luni, 30 mai 2011

CURIOZITĂŢI LA ROŞIA MONTANĂ


La doar 12 km de Abrud se întinde Roşia Montană, una din cele mai vechi localităţi atestate documentar din România. Faimoasă în toată lumea pentru rezervele uriaşe de aur, exploatate încă din perioada stăpânirii romane, Roşia Montană atrage în continuare valuri întregi de turişti.
Iată câteva curiozități locale, pe care merită să le știi înainte să pornești la drum. Știai că…
… Roşia Montană a intrat în cartea recordurilor, în 2009? Este vorba despre cel mai mare număr de oameni care au căutat aur folosind simultan şaitrocul, un instrument tradiţional. Peste 100 de căutători de aur au coborât la râu cu vestitele unelte, de Ziua Minerului, pentru a găsi preţiosul metal în aluviunile aduse de ape. Unii au găsit fragmente mari chiar şi de 2-3 mm. Şaitrocul este din lemn, e confecţionat de către localnici, are fundul curbat şi foloseşte la separarea aurului de minereul sfărâmat.
… la Roşia Montană funcţionează cea mai reprezentativă staţie meteo din judeţ? Este situată la 1.196 m altitudine, în Munţii Metaliferi, fiind mult mai precisă în prognozarea vremii decât oricare altă staţie din judeţ.
… la Roşia Montană s-au descoperit 7 km de galerii romane şi 80 km de galerii medievale, unice in lume? Cele mai spectaculoase descoperiri au avut loc, însă, între 1786 – 1855, în galeriile romane aflate din Muzeul Mineritului, unde au fost găsite 25 tăbliţe cerate despre dreptul roman (care dau informaţii despre condiţiile de muncă din zona minieră), pe care populaţia le ascunsese în momente de primejdie. Ele au supravieţuit timp de mai bine de 1.600 de ani.  De asemenea, în galeriile romane au fost descoperite fragmente de lemn datând de pe vremea dacilor.
… soţia lui B. P. Haşdeu, Iulia, era o frumoasă moaţă din Roşia Montană, născută Faliciu? Haşdeu a întâlnit-o în timpul călătoriilor pentru documentare istorică şi filologică şi îi va dedica drama romantică Răzvan şi Vidra.
… vechile controverse dintre compania privată și contestatarii proiectului a născut și un eveniment: FânFest? Este vorba despre un festival la care artiștii participă pro-bono, pentru susținerea campaniei „Salvați Roșia Montană” inițiată de contestatarii proiectului. Festivalul se desfășoară în fiecare an, timp de trei zile, la sfârșitul lunii august și adună la un loc trupe rock, folk, jazz și trupe de teatru.

