. Nivelul taxelor indirecte pe care statul român le-ar putea încasa graţie activităţii economice generate de proiect este de până la patru ori mai mare decât fondurile încasate prin impozite directe, este de părere profesorul James Otto de la Universitatea Colorado, expert cu reputaţie internaţională în domeniul industriei miniere şi la serviciile căruia a apelat şi Banca Mondială. Acesta estimează că cifra totală a impactului fisdcal se poate ridica până la 8,8 miliarde de dolari pe durata proiectului.

Un alt aspect evidenţiat de Vlădescu este caracteristica aurului ca activ de investiţii preferat în vremuri de criză. Fostul ministru de finanţe susţine că actualul context indică o decredibilizare a monedelor principale ale lumii în următorii ani, lucru care va duce la o cerere susţinută pentru aur şi, implicit, la menţinerea preţului acestuia la niveluri ridicate. în acest context, statutul de producător de aur principal al Europei, pe care România l-ar câştiga demarând proiectul de la Roşia Montană, ar aduce avantaje strategice ţării noastre.

Sursa articolului: http://www.ziuadecj.ro/eveniment/vladescu-rosia-montana-poate-duce-la-multe-procente-in-pib-in-urmatorii-20-de-ani--72832.html

Noutăţi Aron Zaharie: Noi, cei din Almaşu Mare, susţinem Proiectul Roşia


24.08.2011 
Scrisoare deschisa
Salutam si noi, ca si celelalte comunitati locale din Muntii Apuseni, decizia Presedintelui Basescu de a sprijini pornirea proiectului minier la Rosia Montana.
Localitatea noastră, aflată la doar câţiva zeci de kilometri de Roşia Montană este cunoscută în ţară în mare parte datorită exploatărilor de minereuri neferoase, încă din epoca romană.
Minele au asigurat traiul multor almăşeni, ba chiar i-au ajutat să ajungă la un nivel destul de ridicat al traiului de zi cu zi. Până să se deschidă minele, casele de aici erau amărâte, acoperite cu paie. După ce au început oamenii să lucreze la mină şi-au făcut case mari, frumoase, erau alte vremuri. Acum, almăşenii au rămas fără principala sursă de venit, într-o continuă stare de incertitudine.
La noi în zonă un minerit responsabil, aşa cum propune compania Roşia Montană Gold Corporation, care ţine cont de toate legile româneşti şi internaţionale, ar face din regiunea aceasta una de invidiat în ţară şi poate chiar în lume. Paralel cu mineritul, s-ar dezvolta şi alte activităţi în zonă, aducând bunăstare nu numai Roşiei Montane, ci şi Munţilor Apuseni.
Noi, cei din Almaşu Mare susţinem Proiectul Roşia Montană deoarece şi localitatea noastră are o tradiţie de peste 500 de ani în minerit.
Aron Zaharie,
Primarul comunei Almaşu Mare

Locuitorii din Câmpeni salută decizia domnului preşedinte Traian Basescu de a demara investiţia minieră de la Roşia