vineri, 27 mai 2011

Proiectul Roşia Montană, gura de oxigen pentru economia ţării

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) va investi două miliarde de dolari în proiectul minier Roşia Montană, a anunţat, ieri, Cătălin Hosu, purtătorul de cuvânt al RMGC, în cadrul unei conferinţe de presă găzduită de Hotel Concordia din Târgu-Mureş. „Până acum s-au investit peste 400 de milioane de dolari, iar investiţia totală pe care noi vrem să o facem la Roşia Montană se apropie de două miliarde de dolari. Nu cred că mai există vreo investiţie străină de anvergura aceasta în România. Cercetarea geologică a costat 48-50 milioane de dolari, costurile lunare ale firmei sunt de două milioane de dolari, peste 11 milioane de dolari a costat cercetarea arheologică, am construit un cartier la Recea pentru strămutarea localnicilor care a costat peste 30 de milioane de dolari, am făcut achiziţii de proprietăţi şi am avut cheltuieli de proiectare”, a declarat Cătălin Hosu.
Beneficii pentru economia României
Potrivit acestuia, estimările RMGC arată că suma de bani care va intra în economia României după implementarea proiectului va depăşi patru miliarde de dolari. „Există nişte calcule făcute, noi vorbeam în urmă cu doi ani de suma de patru miliarde de dolari care intră în economia României în urma unui singur proiect, cel de la Roşia Montană. Acele cifre sunt calculate la un preţ al aurului de 900 de dolari uncia şi un preţ de 12,5 dolari uncia la argint. Sunt nişte calcule care durează luni de zile până le faci, ele se fac după anumite reguli: se ia un preţ mediu al aurului pe o perioadă şi se fac nişte proiecţii. Noi vom încerca să actualizăm în acest an această sumă. Vă daţi seama că dacă vorbeam de patru miliarde în urmă cu doi ani, acum când preţurile la aur şi argint sunt mai mari, suma care ar urma să intre în economia României este şi ea mai mare”, a explicat Cătălin Hosu. „Geologii au descoperit un zăcământ de 314 tone de aur şi 1500 tone de argint, din care putem obţine aur în proporţie de 80%, adică 245 de tone şi circa 900 de tone de argint”, a adăugat Cătălin Hosu.
Se aşteaptă acordul de mediu
În momentul de faţă, proiectul minier Roşia Montană se află în procedură de autorizare pe mai multe planuri, necesitând obţinerea a diverse avize, permise, certificate, acorduri, cel mai important dintre acestea fiind acordul de mediu, document emis de Ministerul Mediului şi Pădurilor din România. „În momentul de faţă încercăm să obţinem acordul de mediu care conform legislaţiei din România trebuie obţinut de la Guvernul României, prin Hotărâre de Guvern. Acum proiectul se află în analiză la Ministerul Mediului unde este constituită o comisie de analiză tehnică formată cu specialişti din mai multe ministere ,dar şi specialişti independenţi. Aşteptăm cu nerăbdare un răspuns. Important este să primim răspunsul, noi sperăm să se întâmple cât mai repede acest lucru pentru că am depus la Ministerul Mediului studiul de evaluare a impactului asupra mediului din mai 2006 şi încă nu avem un răspuns. După obţinerea acordului de mediu, ultimul pas este autorizaţia de construcţie”, a precizat Cătălin Hosu.

joi, 26 mai 2011

Calatorie in Tara Aurului

Rosia Montana se bucura de foarte multa notorietate in randul romanilor si chiar al turistilor straini, dar foarte putine persoane au ajuns aici si au avut sansa sa descopere farmecul celei mai vechi zone miniere din Romania.

Pentru cei care isi doresc sa cunoasca cu adevarat povestea Rosiei Montane, RMGC a lansat ieri un ghid turistic, intitulat “Calatorie in Tara Aurului- o destinatie de legenda in Apuseni”. Cele 15 capitole ale cartii propun o incursiune in istoria si traditiile locului, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. Cititorii vor descoperi Rosia Montana a anului 131 d. Hr. si galeriile romane, apoi Rosia Montana sub ocupatie austro-ungara si apogeul dezvoltarii urbanistice, pentru ca treptat sa se ajunga la Rosia Montana din prezent, care isi asteapta minerii si turistii pentru a-si redobandi statutul de odinioara.

Povestea locului se impleteste cu cea a oamenilor, care si-au pastrat de mai bine de doua milenii obiceiurile si sarbatorile specifice. Pe langa monumentele din centrul istoric al localitatii, ghidul te invita sa afli simbolurile si legendele locale ale mineritului.

Personal, mi se pare o initiativa extraordinara, intr-un context in care este greu sa iti formezi o imagine despre Rosia Montana data fiind multitudine de puncte de vedere si de mituri care s-au creat in legatura cu acest subiect. Ghidul reflecta indeaproape realitatea si este scris intr-o maniera care te convinge sa alegi Rosia Montana ca destinatie de vacanta.

Pentru cei interesati sa descopere cuprinsul ghidului, pot accesa varianta online a acestuia. Editia printata este distribuita gratuit in centrele de informare din zona, in Centrul Istoric al Rosiei Montane dar si in pensiunile de pe Valea Ariesului. 

miercuri, 25 mai 2011

Proiectul minier, oportunitate de dezvoltare a patrimoniului cultural

Este deja o certitudine faptul ca turismul fara dezvoltare industriala ar insemna un esec pentru Rosia Montana. Doua milenii de traditie a mineritului nu pot fi anulate, ci trebuie valorificate, pentru ca istoria sa se scrie in continuare in acest colt uitat de lume.

Rosia Montana este cunoscuta pentru patrimoniul sau cultural de o vechime impresionanta. Aici au fost consemnate cele mai vechi activitati miniere, datand din anul 131, d.Hr. Tablitele romane cerate stau drept argument pentru istoria indepartata a locului. Elemente ale dreptului civil roman au fost inscriptionate cu milenii in urma pe aceste placute, dovedind faptul ca subteranele Rosiei Montane au fost populate inca de pe atunci de locuitorii zonei.

Alaturi de tablitele cerate, galeria Catalina-Monulesti gazduieste si o structura antica de exploatare miniera, dotata cu un sistem de evacuare a apelor si un ansamblu de roti hidraulice. In prezent, accesul in galerie este blocat pentru securizare, urmand ca aceasta sa fie integrata in cadrul Muzeul Mineritului , initiativa a companiei RMGC.

Un alt element de patrimoniu ce urmeaza sa fie restaurant la Rosia Montana este monumentul funerar Tau Gauri. Conservat in situ si considerat zona protejata, Tau Gauri este o exprimare complexa a arhitecturii funerare din secolele II-III.

In final, recomand celor care blameaza proiectul minier sa se informeze si sa descopere faptul ca dezvoltarea industriala a zonei va reprezenta un beneficiu pentru patrimoniul cultural de la Rosia Montana, care se va bucura de investitii majore in lucrari de conservare si restaurare. Turismul si mineritul nu sunt doua chestiuni incompatibile, dimpotriva, sunt elemente care ar putea fuziona si asigura succesul unui proiect atat de complex.  

joi, 19 mai 2011

La Rosia Montana - Mineritul vazut cu ochi de artist


La Rosia Montana a fost inaugurata astazi expozitia temporara de pictura „Rosia Montana la 1900”, compusa din 20 de tablouri care surprind clipe reprezentative din trecutul localitatii si traditiile acesteia, in viziunea artistica a unui localnic: dr. Andrei Jurca. Colectia completeaza expozitia permanenta de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”, gazduita de casa de la numarul 325 – prima cladire integral restaurata din centrul istoric al comunei. 
Expozitia de pictura este organizata de ONG Pro Rosia Montana, cu sprijinul Rosia Montana Gold Corporation, si va putea fi admirata pana pe 31 august a.c.
Picturile din noua colectie au fost realizate in decurs de un an (2010-2011) si reflecta peisaje de odinioara, dar si ipostaze definitorii pentru traditia minereasca a locului – de la rugaciunea dinaintea intrarii in mina si viata copiilor de miner, pana la petrecerile mineresti care dadeau viata comunei din Apuseni.
"Pentru mine, Rosia Montana este o poveste. Tocmai de aceea, in lucrarile mele de pictura, aceasta localitate a devenit «eroul principal». Prin aceasta expozitie, doresc sa transmit si altora amintirile mele si povestile auzite de la bunici si parinti despre aceasta «insula» din Muntii Apuseni, in speranta ca vor ramane amintiri vii si in sufletele lor”, a declarat dr. Andrei Jurca.
Creatiile artistice poarta nume sugestive pentru traditia locului, precum „Cartier de mineri – Vaidoaia”, „Copilarie in mina”, „steampuri”, „Piatra Corbului”, „Familie de miner” sau „Masurarea aurului” si sunt realizate intr-un stil de inspiratie impresionista, cu culori pure si paste terne, care redau pamantul si piatra.
„Pentru o parte din lucrari am folosit atat pensulatia, cat si tehnica picturii in cutit, o tehnica aparte, utilizand ca instrument de aplicare a culorii pe panza cutite si spatule de pictura de diferite forme, cu o lama fina si flexibila. La pictura «in cutit» am folosit culorile de ulei si acrilice vascoase”, explica artistul.
„Rosia Montana Gold Corporation sprijina cultura si valorile comunitatii locale. Credem ca punerea lor in valoare este primul pas spre un viitor si o dezvoltare pe termen lung a localitatii. Ne bucuram ca, alaturi de expozitia permanenta de istorie a mineritului «Aurul Apusenilor» gazduita in casa de la numarul 325, turistii vor avea un motiv in plus sa viziteze comuna in aceasta vara si sa ii descopere patrimoniul cultural. Mineritul a facut si face parte din structura acestui loc si a oamenilor sai si este reflectat in mod inspirat si de tablourile noii expozitii”, a declarat Adrian Gligor, vicepresedinte Patrimoniu si Dezvoltare Durabila al RMGC.
Casa de la numarul 325, datand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, se afla in Zona Istorica Protejata, care cuprinde centrul Rosiei Montane si care va fi restaurata integral in paralel cu dezvoltarea proiectului minier.
Rosia Montana Gold Corporation a pus pana in momentul de fata la dispozitie 11 milioane USD pentru cercetarea patrimoniului cultural din zona si a mai alocat alte 35 de milioane USD pentru restaurarea, renovarea si punerea in valoare a acestui patrimoniu, odata cu demararea proiectului minier.