Locuitorii din Câmpeni salută decizia domnului preşedinte Traian Basescu de a demara investiţia minieră de la Roşia Montană
Câmpeni, 24 august 2011
Am aflat cu bucurie despre decizia președintelul României, domnul Traian Băsescu, de a susţine mineritul în zona Roşia Montană.
Sunt născut şi crescut la câţiva kilometri de Roşia Montană, la Câmpeni. Cunosc locurile şi istoria lor. Ştiu cum trăiesc oamenii de aici, mai ales de când s-a închis mina de stat de la Roşia Montană, iar exploatarea de cupru de la Roşia Poieni nu este nici ea într-o situaţie prea bună. Rata șomajului este foarte ridicat în această zonă. Oamenii au rămas fără locuri de muncă şi fără posibilitatea unui trai decent. Majoritatea sunt chiar în situaţia de a nu avea ce pune pe masă copiilor.
Cred că această companie poate să dezvolte la Roşia Montană un minerit modern şi responsabil, să pună în valoare patrimoniul cultural, să creeze locuri de muncă, să reducă poluarea şi să protejeze mediul înconjurător. Un minerit modern aici ar da posibilitatea oamenilor să trăiască decent la ei acasă, şi nu să plece în ţări străine ca să câştige o bucată de pâine.
Problema locurilor de muncă este un subiect important pentru întreaga Românie. Nici la noi in oraşul Câmpeni, capitala moţilor, nu sunt atât de multe pe cât aş dori eu să fie. Eu încerc să sprijin orice investitor care vrea să vină la Câmpeni dar majoritatea sunt în aşteptare deoarece instabilitatea din România şi întârzierile îi sperie în loc să îi încurajeze.
Vrem să ne meargă bine dar în loc să atragem investitorii, îi împiedicăm să își înceapă afacerile.
Cam aşa văd lucrurile de ani buni şi legat de investiţia în minerit de la Roşia Montană. Ar fi trebuit să demareze de mult timp, iar cei în drept să îi oblige legal să facă lucrurile aşa cum scrie în proiect.
Cred că dacă investiţia de la Roşia Montană ar porni, şi la noi în Câmpeni lucrurile s-ar schimba în bine. Ar fi locuri de muncă şi pentru câmpănari şi ar fi bani care să se cheltuie în zonă. Şi poate că ar fi un semnal pozitiv şi pentru alţi investitori astfel că situaţia în munţii Apuseni s-ar schimba în bine.
Putem să dăm undă verde acestei investiţii în minerit şi să ne asigurăm că această companie respectă toate angajamentele pe care şi le-a asumat. Să folosim resursele naturale ca să asigurăm oamenilor o viaţă mai bună pentru că asta se aşteaptă după atâţia ani de la Revoluţie.
Din acest motiv, mă alătur şi eu celor care salută decizia președintelui României şi sper ca acest proiect să demareze cât mai curând, pentru ca şi oamenii din zonele învecinate Roşiei Montane să îşi poată găsi un loc de muncă.
Ioan Călin Andreş
Primarul oraşului Câmpeni

Comunitatea din Roşia Montană salută declaraţia preşedintelui României, dl. Traian Băsescu, în ceea ce priveste demararea investiţiei miniere propuse


Scrisoare deschisa
Comunitatea din Roşia Montană salută declaraţia preşedintelui României, dl. Traian Băsescu, în ceea ce priveste demararea investiţiei miniere propuse aici
Ne bucurăm că după atâta timp de așteptare primim semnale tot mai clare că viaţa noastră, a celor din Roşia Montană şi nu numai, se poate îmbunătăţi radical.
Salutam declaratia presedintelui si ii multumim pentru că a vizitat Rosia Montana, nu doar o data, pentru a cunoaste problemele comunitatii și a vedea realitatile locale.
Suntem convinsi că dezvoltarea durabilă, promovarea culturii şi tradiţiilor Roşiei Montane vor fi posibile cu ajutorul unui minerit modern.
Ca primar al localităţii Roşia Montană, am sprijinit şi voi sprijini în continuare investitorii care vin la noi cu gânduri bune, care susţin comunitatea şi asigură locuri de muncă.
În 2008, când am venit la primărie, cel mai mare angajator din zonă, Roşia Montană Gold Corporation, avea 150 de angajaţi, iar acum numărul lor a ajuns la 500. Satisfacţia mea este că majoritatea sunt oameni din zonă, iar acest lucru se datorează dialogului permanent al comunitatii cu compania investitoare.
Nu putem decât să sprijinim acest investitor serios, cu care am colaborat bine şi am făcut împreună multe lucruri bune pentru comunitate. Ne dorim ca acest proiect minier să demareze cât mai repede. Suntem convinsi că putem avea şi mediul curat, şi cultura, şi tradiţiile, şi patrimoniul, putem face şi turism, dar toate acestea sunt posibile tot datorită mineritului.
Suntem mineri din tată-n fiu, ne pasă de istorie, dar ca să punem toate acestea în valoare, avem nevoie de mulţi bani. Proiectul minier propus la Roşia Montană înseamnă pentru zonă investiţii masive în infrastructură, mediu şi punerea în valoare a patrimoniului, pentru ca noi să ne putem mândri cu moştenirea culturală.
Eugen Furdui
Primar Rosia Montana