miercuri, 18 mai 2011

Campania Globală pentru Educaţie a ajuns la Roşia Montană


Toţi copiii, băieţi şi fete deopotrivă, au dreptul să meargă la şcoală: acesta este mesajul Campaniei Globale pentru Educaţie, care a ajuns şi în Apuseni. Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de asociaţii de caritate, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume şi care, începând cu anul 2001, este coordonat în România de organizaţia Salvaţi Copiii.


Campania Globală pentru Educaţie doreşte să reprezinte un factor de presiune la nivelul liderilor de opinie şi autorităţilor, arătând că este timpul demarării de acţiuni pentru a nu se permite încă unei generaţii de copii şi adulţi să nu beneficieze de educaţie.

La lecţia “Marea Povestire”, organizată în 4 mai 2011, au participat şi elevii Şcolii cu clasele V-VIII “Simion Balint” din Roşia Montană, Şcoala de la Gura Minei, Şcoala cu clasele IVIII “Cloşca” Cărpiniş şi Şcoala cu clasele I-IV Vârtop. Ei au fost coordonaţi de doamna director Margareta Szekely, prof. Goia Florina, prof. Gabriela Caproş, prof. Mi no – dora Popeiu, prof. Laura Eftime, prof. Adela Pleşa, prof. Cristian Câra, înv. Sonia Crâsnic, prof. Marina Stanciu, educ. Virginia Vasiu, înv. Cipriana Anca, prof. Anca Bancă şi prof. Maria Stană. Evenimentul a fost unul de solidaritate pentru fetele şi femeile care nu au avut şi nu au dreptul la educaţie. Shriti Vadera, fost Ministru al Dezvoltării Internaţionale din Marea Britanie, spunea în 2007: „Educaţia, mai ales educaţia fetelor, are un efect profund asupra dezvoltării unei ţări. Ea este cheia pentru şansele indivizilor şi creşterea naţiunii… Nicio ţară nu s-a ridicat din sărăcie fără a-şi educa poporul… Educaţia este, deci, una dintre cele mai bune investiţii pe care le poate face omenirea”.

În acest an, la lecţie au participat, alături de elevi, cadre didactice şi părinţi, dar şi alţi invitaţi: primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui; reprezentanţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, respectiv Elena Lorincz, director Relaţii Comunitare, Claudia Buruiană, sociolog şi Marius Todor, manager administrativ; dar şi câteva doamne din localitate – Rodica Toma, Maria Caproş şi doamna meteorolog Cristina Trifan, în calitate de bunici şi mame, care leau povestit copiilor despre educaţia pe care o primeau fetele în urmă cu câţiva ani.
Primarul localităţii, Eugen Furdui, a felicitat organizatorii pentru iniţiativă şi i-a asigurat de tot sprijinul şi pe viitor, pentru ca generaţiile tinere din Roşia Montană să aibă parte de o educaţie cât mai bună. “Mulţi cred că dacă ai un loc de muncă şi ai bani, eşti bogat. Să ştiţi că nu e adevărat. Cea mai mare bogăţie e educaţia. Aşa că învăţaţi, dragii noştri, pentru a va construi un viitor solid şi pentru a deveni oameni de frunte ai Roşiei Montane”, a spus primarul.