RMGC: Câştigurile statului român sunt competitive în forma actuală a proiectului minier de la Roşia


Castigurile statului roman din proiectul minier de la Rosia Montana, in forma lui actuala, sunt competitive cu orice alta tara din lume, apreciaza presedintele Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Dragos Tanase, care spune insa ca nu va refuza vreo invitatie la "dialog" pe aceasta tema.


"Noi vom fi bucurosi sa participam la discutii. In cadrul acestor discutii vom explica faptul ca proiectul RMGC aduce beneficii economice importante economiei Romaniei si ca, in momentul de fata, proiectul este bine structurat, este robust si va genera cash-flow-uri importante pentru economia Romaniei. Masurate de catre experti internationali, experti mondiali. Acesti experti au concluzionat ca proiectul, in forma actuala, genereaza beneficii competitive in plan mondial. Evident, noi nu refuzam niciun fel de invitatie la dialog. In momentul in care vom avea aceste discutii vom prezenta structura beneficiilor actuale", a declarat Tanase, marti, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX.


Intrebat daca firma pe care o conduce este dispusa la o eventuala renegociere a beneficiilor, Tanase a apreciat ca, din punctul de vedere al RMGC, "castigurile statului roman sunt competitive in momentul de fata cu orice alta tara din lume".
"Din punctul nostru de vedere, castigurile statului roman sunt competitive in momentul de fata cu orice alta tara din lume, dar nu vom refuza nicio invitatie la dialog. O sa ne prezentam si o sa discutam la momentul respectiv", a afirmat Tanase.
El a mai spus ca, pana in prezent, compania nu a fost invitata la vreo "renegociere a beneficiilor".


"Nu, nu am fost invitati la vreo negociere punctuala. Inca o data: nu comentez pe acest subiect. Ca sa clarificam lucrurile: in momentul de fata noi avem o procedura pe acordul de mediu. Deci noi, practic, in momentul de fata suntem mobilizati, discutam, suntem suta la suta implicati pe procedura de acord de mediu. Din punctul nostru de vedere, in acest moment focus-ul este pe aceasta procedura, pe comentariile domnului Borbely referitoare la diverse aspecte de mediu din proiect, deci vrem sa terminam acea procedura. Urmeaza ca partea cu contractul s-o discutam la momentul oportun", a mai declarat Dragos Tanase.


Intrebat daca i s-a sugerat ca eliberarea acordului de mediu pentru proiect ar fi conditionata de o eventuala renegociere, Tanase a raspuns negativ.


"Nu ni s-a sugerat niciodata faptul ca evaluarea de mediu ar fi conditionata de renegocierea contractului. In momentul de fata, procedura continua, merge pe acordul de mediu. Nu avem elemente care sa indice suspendarea procedurii in momentul de fata asteptand o eventuala renegociere", a raspuns Dragos Tanase.


Agentia MEDIAFAX va difuza integral interviul cu Dragos Tanase miercuri, 24 august


Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.

Aurul romanesc sta sub noroaie. Noi stam pe criza. Cine e mai sus? Prostia


Numai in tara asta se poate intampla sa stai pe ditamai bogatia naturala ce face recorduri ani de zile pe burse si sa nu o exploatezi.
Numai in tara asta se poate intampla sa iei credite de miliarde de euro, cand tu puteai sa ai banii astia inca de acum zece ani, dsaca dadeai drumul la exploatare.
Numai in tara asta se poate intampla sa tii niste investitori in suspans si sa le spui dupa 15 ani ca proiectul poate merge inainte daca se mai negociaza ceva, desi poate ca aia ar fi acceptat orice acum cativa ani.
Numai in tara asta se poate intampla ca niste nespalati slinosi sa spuna ca o zona fara perspectiva poate fi salvata de turism, in conditiile in care locuitorii din Rosia au la fel de multe sanse ca amaratii din Somalia.
Numai in tara asta se poate intampla sa arunci pe televizoare cuvinte precum “cianuri”, “hotie” sau “spaga”, fara sa ai macar o dovada sau un contraargument.
Bai, frate, am mai zis-o: du-te dracului de Stat Roman, pune-le pumnul in gura investitorilor, cere-le procente in plus, fa-i sa faca 100 de scoli sau orice, dar nu mai tine in loc un proiect ce poate aduce miliarde de euro unei tari ce o duce tot mai greu!
PS: Respect gestul Presedintelui de a transa cumva problema asta. Lalaiala din acest caz nu e insa singulara. In top 20 firme cu profit, e doar o firma romaneasca si aia a unui rege al asfaltului. Ultimele 3 guverne au distrus competitia in mediul economic, au distrus antreprenoriatul. Fac ceva pe programele guvernamentale care dau 10 000 de euro la niste mucosi ce-si fac cafenele din banii aia si apoi dau chix. Pe langa banii tocati pe atostrazile-invizibile, niste guverne ar trebui sa plateasca cu libertatea pentru distrugerea mediului economic romanesc.
Sursa articolului:
http://liviualexa.ro/2011/08/24/aurul-romanesc-sta-sub-noroaie-noi-stam-pe-criza/




Bogdan Baltazar: "Nu avem voie să fim indiferenţi la beneficiile proiectului"


Consultant financiar, Bogdan Baltazar este de părere că nu ar trebui să fim indiferenţi faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, având în vedere că preţul aurului este într-o continuă creştere: 
"Mi se pare foarte oportun ceea ce a spus preşedintele Băsescu, mai ales în condiţiile crizei economice şi cu preţul aurului în continuă creştere. Toate aceste împrejurări ne fac să nu avem voie să fim indiferenţi la beneficiile proiectului Roşia Montană, aşa cum nici până acum nu trebuia să fim indiferenţi la beneficiile pe care un proiect minier aurifer le poate aduce ţării noastre. Eu cunosc bine proiectul şi pot spune că vorbim de miliarde de dolari. Proiectul în sine este de sute de milioane, dar aţi văzut unde a ajuns preţul aurului, preţul valutelor. Declaraţia preşedintelui este o dovadă elementară de sensibilitate la beneficiile proiectului".
În opinia lui Baltazar, "ce nu spune nimeni este că proiectul poate declanşa în zona centrală a Transilvaniei proiecte conexe de sute de miliarde de dolari, şi nu exagerez". "Proiectul Roşia Montană poate fi o sursă de renaştere industrială a unei zone extrem de defavorizate economic", a mai explicat, recent, Bogdan Baltazar.
Preluare din: http://www.evz.ro/detalii/stiri/rosia-montana-castigul-romaniei-intre-mit-si-realitate-942886.html

marți, 23 august 2011

Asociatia Pensionarilor “Ion Buteanu” Abrud: Avem nevoie de pornirea acestui proiect cât mai curând posibil iar mesajul Preşedintelui Băsescu de zilele trecute este încurajator şi bine


AsociatiaPensionarilorButeanu”Abrud:AvemnevoiedepornireaacestuiproiectcâtmaicurândposibiliarmesajulPreşedinteluiBăsescudezileletrecuteesteîncurajatorşibine