„Educaţia unui om începe din copilărie, dar se face pe tot parcursul vieţii, întrucât cu fiecare competenţă nou dobândită omul îşi lărgeşte evantaiul şanselor în viaţă”, a completat Claudia Buruiană, sociolog Roşia Montană Gold Corporation. “Roşia Montană a avut şi are educatori deosebiţi care s-au implicat în şcoală şi în comunitate, în transmiterea tradiţiilor, a culturii, a valorilor spirituale ale zonei. Felicit cadrele didactice şi toţi participanţii pentru implicarea în astfel de campanii de conştientizare a importanţei educaţiei şi a egalităţii şanselor la educaţie. În ceea ce priveşte compania Roşia Montană Gold Corporation , sprijinim întotdeauna educaţia şi valorile culturale din zonă”, a mai spus ea.

“O poveste” pentru educaţie “
Ediţia din acest an a Campaniei Globale pentru Educaţie, al cărui concept central a fost acela de povestire, şi-a propus să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei accesului la educaţie al femeilor şi fetelor. A fost lansat un apel în vederea alocării resurselor necesare, pentru ca autorităţile să ia măsurile oportune şi să dea dovadă de sprijin activ, încât femeile şi fetele să aibă şanse egale în domeniul educaţiei. Împreună cu ceilalţi invitaţi, le-am explicat copiilor cât de importantă este educaţia, cât de important este, mai ales pentru fete, să fii independent şi să nu depinzi de nimeni. Nivelul de educaţie influenţează direct şi egalitatea de şanse a femeilor în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii. Astfel, în condiţiile în care, în România, rata de ocupare a femeilor este mult mai mică decât a bărbaţilor şi mult mai scăzută decât în celelalte ţări europene, se constată că doar femeile care au studii superioare au şanse egale cu bărbaţii de a intra pe piaţa muncii. Femeile reprezintă două treimi din persoanele descurajate să intre pe piaţa muncii şi de aceea le-am invitat pe doamnele Cristina Trifan – meteorolog şi Maria Caproş – absolventă a Facultăţii de Farmacie, să le împărtăşească copiilor din experienţa lor, ce viaţă au dus acum câteva zeci de ani şi cum au reuşit să se realizeze profesional, aici în Roşia ”, a declarat Margareta Szekely, director Şcoala cu clasele I-VIII “Simion Balint” Roşia Montană.seni. Şi compania Roşia Montană Gold Corporation sprijină educaţia.

Sursa articolului: http://www.zda.ro/home/campania-globala-pentru-educatie-a-ajuns-la-rosia-montana.html

Cultura, profesia mea

Pentru ca oamenii valorosi si preocupati de conservarea traditiilor ar trebui promovati mai des, am decis sa dedic articolul acestei saptamani, Angelei Buta. Fiica de miner, Angela a dezvoltat mai mult decat un scop ci o meserie in sine din valorificarea potentialului cultural al Rosiei Montane.

Dans popular, canto, poezie, pictura, confectionarea costumelor populare, toate acestea descriu activitatile zilnice ale Angelei. Cultura, indiferent de exprimarea ei, trebuie sa faca parte din viata oricarui om, fie el unul simplu de la tara. De aceea, Angela a decis sa insufle celor mici pasiunea ei pentru arta populara. Copiii din Rosia Montana s-au implicat cu entuziasm in aceste proiecte dand nastere unor grupuri artistice de invidiat, precum “Ratustele de Aur”.

Deschiderea catre oameni si catre cultura au motivat-o pe Angela sa studieze Psihologia, astfel incat in vara va deveni licentiata a acestei Facultati. Din planurile sale recente, face parte si initiativa de a crea o expozitie etnografica dedicata sotiilor de miner. Aceasta va ilustra preocuparile din trecut ale femeilor de la Rosia Montana, stilul de viata si obiceiurile locale.

In concluzie, activitatea Angelei Buta ar putea fi un exemplu sau un subiect de meditatie pentru fiecare dintre noi. Aplecarea ei catre cultura, in ciuda resurselor aproape inexistente, este demna de apreciere. Mai ales, privit totul dintr-un context urban, cu “delicii” culturale la tot pasul, dar care rareori reusesc sa atinga resorturi emotionale si sa poarte oraseanul grabit in vremuri de mult uitate.

Sunt convins ca exista multe alte persoane asemenea Angelei, in Rosia Montana, care merita sansa unui viitor mai bun. Proiectul minier poate fi aceasta sansa. 

luni, 16 mai 2011

„Florile din adâncuri“, estimate la peste 100.000 de euro, vor fi expuse în Munţii Apuseni

Muzeul de Mineralogie băimărean este primul din ţară care expune la Roşia Montană. Cele 60 de exponate vor putea fi admirate până în 5 iunie şi sunt evaluate de specialişti la peste 100.000 de euro.
Pentru prima dată în istoria Muzeului de Mineralogie din Baia Mare şi pentru Roşia Montană, 60 de exponate ale instituţiei, estimate la peste 100.000 de euro, vor fi expuse în localitatea judeţului Alba. „Suntem singurul muzeu din România care a fost invitat să expună la Roşia Montană cu ocazia «Zilei Europene a Mineralelor» care se aniversează pe 13 mai. Am adus aici exponate deosebite din punct de vedere estetic. Suntem convinși că îi vor încânta pe vizitatori", a declarat directorului Muzeului de Mineralogie Baia Mare, Ioan Bob.
Exponate rare şi preţioase
Pentru vernisajul care va avea loc mâine la Roşia Monatnă, reprezentanţii Muzeului de Mineralogie din Baia Mare au pregătit 60 de flori de mină, multe dintre ele foarte rare care vor fi expuse în 10 vitrine. „Avem un calcit foarte rar, un gips şi o baritină", a explicat Bob. Expoziţia care va fi deschisă publicului din Roşia Montană până pe 5  iunie este intitulată „Florile din adâncuri".
Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a fost deschis  ca secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie în anul 1969, iar în 1989 a devenit muzeu de sine stătător. „Este singurul muzeu regional din Europa care are exponate adunate exclusiv din regiunea cuprinsă între Munţii Oaşului şi ai Ţibleşului", a explicat Ioan Bob. În cei peste 40 de ani de funcţionare, muzeul a reuşit să adune peste 17.000 de exponate care sunt evaluate de specialişti la câteva milioane de euro.
Ce este Ziua Europeană a Mineralelor?

În perioada 13 - 15 mai 2011, reprezentanţi din toată Europa ai industriei miniere şi ai domenilor conexe îşi deschid porțile. Peste 133 de muzee din 18 ţări europene şi 13 din restul lumii participă în acest an la Ziua Europeană a Mineralelor. Evenimentul se desfăşoară o dată la doi ani, iar la ediţia din 2009 au fost implicate peste 160 de locaţii din 27 de ţări, în timp ce în 2007, la prima ediție a manifestării, s-au desfăşurat activităţi în 17 ţări.

luni, 9 mai 2011

Investitii majore cu impact pe termen mediu si lung in Rosia Montana

Recent, a avut loc cea de-a treia runda din cadrul seriei de dezbateri pe tema “Investitii majore cu impact pe termen mediu si lung in Romania – Rosia Montana” organizate de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), pe fondul controverselor actuale cu privire la impactul acestui proiect asupra mediului, a patrimoniului national si a economiei romanesti, informeaza un comunicat de presa transmis redactiei.
Profesorul universitar Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, a subliniat: ,,Sa nu uitam ca Romania este stat membru al Uniunii Europene, iar aceasta are reglementari foarte clare si severe care protejeaza interesele Romaniei, deci nu trebuie sa ne facem griji cu privire la respectarea legalitatii in cadrul acestui proiect.