23 august 2011
Declaraţiile Preşedintelui Traian Băsescu prin care acesta şi-a exprimat susţinerea pentru proiectul minier de la Roşia Montană sunt de natură să ne bucure şi să ne dea speranţe. Speranţele noastre se leagă mai ales de viitorul copiilor şi nepoţilor noştri, care, iată, prin pornirea acestui proiect ar avea o şansă de a munci onest la noi în ţară, fără a trece prin chinurile străinătăţii şi ale despărţirii de familie. Din păcate, pentru noi cei deja ieşiţi la pensie perspectiva unui proiect minier de o aşa mare anvergură a venit prea târziu. Suntem însă ferm convinşi că aceasta este o şansă de neratat pentru generaţiile care vin după noi.
Proiectul aduce beneficii importante pentru judeţul Alba şi pentru România iar întreaga comunitate locală de aici aşteaptă pornirea lui cât mai grabnică. România, ca şi restul lumii, trece printr-o criză economică iar oportunitatea unei asemenea investiţii, care creează mii de locuri de muncă şi salvează de la şomaj şi sărăcie o întreagă zonă, nu poate fi ratată. Beneficiile pentru locuitorii acestei zone sunt evidente, iar a da cu piciorul la acest proiect ar înseamna înşelarea aşteptărilor unei comunităţi întregi care doreşte pornirea proiectului de 12 ani. În momentul de faţă, Roşia Montană şi localităţile din jur suferă de şomaj, sărăcie şi lipsa unor activităţi economice pe termen lung. La acestea se adaugă un mediu poluat şi absenţa unor programe de ecologizare coerente. În acest sens, planurile companiei de curăţare şi reabilitare a mediului puternic poluat sunt de salutat.
Roşia Montană şi împrejurimile nu mai pot rămâne în această stare. Avem nevoie de pornirea acestui proiect cât mai curând posibil iar mesajul Preşedintelui Băsescu de zilele trecute este încurajator şi bine venit.
Marian Ioan
Presedinte

Primaria Sohodol saluta declaratia presedintelui Romaniei, dl. Traian Basescu, referitoare la Proiectul Rosia


Scrisoare deschisa a Primariei Sohodol pentru a saluta declaratia presedintelui Romaniei, dl. Traian Basescu referitoare la sustinerea Proiectului Rosia Montana.
SOHODOL
23.08.2011
În aceste momente de mari încercări pentru România, prin declaraţia privind susţinerea investiţiei miniere de la Roşia Montană, președintele României, domnul Traian Basescu, a adus locuitorilor din Apuseni foarte multă speranţă că o vor duce mai bine.
Acest proiect minier modern, propus pentru Roşia Montană, este o oportunitate excelentă pentru oamenii din zona noastră. Odată cu închiderea mineritului, am avut probleme mari în ceea ce priveşte oferirea unor locuri de muncă localnicilor. Proiectul de la Roşia Montană este un proiect bine venit din punct de vedere social şi constituie un imbold spre prosperitate.
Dorinţa noastră, a tuturor, este ca mineritul în această zonă să continue pentru că acest lucru înseamnă ca oamenii vor avea locuri de munca.
În prezent, comuna Sohodol, ca majoritatea localităţilor din judeţul Alba, se confruntă cu mari probleme sociale din cauza şomajului. În trecut, aproape 400 de localnici lucrau la exploatarea minieră de la Roşia Montană. Acum însă, posibilităţile de angajare sunt destul de mici. Sperăm doar că mineritul la Roşia va reporni.
Exploatarea aurului în condiţii moderne, aşa cum propune acest proiect, va crea premisele unei dezvoltări economice durabile, va permite creşterea bugetelor locale, refacerea infrastructurii necesare dezvoltării turismului, lucru care nu se poate face în condiţiile actuale. Pentru protejarea şi punerea în valoare a vestigiilor istorice de aici, precum şi dezvoltarea altor ramuri economice din zona Munţilor Apuseni avem nevoie de minerit.
Credem în proiectul minier propus de investitor, deoarece cu toate atacurile la care a fost suspus de organizaţii cu interese ascunse, a continuat să îşi desfăşoare activitatea generatoare de venituri pentru bugetul local şi populaţie, întreţinand speranţa că vom avea şi noi, minerii din Muntii Apuseni condiţii de viaţă adecvate secolului XXI.
Sorin Corcheş
Primarul Comunei Sohodol