vineri, 6 mai 2011

Proiectul RMGC, apreciat de oamenii de afaceri

Beneficiile proiectului minier de la Rosia Montana au fost recunoscute de comunitatea oamenilor de afaceri din Bucuresti. Investitia propusa de Rosia Montana Gold Corporation a fost data drept exemplu de investitie majora intr-un seminar organizat la Bucuresti de Camera de Comert si Industrie a municipiului, in beneficiul comunitatii de afaceri. In cadrul unei serii de trei seminarii, proiectul a devenit centrul unor dezbateri menite a clarifica modul in care investitorul va proteja mediul si patrimoniul Rosiei Montane, dar si a discuta avantajele economice pe care viitoarea exploatare le va aduce regiunii si Romaniei in general.

Discutiile se desfasoara sub genericul “Investitii majore cu impact pe termen mediu si lung in Romania - Rosia Montana”. Prima dintre ele a avut loc in 14 aprilie si s-a axat pe protectia mediului in zona. Aspectele legate de patrimoniul national au fost discutate in 21 aprilie, iar in data de 4 mai sint programate discutiile privind impactul economic al proiectului.”Acest proiect este important pentru Romania si am dorit sa identificam parerea mediului de afaceri asupra acestuia, insa am tinut seama de faptul ca mediul de afaceri nu poate emite pareri fara a fi consultati specialistii”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, care a si moderat evenimentul.

Printre invitati s-au aflat reprezentanti ai comunitatii de afaceri si ai mediului academic, precum si conducerea companiei RMGC. Cei prezenti au avut posibilitatea de a discuta cele mai importante si controversate aspecte ale proiectului si a descoperi utilitatea acestuia pentru dezvoltarea zonei Rosia Montana.

Horea Avram, vicepresedinte pe probleme de mediu al RMGC, a vorbit despre tehnologia de extractie a minereurilor de aur si argint prin utilizarea cianurilor, neutralizarea cianurilor si depozitarea sterilului, transportul reactivilor, impactul proiectului asupra padurilor, apei, aerului, peisajului, florei si faunei, modul in care se va face reconstructia ecologica a zonei (incepind cu anul cinci de exploatare) si garantiile de mediu.”Oamenii s-au aratat interesati de oportunitatile de afaceri pe care le creeaza proiectul de la Rosia Montana. Majoritatea celor prezenti au fost din sectorul de consultant, proiectare sau servicii de mediu. Au fost si reprezentanti ai Academiei Romane si ai ONG-urilor. Dupa prezentarea aspectelor de mediu ale proiectului, fiecare a putut adresa intrebari legate de acest subiect sau face comentarii. Cei mai multi au fost interesati de aspectele tehnice, dupa cum era de asteptat. Cei din sectorul ONG au adresat intrebari emotionale. Moderatorul intilnirii a incercat sa pastreze discutiile in limitele decentei. A ramas sa le furnizam celor interesati detalii legate de alternativele avute in vedere inainte de selectarea tehnologiei si un bilant al cianurii, intrari, iesiri ale acestei substante din procedeul tehnologic”, a explicat Horea Avram. La rindul sau, presedintele Camerei de Comert si Industrie, Sorin Dimitriu, a recomandat ca in Programul Watch de monitorizare a proiectului de catre societatea civila si experti sa fie incluse si alte structuri reprezentative, inclusiv sistemul cameral din care face parte.

Articolul a fost publicat pe site-urile:
http://www.ziare-pe-net.ro/stiri/proiectul-rmgc-apreciat-de-oamenii-de-afaceri-623192.html
http://www.monitorulab.ro/cms/site/m_ab/news/proiectul_rmgc_apreciat_de_oamenii_de_afaceri_100440.html